Din oras

Francezii interesati de merele transilvane nu au mai venit la negocieri

Oficialii supermarketurilor frantuzesti care doresc sa vanda mere produse in Transilvania nu au mai ajuns astazi la Cluj, din cauza grevei Air France. Producatorii au ramas sa discute cu cei de la Agro Transilvania Cluster si asteapta cu nerabdare o noua intalnire. Sperantele lor sunt mari, mai ales ca recolta de mere din toamna aceasta e considerabila, insa au si temeri legate de posibilele conditii care se vor impune.

S-au reunit la Dezmir la intalnirea la care francezii au absentat agricultori din Bistrita-Nasaud, Maramures, Cluj si Mures.

“Am discutat cu ei, si-au aratat oferta si nelamuririle si am convenit ca Agro Transilvania Cluster ii va reprezenta in discutiile cu francezii, vom negocia in numele lor si vom scoate un pret bun. Ei se tem, de pilda, ca poate anul viitorva fi unul mai prost, va fi seceta sau va bate grindina si nu isi vor putea onora contractual. Unii nu stiu care vor fi standardele de calitate, ce conditii de ambalare sau depozitare li se vor cere. In plus, ei nu s-au gandit pana acum sa lucreze impreuna. Din cauza asta marii intermediari dicteaza pretul”, a precizat Felix Arion, managerul general al Agro Transilvania Cluster.

Clujeanul pesimist: ei sunt mari, noi suntem mici

Ioan Buda, singurul producator din judetul Cluj care a fost prezent astazi la intalnire a marturisit ca nu este foarte optimist in privinta asocierii cu supermarketurile frantuzesti.

“Nu am mari asteptari, parca nici nu am fost asa de mirat sa vad ca cei din Franta nu au venit la intalnire. Ei sunt foarte mari, iar noi suntem foarte mici. Daca voiau cu adevarat treaba asta, se miscau lucrurile mai repede si intram deja din toamna asta in supermarketuri, mai ales ca a fost recolta buna de mere anul acesta”, a declarat clujeanul.

El are o ferma mixta in domeniul zootehnic si o livada de 10 hectare la 5 kilometri de Apahida, pe care o extinde cu alte cateva hectare.

“Livada mea are 12 soiuri, atat de vara, cat si de toamna si iarna. In ultimii 10 ani am folosit doar ingrasamant natural si asta da o calitate foarte buna fructului. Pana acum am vandut direct din ferma, pentru aomeni din zona, la Spitalul Judetean, in diverse puncte din Cluj-Napoca si uneori prin magazine, cand ma mai suna. Pana acum am reusit toata productia, dar cu extinderea sigur va mai ramane”, a marturisit Buda.

“Daca e piata, ne adaptam”

Ioan Pop a venit la Cluj de la Satu Mare si admite din capul locului ca are sperante mari in privinta asocierii.

“Asteptarile sunt mari, dar sa vedem in ce conditii. Toti producatorii din zona Ardeaului si-ar dori sa vanda in supermarket, asa ca ar fi de bun augur sa intram pe aceasta piata si, incet-incet, mere noastre sa le inlocuiasca pe cele aduse din strainatate. Eu sunt si inspector si am vazut recent mere romanesti intr-un supermarket, mi-a crescut inima sa vad ce frumoase sunt si ambulate ingrijit, in ladite”, a apreciat el.

Satmareanul este convins ca agricultorii de la noi vor face fata cerintelor impuse din afara.

“Nu vor fi probleme. Daca stii ce se cere si iti doresti sa te mentii pe piata, faci eforturi si reusesti. Daca este piata, ne putem adapta. Nu era rau daca francezii ne-ar fi comunicat acum cerintele lor, am si pus problema daca e posibil sa inceapa livrarea din toamna asta. E un an bun la mere si ar fi pacat sa pierdem sansa asta”, a mai spus Pop.

Ioan Pop are o livada de patru hectare din care culege aproximativ 100 de tone de mere si a fost singurul producator din cei prezenti la intalnirea de la Cluj ale carui produse sunt certificate ecologic. Piata sa de desfacere este alcatuita din magazine din Satu Mare si un targ organizat in zona.

Intalnirea de astazi ar fi trebuit sa ii aiba ca protagonisti si pe reprezentantii supermarketurilor Carrefour, Cora, Metro si Auchan, intr-o actiune initiate de Ambasada Frantei ca raspuns la demersurile Agro Transilvania Cluster de a promova produsele locale din Transilvania. Francezii si-au exprimat dorinta de a negocia o posibila intrare a merelor din Cluj si judetele invecinate in supermarketuri. Discutiile urmeaza sa se reia in curand, dupa cum li s-a promis producatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *