General

FOTO Cum avem grijă de Lacul Tarnița? Mii de saci plini cu gunoaie scoși din apă și din vegetație

Ecologizarea de la Lacul Tarnița, organizată în acest weekend, a fost un real succes din punctul de vedere al imaginii pentru cei care au manageriat proiectul. Într-adevăr, ecologizarea a fost ca la carte. Ce este trist însă? Lacul Tarnița și împrejurimile erau îmbâcsite cu gunoaie de toate felurile.

S-au scos din lac și de pe maluri 2600 de saci cu gunoaie, un număr consistent, care ne poate da o idee despre cât de infestat era locul de mâna nesăbuită a omului, o mână murdară și plictisită, care nu poate băga șervețelul sau ambalajul în buzunar, ci mai degrabă aruncă pe jos și așteaptă să vină altul să strângă.

Pentru ecologizare s-au strâns peste 150 de voluntari care au lucrat cot la cot cu salvamontiștii clujeni.

Să facem cunoștință cu subiectul: Lacul Tarnița

Este un lac de acumulare care se găsește între comunele Râșca, Mărișel și Gilău, la vest de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafață de cca. 215 ha și o lungime de peste 8 km și o adâncime maximă de peste 70 de metri, lacul Tarnița este una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj. Este alimentat de apele Văii Someșul Cald (unul din afluenții Someșului Mic).

Barajul Tarnița este un baraj în arc, construit în anul 1974, cu o înălțime de 97 m, cu o lungime a coronamentului de 237 de metri, care permite un debit deversor de 850 mc/s, având ca principal scop producerea de energie electrică. Se află în administrarea Direcției Silvice Cluj.