Rautacisme

Fostul prorector UBB Salat Levente ar vrea sa nu se mai aduca “acuzatii grave” universitarilor care gireaza lucrari in inchisori. Si sa controleze articolele Ziar de Cluj

Pentru ca numele sau se afla pe asa-numita lista a rusinii, intre cei care au recomandat lucrari ale unor persoane private de libertate, Salat Levente a fost contactat ieri pentru a-si exprima pozitia intr-un articol pe aceasta tema. Spre seara, a remis raspunsurile la intrebarile in cauza, cu cateva directive. 

Concret, prof. univ. dr. Salat-Zakarias Levente, cadru didactic la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) a recomandat cartea “Managementul campaniei electorale”, scrisa anul trecut in Penitenciarul Rahova de Nagy Zsolt, condamnat in dosarul privatizarilor. Profesorul a insistat sa isi formuleze pozitia in scris si sa o remita pe e-mail, insa aceasta s-a intamplat abia seara, cu urmatoarele “recomandari”:

“Trimit atasat raspunsurile mele, doar ca sa le vedeti: am vazut intre timp articolul pe internet, nu cred ca exista vreun motiv sa reveniti asupra celor publicate acolo. Daca totusi, va rog sa ne consultam privind forma in care cele spuse de mine ar urma sa apara”, a pretins fostul prorector UBB.

Consideram ca libertatea de exprimare nu se negociaza, iar cele scrise trebuie sa fie doar in concordanta cu constiinta autorului, asa ca redam raspunsurile profesorului Salat fara sa il fi consultat in prealabil. 

“M-a convins prin profesionalismul cu care a abordat cele aflate pe agenda”

Intrebat care au fost conditiile in care a acceptat sa recomande lucrarea lui Nagy Zsolt, acesta a precizat ca “ce stiam despre Zsolt Nagy era bazat in esenta pe aprecierea unanima a unui cerc de specialisti cu experienta in marketing politic, care l-au considerat drept unul dintre cei mai bine pregatiti consultanti politici pe care comunitatea maghiara ii are”. 

“Dl. Nagy a participat la mai multe cursuri de specializare in domeniu, dintre care doua in SUA, si a organizat nu mai putin de 10 campanii ale UDMR-ului, fiind apreciat de liderii organizatiei pentru cum si-a facut treaba. In cadrul putinelor ocazii in care am avut discutii directe cu el, m-a convins prin profesionalismul cu care a abordat cele aflate pe agenda. Referitor la lucrarea propriu-zisa, nu am cum sa ma pronunt pana nu o vad. Recomandarea mea s-a referit la faptul ca pe Dl. Zsolt Nagy il consider potrivit pentru elaborarea unei lucrari cu titlul ”Managementul campaniilor electorale”, cred si acum ca o lucrare care insumeaza cunostintele teoretice si experienta acumulata de Zsolt Nagy ar putea fi interesanta si utila pentru cei interesati de domeniul comunicarii politice”, a justificat profesorul.

Acuzarea cadrelor didactice implicate reflecta “un nivel de intoleranta ingrijorator”

Despre felul in care a fost abordata problema in aceste zile, Salat crede ca “este de inteles, pe de o parte, indignarea cu care presa si lumea acedmica reactioneaza le cele intamplate. 

“Concluziile generalizatoare insa ma intristeaza, atat in ceea ce priveste detinutii, cat si cei care au oferit asistenta, intr-un fel sau altul, acestora. Posibilitatea reducerii pedepsei exista in toate tarile civilizate in conditii prevazute de lege: nu pot intelege cum pot fi aduse acuzatii grave la adresa celor care exercita drepturile aferente, respectiv celor care ofera asistenta necesara pentru exercitarea dreptului, prevazuta si ea de lege. Ideea care a aparut frecvent zilele acestea in spatiul public conform careia cadrele universitare care intretin astfel de contacte cu detinutii se afla intr-un grav derapaj moral, indiferent de natura si gravitatea faptei comise, mi se pare ciudata deoarece reflecta un nivel de intoleranta ingrijorator, fiind contestate in esenta drepturile detinutilor de reintegrare in societate dupa de isi ispasesc pedeapsa. Pe de alta parte, pot intelege supararea care ii vizeaza pe acei  profesori care gireaza noi abuzuri ale celor condamnati, in aceste cazuri sunt si eu de acord ca nu exista loc de toleranta”, a subliniat fostul prorector.  

Comisiile de etica din universitati ar putea analiza fiecare caz

Demersul lui Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, de a cere excluderea din invatamant a celor implicati este considerata de catre universitarul clujean ca “o parere personala, nu un demers”. 

“Nu cred ca aceasta abordare ar fi fezabila, deoarece excluderea din invatamant trebuie sa aiba un temei legal, ceea ce nu cred ca exista in niciunul din cazurile vizate. 

Analiza amanuntita a fiecarui caz in parte de catre comisiile de etica ale universitatilor vizate ar fi in schimb o alternativa intemeiata, iar conducerile universitatilor pot intreprinde masurile necesare in functie de cele constatate si recomandate de comisiile etica. Pe linga aceste investigatii, pe termen mediu si lung cred ca ar fi necesare clarificari in textul legii sau macar a procedurilor de aplicare care sa previna repetarea abuzurilor asemanatoare”, a conchis Salat Levente.

Ministrul Justitiei a propus astazi abrogarea dispozitiei care le permitea detinutilor sa isi scurteze pedeapsa prin editarea de carti, potrivit digi24.ro. In plus, DNA a anuntat ca va deschide un dosar penal in aceste cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *