In vizor

Fostul arhitect șef al județului Cluj obligat să plătească daune de peste 150.000 lei

CJ Cluj a dat-o în judecată pe Sanda Oltean, care a ocupat funcția de Arhitect șef al județului Cluj, pentru a recupera de la ea peste 150.000 lei. Banii respectivi au fost plătiți de administrația județeană, cu titlu de prejudiciu, către Nonn Laszlo Tibor. El a dat în judecată instituția după ce pierduse un concurs pentru ocuparea funcției de șef serviciu urbanism. Postul respectiv era rezervat Luciei Domșa, o prietenă de-a Sandei Oltean. Ulterior, Sanda Oltean a ajuns să fie condamnată la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, după care a fost achitată în urma rejudecării procesului.

  • Anul trecut, Consiliul Județean Cluj a deschis un proces împotriva Sandei Oltean, fostul arhitect șef al județului Cluj, pentru a recupera de la ea peste 150.000 de lei. Administrația județeană a plătit banii respectivi după ce a fost dată în judecată de Nonn Laszlo Tibor, un clujean care a participat la un concurs pentru ocuparea funcției de șef serviciu urbanism din cadrul instituției. Însă, postul era dedicat Luciei Domșa, o prietenă de-a Sandei Oltean, care a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a îl împiedica pe Nonn să ocupe funcția respectivă. A fost nevoie de o plângere penală și de un proces în urma căruia Oltean a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru ca lucrurile să revină la normal. Însă, din cauza acestui scandal, administrația județeană a fost obligată de judecători să îi plătească lui Nonn daune în valoare  de 155.249,86 lei. Astfel că, pentru a își recupera banii, CJ Cluj a dat-o în judecată pe Oltean.

Concursul a avut loc în perioada 08.05.2013-10.05.2013, iar Oltean a avut calitatea de membru al Comisiei de concurs, fiind angajată la acea dată, în aparatul de specialitate al Consiliului Județean Cluj în funcția publică de conducere de arhitect șef.

Comisia de concurs a stabilit că Lucia Domșa a câștigat postul, dar Nonn a formulat o contestație, cerând reverificarea dosarelor de înscriere temeiul  la concurs, în ceea ce privește îndeplinirea de către candidați a condițiilor de studii cuprinse în anunțul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Astfel s-a constatat că dosarul lui Domșa nu îndeplinea condițiile de studii cerute.

S-a dispus organizarea unui nou concurs, iar în paralel Nonn a obținut în urma unui proces anularea procedurilor de selecție a Luciei Domșa din cadrul concursului

Astfel că, după aproape doi ani de la organizarea concursului, CJ Cluj l-a numit pe Nonn în funcție

Însă, potrivit Legii 554/2004 angajați au o răspundere disciplinară, materială și penală față de angajator, răspunderea funcționarului public putând fi instituită în condițiile art. 16 din menționată anterior.

Mai mult, împreună cu răspunderea angrenată de legea menționată anterior, pentru modalitatea prin care Sanda Oltean l-a împiedicat pe Nonn să ocupe funcția, în 2016 fostul arhitect șef al județului Cluj a fost condamnat la 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea condiționată, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și abuz în serviciu contra intereselor publice. Ulterior, Curtea de Apel Cluj a desființat sentința și în urma rejudecării a achitat-o pe Oltean de infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată, lăsând nesoluționată acțiunea civilă formulată de Nonn. Ulterior, clujeanul a deschis un proces împotriva Sandei Oltean și a CJ Cluj și a câștigat plata unor daune: 5.000 euro, cu titlu de daune morale;  dobânda legală aferentă daunelor materiale începând de la data la care fiecare salariu ce intră în componența daunelor solicitate ar fi trebuit să îi fie plătit și până la data plății efective.

Astfel că, administrația județeană a achitat suma de 155.249,86 lei prin Ordinul de Plată nr. 1648/06.06.2019.

La faza de fond, Judecătoria Cluj Napoca a admis acțiunea CJ Cluj și a dat o sentință prin care o obligă pe Oltean să plătească administrației județene prejudiciu. Însă fostul arhitect șef al județului Cluj a contestat decizia. Acum procesul a luat o ”pauză” deoarece în dosar a fost trimisă o sesizare la Curtea Constituțională.

Am încercat să obținem un punct de vedere din partea Sandei Oltean pentru a vedea care sunt motivele pentru care a contestat decizia prin care a fost pusă să plătească banii respectivi, dar a transmis că nu dorește să comenteze.

Și la privat… cu gândul tot la stat

Practic, Sanda Oltean a fost ”prinsă” de către actualul arhitect șef al județului, Claudiu Salanță. El ar fi găsit în biroul său o foaie scrisă de predecesoarea sa. În cadrul documentului Sanda Oltean scria că a vorbit cu președintele Consiliului Județean Cluj- Horea Uioreanu la acea vreme – și cu vicepreședintele și că totul este în regulă. Mai mult, Lucia Domșa ar fi primit subiectele de la Sanda Oltean. În cadrul unui articol publicat anterior, ea a recunoscut pentru Gazeta de Cluj că acea foaie îi aparținea.

”Nu am cum să comentez acuzațiile. Am un avocat angajat care se ocupă de actele respective. Am demisionat din postul respectiv pentru că era prea mult. Am avut o sarcină de dus în spate. Mi-i mai bine în privat decât la stat. Plus că expunerea mediatică mi se pare mai mare o dată cu fișa postului, iar eu nu sunt obișnuită cu acest fel. Știu să îmi fac treaba în privat. Trebuia să mi se atragă atenția și în niciun caz nu am favorizat vreun membru. Este o hotărâre scrisă de mine (N.R. Întrebată despre hârtia în care scria că a vorbit cu președintele, vicepreședintele). Nu aș vrea să comentez aceste afirmații. Am făcut mai multe declarații în fața poliției. Actele sunt toate la dosar, judecătorul știe foarte bine ce să aleagă, ce să nu aleagă, ce să înțeleagă. Nu pot să comentez. Am explicat totul pentru poliție”, declara Sanda Oltean pentru Gazeta de Cluj, în urmă cu câțiva ani.

După experiența avută în cadrul CJ Cluj, Sanda Oltean s-a retras în domeniul privat și lucrează la firma Top Proiect, deținută de soțul ei.

Și acolo au apărut o serie de probleme. În 2015, monitorulcj.ro publica faptul că inspectorii ANI verifică contracte și documente încheiate cu mai multe firme de arhitectură, printre care și Top Proiect, a soțului Sandei Oltean, fostul arhitect-șef al județului Cluj.

Printr-o adresă din 28 aprilie 2015, ANI a cerut Consiliului Judeţean Cluj să-i pună la dispoziţie o serie de documente privind contractele derulate cu firma Top Proiect SRL. Din adresa ANI reiese că există un dosar deschis în legătură cu aceste aspecte încă din luna iulie 2013.

“În vederea soluţionării lucrării din 16 iulie 2013 având ca obiect evaluarea conflictelor de interese şi incompatibilităţi, în temeiul legii vă solicităm să ne transmiteţi următoarele documente şi informaţii: toate documentele care au stat la baza atribuirii şi derulării contractului nr. 1994/27.11.2012 încheiat între Consiliul Judeţean Cluj şi SC Top Proiect SRL, toată documentaţia care a stat la baza atribuirii şi derulării contractelor încheiate între Consiliul Judeţean Cluj (inclusiv de către instituţiile sau regiile autonome de interes judeţean aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Judeţean ori societăţile comerciale înfiinţate de către Consiliul Judeţean) şi societăţile comerciale Arhitectura 4U SRL, Birou A4U, respectiv Top Proiect SRL. Vă aducem la cunoştinţă că sunteţi obligat ca în termen de cel mult 30 de zile să ne comunicaţi informaţiile şi înscrisurile solicitate. Nerespectarea acestui termen se sancţionează cu amendă civilă de 200 de lei pentru fiecare zi de întârziere”, se arată în adresa ANI.

Ulterior, cei de la ANI nu au mai întreprins nicio acțiune.

Cine a făcut parte din comisia de concurs

Din comisia de concurs pentru postul de șef serviciu urbanism au făcut parte următorii:  Andra Mureșan, șefa departamentului autorizații, Alexandru Crețu, director tehnic în cadrul CJ Cluj, Mircea Boca de la Prefectură Cluj, Sanda Oltean, dar și încă o persoană din cadrul Prefecturii Cluj. Toți au avut calitate de suspecți în cadrul dosarului, însă au primit clasare de la procurori datorită acelei hârtii descoperite de Claudiu Salanță.

 

Sursa: Gazeta de Cluj