Din oras

FOTO – Boc investeşte numai în ce a mai investit. Parcul Primăverii arată deja bine, dar votanţii lui trebuie să vadă că „el lucrează"

Scris de 61

Primăria Cluj-Napoca va reamenaja Parcul Primăverii, un parc modern din Mănăștur care deja arată foarte bine. Primarul Emil Boc este acuzat, pe bună dreptate, de clujeni că este preocupat de aceleași străzi și parcuri și uită că sunt și alte cartiere care nu au nici măcar un parc, nu unul care arată chiar bine și a cărui modernizare nu ar trebui să fie o prioritate.

Ziar de Cluj a fost să vadă Parcul Primăverii și ne-am așteptat să găsim un spațiu verde neîngrijit, așa cum arată alte parcuri ale Clujului, precum Caragiale sau Ștefan cel Mare. Însă parcul este curat, întreținut, cu un spațiu de joacă mare, cu mese de ping pong, cu teren de fotbal și baschet, cu foișoare, cu echipamente pentru a face mișcare în aer liber și chiar un WC public. Comparativ cu alte parcuri din oraș, Parcul Primăverii poate fi dat exemplu și totuși municipalitatea consideră că are nevoie de îmbunătățiri.

Inițiativa Primăriei de a aduce modificări parcului ar fi de lăudat dacă nu ar fi alte parcuri și alte cartiere care ar trebui să reprezinte o prioritate. Oare de ce primarul Emil Boc consideră că merită să facă investiții într-un parc care arată foarte bine, în loc să fie preocupat să finalizeze toate acele parcuri a căror modernizare a anunțat-o de mai mulți ani, precum Parcul Feroviarilor sau La Terenuri. Putem doar specula că în spatele acestei decizii se află miile de votanți care locuiesc în zecile de blocuri care se află în cartierul Mănăștur.

„Păcat că în cartierele noi proiectele de parcuri sau zone verzi bat pasul pe loc. Să nu mai spunem de străzi neasfaltate… Se repară și reînnoiesc aceleași străzi și parcuri de 30 de ani încoace, fie că e nevoie, fie că nu”, își exprimă nemulțumirea un clujean.

Cum va arăta Parcul Primăverii după modernizare?

În cadrul ultimei dezbateri a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost prezentat conceptul de reamenajare pentru Parcul Primăverii. Principala noutate propusă în cadrul conceptului de amenajare este înlocuirea benzinăriei de pe strada Almasului, parcul fiind extins pe suprafața acesteia.

O altă propunere importantă este realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie umedă va fi principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat. Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului Oraș pentru pietoni. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria macheta 3D care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din Programul de investiții Clujul Verde și va fi finanțat din fonduri europene.

 Concret, sunt propuse următoarele tipuri de intervenții:
Parcul Primăverii:
– reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
– stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
– evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
– dotarea parcului cu mobilier urban modern
– amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
– sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale
Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:
– transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space
– reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
– plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
– refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modernULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Rautacisme
  Emil Boc: “Vom mapa educațional zona metropolitană”. Poate că cu sapa. Sau coasa
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Băiete, încă o tură de randări pe calculator şi powerpointuri pentru presa de chitanţier! Boc vorbeşte despre stadiul investiţiei care OSĂ fie în Borhanci. Stadiul e că s-au mai făcut nişte randări şi slide-uri în powerpoint
 • Acum 4 hours Din oras
  Municipaliteatea mai “articulează” 30 de milioane de euro în 40 de autobuze electrice. Care OSĂ stea în depou cam ca şi celelate
 • Acum 6 hours Eveniment
  BEAT LA VOLAN a rănit trei persoane pe Calea Mănăştur. Cum vă ziceam, genul acesta de inconştienţă ar trebui încadrat la tentativă de omor
 • Acum 6 hours Din oras
  I-au trebuit 20 de ani să “reglementeze” Urbanismul de Cumetrie. Cum OSĂ îl scuze Emil pe Boc că s-a construit haotic în Cluj-Napoca
 • Acum 7 hours General
  ROMÂNIA FURATĂ: Podul din Cluj care se termină într-un câmp cu porumb
 • Acum 7 hours Eveniment
  GHINION: Poliţiştii au reţinut 13 traficanţi de droguri din zona Turda – Cîmpia Turzii
 • Acum 9 hours Politica
  LUCIAN BODE A TRECUT LA AMENINȚĂRI: ”Cu toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat-o mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți/ E publică, la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională”
 • Acum 10 hours Straineze
  Viktor Orbán, declarații din genunchi: “Rusia nu a căzut deloc în genunchi, în timp ce economiile europene se dărâmă. Trebuie schimbată politica de sancţiuni a UE”
 • Acum 1 day In vizor
  În loc să-i dea una peste ceafă ”euroderutatului” Rareș Bogdan pentru ieșirea putinist-teroristă de ieri, Klaus Iohannis îl mângâie pe creștet: ”L-a luat puțin valul”…
 • Acum 1 day In vizor
  În scandalul de achiziție cu dedicație a BMW-urilor pentru Poliția română de la amicul Schmidt al președintelui Klaus Iohannis, Bode vrea să ne zică că ”Cei patru evangeliști au fost trei: Luca și Matei”
 • Acum 1 day Rautacisme
  Boc aruncă pisicile moarte ale metroului şi centurii metropolitane pe masa Ministerului Transporturilor
 • Acum 1 day Eveniment
  SĂ NE INTOXICĂM “SĂNĂTOS”: Napolitane cu SALMONELLA, retrase din toate magazinele LIDL din țară. ANSVSA: “Poate provoca afecțiuni grave”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE