In vizor

La Spitalul Clinic Judetean Cluj, pacientii sunt plimbati prin curte cu targa si iarna

Ziar de Cluj a atras atentia inca din luna iulie a anului trecut asupra faptului ca la Spitalul Clinic Judetean Cluj drepturile pacientilor sunt incalcate in mod repetat. Dupa jumatate de an, managementul practicat de Petru Susca a facut ca situatia sa fie neschimbata la Unitatea de Primire a Urgentelor. Pe temperaturi ce coboara mult sub zero grade pacientii sunt in cotinuare plimbati prin curtea spitalului cu perfuzia in vena acoperiti cu paturi vechi. Lifurile nu functioneaza, iar portarii fac pe soferii, parcand masinile doctorilor ce isi desfasoara activitatea in unitatea medicala clujeana de pe strada Clinicilor.

Timp de jumatate de an conducerea spitalului Judetean Cluj nu a fost capabila sa remedieze o situatie jenanta in ceea ce priveste modul de tratare al pacientilor. Liftul care face legatura intre subsolul sectiei de Chirurgie I si laboratorul unde se fac analize RMN nu este functional nici in ziua de azi. Invocand in mod repetat lipsa de fonduri necesara finalizarii investitiei si darea in folosinta a liftului, conducerea spitalului prefera sa apeleze la un tratament de Ev Mediu plimband pacientii prin curte printre masini pentru a le putea realiza un examen tomografic.


In curtea Spitalului Clinic Judetean cuvantul care defineste cel mai bine situatia zilnica este haosul. Zeci de masini sunt parcate la intamplare, bara la bara, pe spatiul verde, blocand accesul altor autoturisme. Uneori soferii nesimtiti stationeaza chiar pe locul din fata UPU rezervat masinior de salvare, conducatorii de pe ambulante fiind astfel nevoiti sa faca adevarate jonglerii pentru a reusi sa nu blocheze aleea ingusta. Atentionarea soferilor nesimtiti nu este sanctionata de catre Politia Locala, iar singura modalitate prin care le este atrasa atentia de catre reprezentantii Serviciului de Ambulanta sau ISU este prin ridicarea stergatoarelor.

Nevoia construirii unui spital regional de urgenta monobloc este tot mai acuta in judetul Cluj. Sistemul pavilionar actual al Spitalului Judetean Cluj obliga pacientii sa se deplaseze in mai multe locatii diferite pentru a beneficia de un serviciu medical de calitate. Ceea ce se intampla si este tolerat de ani buni, in cladirile de pe strada Clinicilor, la Clinica Medicala I si Unitatea de Primire a Urgentelor este de neconceput pentru un sistem medical demn de o tara europeana. Fie ca ploua sau e soare, ca ninge sau e cer senin, zeci de pacienti sunt transportati zilnic intre cladirile spitalului. Intimitatea si demnitatea de a fi pacient intr-un spital din Romania este calcata zilnic in picioare sub ochii conducatorilor institutiei care nu gasesec, de ani buni, nici o solutie. 

In vara anului trecut Ziar de Cluj a semnalat faptul ca pacientii care beneficiaza de servicii medicale in cadrul Spitalului Judetean Cluj sunt transportati prin curtea institutiei, in vazul lumii, fara a se tine seama de conditiile meteorologice. Holul din subsolul sectiei de Chirurgie I ce faciliteaza accesul in conditii decente ramane in continuare nefolosit. Motivul invocat de conducere este renovarea pavilionului si nefunctionalitatea liftului. Cu toate acestea, potrivit unor surse, se zvoneste ca aparatul RMN ar fi defect motiv pentru care pacientii sunt trimisi de cateva zile incoace cu ambulanta la Sectia de Neurochirurgie de pe strada Pasteur.

De ce este nevoie sa plimbi pacientul prin curte cand ai un culoar de acces care l-ar feri de intemperii? De cati bani e nevoie ca Spitalul Clinic Judetean Cluj sa poata beneficia de liftul care ar putea rezolva transportul bolnavilor in siguranta pentru un examen tomografic de specialitate? Cat timp s-ar economisi si cat de decent ar fi transportul pacientilor fara expunerea acestora in vazul lumii? De ce nu este functional liftul care poate transporta bolnavii direct la CT? Sunt cateva dintre intrebarile la care reprezentantii conducerii spitalului si cei ai Consiliului Judetean Cluj ar trebui sa raspunda. Pana cand lucrarile de modernizare a pavilionului in care functioneaza laboratorul unde se fac analizele RMN vor fi finalizate  va mai curge multa apa pe Somes, insa decenta si respectul fata de contribuabil se pierde undeva prin curtea spitalului, acolo unde pacientul este plimbat cu targa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *