In vizor

Fostul judecător Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul împotriva României / CSM îl sancționase pe Danileț pentru o postare pe Facebook

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru încălcarea libertății de exprimare a fostului judecător Cristi Danileț. Decizia, publicată marți, vine în contextul în care Danileț a fost sancționat în urmă cu trei ani de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru o postare pe Facebook.

Cristi Danileț a publicat decizia CEDO pe Facebook, unde le-a mulțumit celor care l-au sprijinit în acest demers, potrivit hotnews.ro.

  • „CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertății mele de exprimare.
  • Acum trei ani CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimam îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei.
  • Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu și a intervenit în proces asociația Forumul Judecătorilor din România. Le mulțumesc enorm pentru efort și profesionalism”, a scris Danileț pe Facebook.

Ce sumă trebuie să îi plătească statul român lui Cristi Danileț pentru cheltuielile de judecată

În decizia CEDO se arată faptul că decizia a fost luată cu patru voturi „pentru” și trei împotrivă. Judecătorii au decis că a avut loc o încălcare a Articolului 10 din Convenție.

Totodată, s-a stabilit faptul că „statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantului său, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, 5.232 EUR (cinci mii două sute treizeci și doi de euro), plus orice sumă care poate fi datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri și cheltuieli, care urmează să fie convertite în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării”, conform deciziei.

Trei procese câștigate de Danileț cu CSM

Cristi Danileţ a câștigat în luna aprilie, 2023, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al treilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratură, și a revenit în funcţia de judecător la Tribunalul Cluj. În urma acelei decizii, Danileţ urma să primească salariile restante din decembrie 2021, data când a fost suspendat din funcţie.

Anterior, Danileţ a câştigat alte două procese cu CSM, având acelaşi obiect – excluderea din magistratură. Astfel, în luna februarie 2023, Instanţa supremă a anulat o decizie a CSM din mai 2022 prin care Danileţ a fost exclus din magistratură pe motiv că a desfăşurat activităţi politice prin două ONG-uri.

Concret, Danileţ a fost sancţionat pentru că ar fi făcut parte din două organizaţii neguvernamentale, care au difuzat comunicate critice la adresa Guvernului.

Cristi Danileţ a mai fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

Şi în acest caz, Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, având câştig de cauză. Membrii CSM care l-au exclus pe Danileţ din magistratură şi-au terminat între timp mandatul, iar şeful Inspecţiei Judiciare, instituţia care a întocmit rapoartele de sancţionare, de asemenea a ieşit din sistem.

Cristi Danileț s-a pensionat la 48 de ani

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis în luna ianuarie a acestui an că judecătorul Cristi Danileţ (48 de ani) se poate pensiona, așa cum a cerut.