Politica

Funar a vrut să candideze la europarlamentare. Constituirea Alianței Electorale „Grădina Maicii Domnului”, respinsă de BEC

Fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a dorit să revină pe scena politică din România și să candideze la alegerile europarlamentare.

Biroul electoral Central (BEC) a respins, duminică, Protocolul de constituire a Alianței Electorale „Grădina Maicii Domnului”, formată din Partidul România Noastră (PRN), condus de Gheorghe Funar, fost primar al Clujului, și partidul Dacismului Autonom Conservator (p. DAC), condus de Cătălin Berenghi, cunoscut pentru „protestul cu porci”, împotriva construcției mega-moscheii în Capitală în perioada când Victor Ponta era premier și propusese acest proiect.

Cele două formațiuni intenționau să candideze împreună la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024.

Partidul România Noastră a contestat deja la ICCJ decizia BEC de a respinge constituirea alianței.

Atât Gheorghe Funar, cât și Cătălin Berenghi au candidat de-a lungul timpului la cea mai râvnită funcție în stat, cea de președinte al țării. Și nu au în comun doar dorința de a fi șefi de stat, ci și abordări similare. În timp ce Cătălin Berenghi se prezintă dac, conform mainnews.ro, denumire pe care a dat-o și partidului său, Gheorghe Funar susține că Isus Hristos ar fi fost dac, iar dacii ar fi construit piramidele și descoperit America.

Funar, care a ocupat funcții de parlamentar, primar sau cea de președinte al PRM, este o figură controversată și din cauza abordărilor sale antimaghiare și antisemite.

Anterior, Berenghi și Funar anunțau că vor să se alieze cu SOS România, partidul Dianei Şoşoacă, Funar având o colaborare mai veche cu senatoarea, cei doi afișându-se împreună la proteste împotriva restricțiilor, în pandemie, și susținând o petiție pentru schimbarea numelui țării din România în Geția, potrivit inițiatorului Mărgărit Daniel, care îi citează în descrierea acesteia.

sursa: adevarul.ro