Din oras

Galeria Sabot de la Cluj, in topul 500 Best Galleries Worldwide 2015: Europe

In ciuda abundentei noilor modalitati de a prezenta, promova si vinde arta, galeriile raman in epicentrul acestor continue schimbari de scena. Revista newyorkeza Modern Painters realizeaza anual un top al celor mai bune galerii, iar in cel din 2015 figureaza si doua din Romania: Galeria Ivan din Bucuresti si Galeria Sabot, de la Cluj. Daria Dumitrescu, directoarea obiectivului clujean a detaliat pentru Ziar de Cluj ce a propulsat Galeria Sabot atat de sus, cum a evoluat aceasta poveste si ce va urma. 

Galeria Sabot functioneaza in cadrul Fabricii de Pensule si promoveaza in acest moment artisti ca Vlad Nanca, Stefano Calligaro, Radu Comsa, Nicolás Lamas sau Alex Mirutziu. 

“Lumea artei continua expansiunea fara precedent in 2015, cu mai mari targuri, vanzari mai mari si multe talente interesante. Dar,in ciuda abundentei de noi modalitati de a arata, vinde, si de a descoperi arta, galeriile raman la epicentrul acestei continue schimbare de scena”, arata realizatorii topului, realizat prin sondaje de specialitate in 36 de tari de pe toate continentele. 

E al doilea an in care galeria clujeana este selectionata in acest top. 

“Cred ca a fost aleasa pentru programul international foarte coerent pe care il avem. E mai putin vizibila activitatea noastra in randul publicului larg din tara, dar e foarte cunoscuta in randul specialistilor din Romania. Probabil ca lumea nu stie cum sa se refere la asta. Topul nu e neaparat relevant, din punctul meu de vedere sunt multe galerii care lipsesc. Cred insa ca e important pentru Cluj. Mai ales in contextul in care se vorbeste atat de mult de arta din Cluj si despre artistii romani in lume, cred ca ne poate onora lucrul acesta”, a precizat Daria Dumitrescu, directorul galeriei Sabot. 

Nu a aplicat niciodata in mod direct pentru finantari din partea autoritatilor locale. 

“Suntem un spatiu non-proft, dar nu am aplicat direct. Fabrica de Pensule a fost, insa, in ultimii doi ani sprijinita de primarie. Un mic ajutor a existat pentru acoperirea cheltuielilor care se refera la inchirierea spatiilor pentru expozitii, dar nu pot sa spun ca primaria ne-a sprijinit proiectul in mod dedicat. Speram sa gasim formule de colaborare de acum inainte”, a adaugat aceasta. 

Galeria Sabot a fost inaugurata in 2009. A fost primul spatiu deschis la Fabrica de Pensule. 

“Am gasit fabrica in timp ce cautam de fapt un loc pentru a deschide galeria, apoi ne-au urmat multi colegi si, asa, fabrica a devenit ceea ce e astazi. A fost foarte greu, investitia e enorma, pentru ca Sabot lucreaza cu artisti tineri, care sunt la inceput de cariera, a caror productie trebuie sprijinita. Targurile din strainatate costa enorm, publicul nu stie lucrul acesta. Pentru noi a fost extraordinar de greu, dar am avut pe ici, pe colo sprijin. De la niste prieteni, oameni care cred in noi, apoi au fost si cateva institutii care ne-au sprjinit. Institutul Cultural Roman a fost de multe ori alaturi de noi in tot acest timp. A fost greu si pentru ca am fost singura, nu am avut o echipa cu care sa lucrez, fara asistenti si angajati. A fost greu sa ma ocup si de aplicatii si finantari”, a marturisit galerista. 

Din acest an insa exista o alta organizare in cadrul Fabricii de Pensule. 

“Ne-am constituit o noua federatie si sper ca de acum incolo ne vom putea reprezenta mai bine si in raport cu institutiile din oras si cu cele nationale si probabil vom fi mai vizibili si mai sprijiniti. Speram.”, a mai spus Daria Dumitrescu. 

In acest an, Galeria Sabot planuieste aproximativ cinci expozitii in cadrul Fabricii de Pensule, plus participari la targuri internationale dintre care unul va avea loc chiar luna aceasta, la Madrid si “multe altele care pot aparea pe parcurs”. 

“Avem colaborari cu galerii internationale, bienale la care artistii pe care ii reprezentam sunt invitati. Artistii nostri, clujeni si nu numai, sunt pe scena internationala foarte bine vazuti. Suntem implicati in extrem de multe proiecte”, a detaliat galerista. 

Joi se deschide la Galeria Sabot o expozitie a artistului Radu Comsa, de la ora 18.

“Expozitiile dureaza, in general, o luna si jumatate-doua, timp in care sunt deschise publicului clujean de la ora 16 la 20 in fiecare zi, mai putin duminica si luni. E un program foarte deschis catre comunitate si catre oamenii care doresc, chiar daca nu au cunostinte foarte multe, sase apropie de arta contemporana si de cultura in general”, a detaliat ea.

Despre felul in care a evoluat publicul in anii de dupa deschiderea galeriei, directoarea de la Sabot spune ca s-a format un public dedicat, un public format din studenti si universitari din Cluj. 

“In timp, publicul a crescut foarte mult. Avem vernisaje la care am avut 300 de oameni. E un entuziasm pe care rar il gasesti intr-o galerie similara in strainatate, o galerie tanara sau chiar o galerie consacrata. Publicul e entuziast si curios si chiar nespecialistii vin cu placere, intreaba, vor sa afle mai multe si de aceea intentionam sa dezvoltam un pic programul anul acesta si sa cuprindem mai multe evenimente educative, tururi ghidate, poate chiar sa initiem un program de cursuri de istoria artei la Fabrica de Pensule. Sunt multe planuri pe care le avem si pe care speram sa le putem pune in aplicare, cu putin sprijin. Si din partea autoritatilor, si din partea colegilor nostri care sper sa inteleaga demersul pe care in dorim”, a dezvaluit galerista. 

Daria Dumitrescu este la origine sibianca, dar s-a mutat la Cluj dupa facultate. Inainte de Galeria Sabot, a facut presa culturala pe parcursul a 7-8 ani. 

“Am scris foarte mult despre arta, am facut cronica de arta, apoi m-am apropiat foarte mult de scena artistica tanara. Am inceput incet sa ma informez mai bine, sa calatoresc, sa inteleg scena de arta, am curatoriat cateva expozitii, dupa care, in 2009, am deschis galeria”, a povestit ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *