In vizor

Furtul de biciclete, un fenomen care ia amploare în Cluj-Napoca: 34 de biciclete furate în ultima lună

Scris de 72

Tot mai mulți clujeni au rămas în ultima perioadă fără biciclete. Hoții acționează chiar în timpul zilei, după cum se vede pe o filmare surprinsă acum două zile în scara unui bloc din Cluj-Napoca. Polițiștii clujeni nu reușesc întotdeauna să îi identifice pe făptași, iar clujenii rămân cu paguba. 

La nivel național cele mai multe furturi s-au înregistrat în București și Cluj-Napoca. De altfel, polițiștii clujeni au anunțat faptul că în ultima lună au fost înregistrate 34 de furturi, fiind recuperate doar 10 biciclete.

Polițiștii clujeni au desfășurat recent o activitate de prevenire și combatere a furturilor de biciclete în cartierul Grigorescu. Polițiștii au oferit pliante informative și recomandări, cu scopul responsabilizării cetățenilor și adoptarea unui comportament preventiv.

Din păcate însă cei mai mulți clujeni își lasă bicicletele în scara blocurilor în care locuiesc, acolo unde au loc cele mai multe furturi. Prea puține scări de bloc sunt dotate cu camere de supraveghere ceea ce face dificilă descoperirea hoților. Înaintea pandemiei de coronavirus clujenii mai aveau șansa să își găsească bicicletele la vânzare în oser, însă acum doar dacă au norocul să le descopere pe OLX sau pe alte site pentru anunțuri.

Pentru prevenirea furturilor de biciclete, polițiștii recomandă : 

  • Asigurați bicicleta cu dispozitive antifurt. 
  • Nu lăsați bicicleta nesupraveghetă, nici măcar pentru câteva minute. 
  • Nu achiziționați biciclete a căror proveniență nu poate fi justificată sau care sunt oferite spre vânzare la un preț foarte mic. Există posibilitatea ca acestea să fie sustrase, iar prin refuzul de a le cumpăra, veți descuraja acest tip de infracțiune. 
  • În cazul în care vă sunt oferite astfel de biciclete sau sunteți victima unei astfel de infracțiuni, nu ezitați să anunțați Poliția, apelând numărul unic de urgență 112! 

Avocatul Avocatul Radu Mititean, președintele Federației Bicicliștilor din România își exprimă dezamăgirea pentru faptul că furturile de biciclete sunt considerate probleme minore atât de către polițiști cât și de către instanțele de judecată.  

”Cu cat repros in glas imi explica in sala de judecata procurorul ca furtul de biciclete nu e un pericol social serios, ca Politia trebuie sa se concentreze pe fenomene mai grave, nu are timp de asa ceva, deci dosarul penal trebuie clasat, nu are rost sa stea pe raft ca oricum nu se poate Politia ocupa de el… iar judecatorul ii dadea dreptate… O adevarata invitatie pentru infractori sa se axeze pe furturi de bicicleta, cu asa asigurari oficiale. Politia nu ia fenomenul in serios iar Parchetul si chiar judecatorii sunt de acord sa claseze dosarele, sa nici nu mai incerce sa dea de urma hotilor pe motiv ca e o problema minora”, potrivit lui Radu Mititean.

Bicicliștii sunt și ei nemulțumiți de modul în care polițiștii clujeni tratează acest fenomen, ei considerând că ar avea pârghiile necesare pentru a-i depista pe hoți. 

Oare pe ce canale ar trebui sa ne adresăm poliției române (Clujene) astfel încât să “mimeze” o acțiune și să îi prindă pe hoți in flagrant delict? Se pare că nu mișcă un deget pentru a stopa furtul de biciclete. Daunele de multe ori depășesc 500 de euro.

Problema este că în 99% din cazuri sunt minori cei care fură și nu ii pot trage la răspundere, de aceea și lipsa de interes din partea lor.

Dacă ne strângem mai mulți, facem o listă cu semnături și putem merge în instanță pentru recuperarea prejudiciului de la polițe, pentru că nu se iau masurile necesare stopării furturilor, și până la urmă sunt plătiți din banii noștri.

E foarte nasol și pentru cei care vor să cumpere o bicicletă second-hand. Nu știi ce cumperi și te trezești cu probleme…

Dupa 2 ani de la anuntul furtului, am fost informat de tirbunalul cj espre decizia de NUP in cazul dosarului de furt deschis . Am cerut sa vad dosarul. In afara de declaratia mea nu mai era nimic.

Furturile de biciclete sunt în creștere și în celelalte orașe din județ, așa cum au sesizat publicațiile locale. Numărul furturilor este cu sigurnață mai mare decât cel declara de IPJ Cluj deoarece mulți păgubiți nu mai înregistrează plângere la poliție, convinși fiind că sunt șanse mici să își recupereze bicicleta. Dincolo de faptul că Poliția nu ar acorda o importanță prea mare acestui fenomen, proprietarii de biciclete trebuie să fie mai atenți și să nu le lase nesupravegheate. Cei mai mulți le lasă în scara blocului acolo unde sunt o țintă pentru hoți. 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 5 hours In vizor
    Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
  • Acum 9 hours In vizor
    NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
  • Acum 9 hours In vizor
    În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
  • Acum 10 hours Rautacisme
    Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
  • Acum 10 hours Politica
    Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
  • Acum 15 hours Politica
    Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
  • Acum 1 day Politica
    Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
  • Acum 1 day Politica
    Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
  • Acum 1 day In vizor
    ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
  • Acum 1 day In vizor
    UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
  • Acum 1 day In vizor
    Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
  • Acum 1 day In vizor
    Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
  • Acum 1 day Sanatate
    CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE