Anchete

Fosta firma a Sulfinei Barbu a ajuns pe mana nevestei lui Silviu Corpodean si suge 1,3 milioane de lei din proiectul ratat al gropii de gunoi din Feleacu

In plin scandal privind luarea de mita pentru care este cercetat Uioreanu sau privind blocarea celor mai importante proiecte de investitii derulate de Consiliul Judetean Cluj, printre care construirea gropii ecologice a Clujului, ne scapa numele unei societati mostenita de la fostul ministru Sulfina Barbu si administrata de Cristina Corpodean, sotia lui Silviu Corpodean, fost director al Casei de Cultura a Studentilor Cluj. Cristina Corpodean are o firma de consultanta, SC EPMC Consulting, care a incheiat cu CJ-ul un contract de 1,3 milioane de lei in 2011, pentru “asistenta tehnica pentru sprijin managerial in implementarea proiectului SMID in judetul Cluj”. Cu alte cuvinte, Cristina Corpodean are, prin contract, atributii clare prin care firma ei de consultanta se obliga sa vegheze asupra bunei desfasurari a investitiei din Feleacu, finantata din fonduri europene. Suntem in 2014, SMID-ul practic nu exista, clujenii depoziteaza, in continuare, gunoiul la Pata Rat, rampa ce ar fi trebuit inchisa demult, iar contractorii de consultanta, cum este si cazul Cristinei Corpodean, isi baga capul in nisip cand sunt intrebati de responsabilitatile lor si de stadiul proiectului.

In 2011, KVB Economic, filiala Cluj, castiga cu Consiliul Judetean Cluj o particica din proiectul Sistem de Management Integrat al Deseurilor. Era vorba de acea particica care se referea la Asistenta Tehnica pentru sprijin managerial in implementarea proiectului SMID in judetul Cluj, un contract adjudecat pentru aproximativ 1,3 milioane de lei, in defavoarea altor doua companii de consultanta cu renume mondial:  KPMG si MacDonald, o firma cu 14.000 de angajati si care deruleaza proiecte in 50 de tari.

Cine era KVB Economic inainte de adjudecarea contractului? Era o firma de consultanta, infiintata in 2005 si condusa de doi PDL-isti cu mare influenta politica, Sulfina Barbu si Silvian Ionescu. Firma se ocupa de consultanta, adica un mod voalat de a castiga bani de la stat sau din fonduri europene. Intre timp, numele celor doi PDL-isti nu s-au mai regasit in actele contabile, insa oamenii ramasi in firma au fost, inca, legati de acestia.

Asa intra in schema Cristina Iuliana Corpodean, sotia fostului dierector al Casei de Cultura a Studentilor din Cluj, pus in functie de PDL.

In 2011, pe cand  Radu Bica era inca vicepresedinte la Consiliul Judetean Cluj, inainte de a fi retinut si cercetat de luare de mita de catre DNA, Cristina Corpodean si firma ei, KVB Economic, ulterior radiata si denumita SC EPMC Consulting, castiga contractul de 1,3 milioane de lei pentru SMID.

Ce presupunea acest contract, daca este sa ne luam dupa specificatiile din caietul de sarcini?

•    Cresterea capacitatii manageriale a membrilor unitatii de implementare a proiectului (UIP) prin acordarea de asistenta tehnica de catre Consultant in activitatile specifice managementului de proiect, in conformitate cu prevederile Contractului de Finantare;
•    Sprijinirea in elaborarea documentatiei de atribuire a contractului de servicii privind managementul si operarea Statiilor de transfer, a Statiilor de sortare, a Statiei de Tratare mecano-biologica, a depozitului conform si a Centrelor de Colectare a Deșeurilor Voluminoase; asistenta in evaluarea ofertelor; asistenta in semnarea contractului de servicii;
•    Sprijinirea  in elaborarea documentatiilor de atribuire pentru contractarea lucrarilor, produselor si serviciilor in cadrul Proiectului;
•    Sprijinirea in derularea procedurilor si contractelor de achizitii publice;
•    Actualizarea „Planului de Investitii pe termen lung  (Master Planul ) privind managementul integrat al    deșeurilor
•    intarirea capacitatii de management a contractului de finantare;
•    intarirea capacitatii institutionale si administrative a Beneficiarului;
•    Sprijin acordat Beneficiarului in proiectarea unui Sistem de Management de Mediu in cadrul Proiectului;
•    Promovarea sprijinului UE pentru realizarea Proiectului.

„Consultantul, prin echipa sa, raspunde fata de Beneficiar (Consiliul Judetean Cluj, n.r.) pentru asigurarea suportului in managementul proiectului pentru UIP, sprijinirea activa a Beneficiarului/UIP in organizarea si derularea unor proceduri coerente de atribuire a contractelor de servicii, de lucrari si de furnizare bunuri precum si asigurarea sprijinului in elaborarea documentatiilor de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii serviciilor pentru operarea noului sistem de management integrat al deseurilor”.

Am enumerat numai cateva dintre responsabilitatile acestei companii de consultanta in proiectul SMID, derulat de Consiliul Judetean Cluj. Responsabilitati contractuale, pentru care firma Iuliei Corpodean a incasat 1,3 milioane de lei. Putem lesne presupune ca o parte din responsabilitatea blocarii acestui proiect de importanta strategica pentru judetul nostru ii apartine chiar acestei companii, care a facut, numai anul trecut, un milion de euro din contractele derulate cu statul.

Dupa ce a castigat contractul cu Consiliul Judetean Cluj – cat inca era condus de pedelistul Bica –firma lui Corpodean a mai castigat un contract de consultanta cu Consiliul Judetean Sibiu, in valoare de peste 15 milioane de lei, tot pentru groapa ecologica din judetul respectiv. Apoi, firma s-a reorientat spre unul dintre cele doua judete ramase portocalii. Mai exact, spre Alba. Pentru ca, numai bine, cei din CJ Alba aveau in derulare un proiect finantat din fonduri comunitare, prin Programul Operational Sectorial pe Mediu, axa prioritara 2, „Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric“. Ei bine, licitatia pentru „Sistemul de management integrat al de¬seurilor din Alba“, a fost castigata de aceeasi EPMC Consulting SRL – careia, in mod perfect normal, i-a fost atribuit contractul in valoare de 1.049.752 lei plus TVA.

Cu aceste trei contracte “grase”, firma nevestei lui Silviu Corpodean a reusit performanta financiara de a realiza in 2013 o cifra de afaceri de un milion de euro. Nu e rau deloc pentru o societate cu 13 angajati, ce a fost infiintata in 2008. E drept, este o afacere “mostenita” de la Sulfina Barbu, dar chiar si asa…

Ziar de Cluj a contactat-o pe administratoarea EPMC Consulting, Cristina Corpodean. Aceasta nu a binevoit, insa, sa raspunda intrebarilor pertinente ale redactiei nostre privind proiectul SMID.

Publicatia noastra va reveni cu informatii exacte privind rolul acestei firme de consultanta in proiectul Sistemului de Management Integrat al Deseurilor de la Cluj.

Ce venituri are familia Corpodean

Silviu Corpodean a fost mai multi ani directorul Casei de Cultura a Studentilor, iar din ultima declatie de avere, depusa anul trecut, aflam ca detine functia de sef al Serviciului Tehnic la UBB Cluj. Din declaratia depusa in 2013,  mai aflam ca Cristina Corpodean a incasat dividente in valoare de peste 480.000 de lei de la EPMC Consulting SRL, si tot de aici a avut un salariu de director de peste 5.000 de lei pe luna.

Foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *