La un an de la perchezițiile efectuate de către procurorii clujeni la UMF Cluj, fostul rector al instituției a fost trimis în judecată alături de complicele sale: FILIP LORENA ANGELA, HEGHEŞ SIMONA CODRUŢA și BANC ROXANA.
Procurorii susțin că Marius Bojiță, fostul rector al UMF Cluj și ”angajatele” sale au încasat sume de bani prin specializări fictive ale studenților. Rechizitoriul prin care cei patru au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu a fost înregistrat la Judecătoria Cluj-Napoca ieri, 23 noiembrie.
Marius Bojiță, în vârstă de 78 de ani, este un personaj controversat al lumii medicale clujene. A fost rector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iuliu Hațieganu Cluj timp de opt ani, în perioada 2000 – 2008, acum este președinte al Fundației Transilvania Leaders, creată de Ioan Rus. A fost implicat într-un scandal cu medicamente în urmă cu câțiva ani, când deținea lanțul de farmacii Tesa. A fost suspect de plagiat și incompatibilitate. În campania electorală pentru prezidențialele din 2014 s-a remarcat printr-un discurs ambiguu și agramat prin care i-a adus osanale lui Victor Ponta. Acum, este cercetat penal pentru presupuse ilegalități care au avut loc în 2016 la Facultatea de Farmacie.
„În perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat de disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Conform catalogului cursului de perfecţionare postuniversitară, participanţii la acest curs au fost persoanele din tabelul (ANONIMIZARE). Acestea au achitat o taxă de înscriere şi au fost declaraţi admişi la examenul din 06.12.2016 (…).
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii. Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numiţii BOJIȚA MARIUS şi HEGHEDUȘ SIMONA CODRUȚA a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 40 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 30 de diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoane în cauză au obţinut 40 de credite EFC ca urma a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate. Acţiunea universităţii de emitere a acestor înscrisuri oficiale este săvârşită de lipsa de vinovăţie a acesteia datorată necunoaşterii unor împrejurări esenţiale privind modul de săvârşire al faptelor, respectiv modalitatea concretă de efectuare a cursului şi de evaluare a participanţilor”, se arată la dosar.
Iată știrea cu reținerea rectorului din septembrie 2018: