In vizor

Functionari din Primaria Cluj-Napoca, acuzati de santaj. Corina Ciuban si Aurora Rosca catre un clujean "fortat" sa cedeze niste pamant: "Fa ca si ceilalti, altfel nu primesti autorizatia"

Un clujean s-a aratat nemultumit de modul in care functionarii din Primaria Cluj-Napoca inteleg sa isi faca datoria. In incercarea de a obtine o autorizatie de construire pentru a-si ridica o casa in cartierul Borhanci, acesta considera ca este santajat de catre angajatii Primariei si ii acuza de rea credinta. Pe o strada aflata in domeniul public, unde exista deja imobile ridicate, reprezentantii institutiei clujene conditioneaza eliberarea autorizatiei de construire de obligatia proprietarului de a transfera, cu titlu gratuit, in domeniul public al municipiului a unei suprafete de 100 de metri patrati de teren. Motivul invocat de Primarie este largirea, intr-un viitor foarte indepartat, a strazii Antonio Gaudi, largire care ar duce la daramarea gardurilor actualelor imobile construite in ultimii ani.


De mai bine de opt luni, Dan M. incearca sa obtina o autorizatie de construire pe o parcela de teren de 750 de metri patrati, situata pe strada Antoniu Gaudi din cartierul Borhanci. Reprezentantii Primariei ii conditioneaza eliberarea actului administrativ motivand ca proprietarul parcelei trebuie sa doneze o suprafata de 100 de metri patrati administratiei publice, pentru ca in viitor strada urmeaza sa fie largita la 16 metri. 

“In august am depus prima cerere pentru imprejmuirea parcelei. Am primit autorizatia de imprejmuire pentru un profil al strazii de 12 metri, in luna septembrie. In opinia mea, au gresit. Dupa care am depus cerere pentru proiectul de casa. Am primit, dupa inca o luna, respingerea prin care mi-au spus: “mai trebuie sa faci o dezmembrare pana la profil de 16 metri al strazii, pentru ca asa scrie in PUG si in certificatul de urbanism”. M-am suparat atunci pentru ca nu mi-au spus in urma cu o luna cand mi-au dat autorizatia si am dezmembrat terenul la profil de 12 metri. Nu stiu de ce initial nu si-au dat seama. M-am dus si am redepus din nou. Cand am mers in noiembrie la Primarie sa redepun din nou documentatia au zis da, e in regula, dar trebuie sa ne donezi terenul dezmembrat”, a afirmat Dan M.

Nemultumit de faptul ca Primaria nu ii da un raspuns scris cu privire la asa-zisul act de donatie, clujeanul a ajuns in audienta la viceprimarul Gheorghe Surubaru, care, pentru a clarifica situatia, le-a chemat la discutii pe Corina Ciuban si Aurora Rosca. Aici, Corina Ciuban a afirmat ca nu poate atasa cererea de transfer a parcelei la raspunsul dat proprietarului terenului de frica unui denunt penal.

“Am cerut sa ni se spuna carui paragraf de lege ni se cere sa donam terenul. Am solicitat sa ni se raspunda in scris si sa ne fie atasat modelul de cererea de transfer. In audienta la viceprimarul Gheorghe Surubaru, Corina Ciuban a afirmat „nu va putem da in scris asa ceva pentru ca nu este legal si imi faceti plangere penala”. Si atunci de ce imi cereti, am intrebat eu. Mi se pare definitia santajului, ca nu puteti sa imi raspundeti in scris, dar, totodata, asta e singura solutie agreata de voi”, a afirmat Dan M.

Clujeanul considera ca abuzul la care este supus a devenit o practica in Primaria Cluj Napoca, iar dezvoltatorii imobiliari, pentru a nu mai pierde timp, cedeaza de cele mai multe ori acestui “santaj” si doneaza sau transfera cu titlu gratuit sute de metri patrati in favoarea Primariei, pentru a obtine cat mai repede autorizatia de construire.

“Asta mie mi se pare un santaj, pentru ca ei, efectiv, spun „fa-mi o cerere”, initial, de donatie. Asta a fost in noiembrie, am si martori care pot sa certifice ca asa au afirmat, ca donatia ar fi singura solutie. Acum trei saptamani, mi-au spus sa fac o cerere de transfer cu titlu gratuit. Asta trebuie sa faci ca sa iti primesti autorizatia mi-au spus. Cand am cerut sa imi dea in scris acest lucru in scris au zis ca „asta nu o sa ti-o dam in scris niciodata”. Ma consider santajat in aceasta situatie. Nu vad alta definitie la aceasta practica decat santaj. Eu respect absolut tot ce au solicitat ei. Am facut doua dezmembrari si doresc sa construiesc pe parcela din spate. Verbal imi spun fa ca si ceilalti. Dupa ce si-au dat seama la un moment dat ca e un abuz, sa imi ceara sa donez sau sa transfer terenul, nu mi-au mai spus ca asta trebuie sa faci, ci au spus „fa ca si ceilalti altfel nu primesti autorizatia”. Corina Ciuban si Aurora Rosca au afirmat asta in fata mea si a viceprimarului”, a marturisit Dan M.

Parcela de teren in surafata de 750 de metri patrati, pe care Primaria conditioneaza emiterea autorizatiei de construire, a fost achizitionata de catre Dan M. prin credit bancar. La valoarea de piata de 90 de euro metrul patrat, clujeanul va plati rate si dobanzi de 9.000 de euro pentru un teren pe care Primaria vrea sa il ia cu japca. 

“Terenul in cauza este luat cu credit pe 10 ani, iar cand a fost la banca mi-au spus, OK, daca vrei sa il donezi trebuie sa ridicam ipoteca, pentru ca e cu ipoteca pe noi. In acest moment, reprezenantii bancii fac o reevaluare ca sa ridice ipoteca si sa o mute pe parcela din spate. Ca idee, mi-au spus si cei de la banca, ceea ce face Primaria e un abuz. Oamenii din domeniul bancar stiu de chestia asta, pentru ca toate bancile sunt asaltate, momentan, de cereri de transfer de genul asta, prin care vin oameni ca si mine in aceeasi situatie. Reprezentantii bancii au afirmat ca terenul a crescut ca valoare in zona, deci ei sunt acoperiti daca muta ipoteca”, a afirmat Dan M.

Ciudat este cum o doamna, pe nume Teodora Contas, a primit autorizatie de construire in 23 octombrie pentru un profil al tramei stradale de 12 metri. Din primele investigatii a reiesit ca aceeasi persoana a obtinut din partea Primariei in 2011 o locuinta pentru tineri in imobilele ANL situate pe Calea Floresti. 

“In spatele acestei doamne este cu siguranta un investitor pentru ca din cate am investigat, am inteles ca a primit de la Primarie apartament social acum 4 ani de zile. Foarte interesant cum cineva care primeste apartament social, devine apoi investitor imobiliar si obtine autorizatie de construire la trei parcele distanta de a mea. Acolo doamna a dezmembrat 30 de metri patrati, desi nu i-au cerut asa ceva. I-am spus doamnei Ciuban ca ma simt santajat. Eu stau la mine pe parcela si ma uit peste doua parcele distanta, cum se construieste in strada, adica, in viitoarea strada, pe care voi spuneti ca o sa o largiti. Adica, acolo este autorizatie iar eu nu am deloc. In plus, eu am si dezmembrat si mai trebuie sa si donez”, a declarat Dan M.

Reprezentantii Primariei invoca conditionarea acestor donatii de o viitoare largire a tramei stradale. Odata facuta aceasta donatie, iar terenul intrat in domeniul public se poate intampla orice. O alta nelamurire a clujeanului care asteapta de opt luni sa isi poata demara costruirea casei mult visate pentru el si familia sa, este modul in care secretara Primariei, Aurora Tarmure, s-a aratat dispusa sa negocieze cu bancile pentru a explica verbal si a lamuri necesitatea transferurilor cu titlu gratuit a terenurilor aflate sub ipoteca.

“Nu cred ca exista o lege in tara asta care sa spuna ca esti conditionat de un transfer cu titlu gratuit ca sa poti sa iti construiesti o casa. Cand am spus asta in audienta la viceprimar, doamna Rosca a spus: “Cine? bancile? Cine nu este de acord sa va ridice ipoteca? Ce agentie? Sa ma sune de la banca ca ii lamuresc eu, ca asa se face acuma. Le spun ca toata lumea asa face, numai sa ma sune. Atunci m-am enervat si i-am spus ca daca toata lumea asa face, asta nu este un argument”, a marturisit Dan M.

In situatia lui Dan M. exista la nivelul municipiului Cluj-Napoca sute de investitori in domeniul imobiliar care accepta tacit, cu riscul de a pierde chiar sute de mii de euro, aceste abuzuri ale administratiei locale. Dar, in schimb, se bucura de obtinerea autorizatiei de construire intr-un timp foarte scurt. Un caz asemanator pare a fi investitia unui cetatean de origine germana care a achizitionat, tot in zona Borhnaci, o suprafata de teren in valoare de un milion de euro si care a fost obligat de Primarie sa doneze o parcela a carei valoare de piata reprezinta un procent de 10% din totalul sumei platite pentru teren. Se pare ca porblema a fost solutionata pe cale amiabila dupa un telefon dat la cabinetul primarului din partea unui inalt oficial al Consulatului german, care a reprosat ca nu se doreste de catre administratia locala sa fie facute investitii in Cluj. Intrebarea de logica dupa relatarile lui Dan M., este cum va realiza Primaria largirea strazii Antonio Gaudi si cum va reusi sa darame gardurile de piatra ale proprietatilor pe care s-a construit legal cu avize eliberate tocmai de administratia care, in prezent, cere aceste acte de transfer.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *