PubliNews

Friptura crescuta in laborator

Carnea artificiala ajunge in farfuriile noastre

Carnea cultivata in laborator devine tot mai prezenta in viata noastra. Dupa studii extrem de scumpe si anevoioase, stiinta a evoluat atat de mult incat ceea acum cativa ani parea film stiintifico-fantastic acum devine realitate, potrivit ucoz.ro.

Studiile arata ca pana in 2040 practic nu vor mai exista abatoare, toata carnea de pe piata va proveni din culturi, adica fermele se vor transforma in uriase laboratoare, unde, in recipienti de sticla, vor creste fripturiIe. Iar din 2050 e posibil sa ne preparam singuri carnea, in casa, luand de la magazin doar ingredientele, scrie Sainsbury’s Future of Food, preluat de ucoz.

Ce este carnea artificiala

Carnea cultivata in laborator este obtinuta din celule stem, prelevate de la animale vii, deci nu de la animale sacrificate. Celulele sunt multiplicate prin tehnologia avansata, imitand conditiile existente in organisme vii, pana se obtine o halca de friptura.

In prezent, un kilogram de carne de laborator costa in jur de 40 de mii de dolari, dar s-a ieftinit mult, daca ne gandim ca acum 4-5 ani, kilogramul de carne sintetica era peste 200 de mii de dolari. Specialistii spun ca s-au facut progrese atat de mari si sunt atat de multe laboratoare care lucreaza in acest domeniu incat e posibila productia de masa in cativa ani. Ca sa fie vandabila, carnea de laborator ar trebui sa coste in jur de 200 de dolari kilogramul, estimeaza specialistii.

Parerea macelarilor

Companiile care investesc in cercetari in acest domeniu au vrut sa afle si parerea celor mai in masura sa dea un verdict: macelarii. Recent, mai multi macelari din Franta au fost invitati sa guste carne de laborator si sa-si spuna parerea. In opinia majoritatii macelarilor, carnea de laborator e bizara, are o textura ciudata si un gust deosebit. “Nu pot sa lucrez cu plastic” – a marturisit unul dintre macelari. Doar cativa, mai tineri, au spus ca se vor adapta, daca viitorul le va cere sa lucreze cu carne sintetica.

De unde a pornit ideea

Miscarile anti-carne sunt extrem de vocale, in toata lumea. Militantii incearca sa ne convinga de faptul ca suntem prea multi pe planeta si hrana e insuficienta, iar cresterea animalelor e o indeletnicire care distruge mediul, din cauza gazelor emise de animale. Aceste idei par sa prinda teren tot mai mult. Un sondaj recent de opinie, realizat in Belgia, releva ca aproape o treime din participanti se declara de acord cu trecerea la carnea de laborator.

Nici pestii nu mai au viitor

Alte studii estimeaza ca in urmatorii 30 de ani, in galantarele de peste nu va mai fi peste, ci meduze. Unii cercetatori sustin ca meduzele sunt pline de fier, magneziu, nutrienti si vitamine si ca vor lua locul pestelui din farfuriile noastre. O echipa de savanti danezi chiar a pus la punct o metoda de a transforma meduzele in chipsuri crocante.

Plasturi hranitori

Oamenii de stiinta lucreaza si la inlocuirea modului traditional in care ne hranim. Statul la masa, asa cum il stim astazi, ar putea sa dispara si in loc sa mancam, s-ar putea sa ne hranim prin plasturi lipiti in diverse parti ale corpului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *