Diete

Formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase

Scris de 10

Obiceiurile pe care le aveti sunt foarte rezistente, sunt bine infipte in fiinta dvs. Ati lucrat din greu cateva luni pentru a le modifica pe cele datorita carora erati supraponderal. Ati tinut un Jurnal alimentar, ati incetat sa mai mancati automat in fata televizorului, fara sa va ganditi, si v-ati creat obiceiul de a va plimba zilnic. Cu alte cuvinte, v-ati format obiceiuri noi care le-au inlocuit treptat pe cele vechi. Dar intr-o zi, in vreme ce stati pe fotoliu si urmariti programul preferat la televizor, va treziti mancand o felie de pizza cu portie suplimentara de branza si va puneti intrebarea “Ce s-a intamplat?”

 

Obiceiurile noi

Dictionarele definesc obisnuinta un tipar comportamental dobandit prin repetare frecventa sau o orientare psihologica ce se caracterizeaza prin regularitate si realizarea cu mai multa usurinta a indatoririlor, un anumit mod de viata  sau comportament care a devenit aproape sau chiar in intregime involuntar. Cu alte cuvinte, obiceiurile sunt o parte integranta din dvs. si le-ati dobandit pe toata durata vietii. Ele sunt automate; de cele mai multe ori, nu va mai ganditi atunci cand sunteti angrenat in activitati obisnuite, asa ca nu e de mirare ca ele sunt foarte rezistente. Ce pot sa insemne, ca durata, cateva luni de vechime, ale unui nou obicei fata de un alt obicei, vechi de viata?

 

Nu disperati. Obiceiurile sunt rezistente la schimbare, dar nu invincibile. Ganditi-va la un anumit obicei pe care vreti sa il schimbati si incercati sa va amintiti cum a aparut. Spre exemplu, Jeanina (nu folosim numele ei real) obisnuia ca atunci cand se intorcea de la liceu sa se inarmeze cu o lingura, sa deschida congelatorul, care se gasea in parte de jos a frigiderului, sa deschida o cutie de inghetata si sa manance inconstient. Era un mod de a se calma, de a indeparta stresul unei zile incarcate, de a face trecerea de la programul de la scoala la cel de acasa. Este de mirare ca acum, la varsta de 50 de ani, cand este stresata, se inarmeaza cu o lingura si se serveste cu generozitate din cutia de inghetata?

 

Datorita acestui obicei, Jeanina a capatat o convingere pe care multa vreme nu a constientizat-o. Ea crede ca are nevoie de inghetata pentru a se putea calma si pentru a se putea concentra asupra muncii ei. Pentru ea, aceasta credinta reprezenta adevarul. Acestea sunt convingerile pe care le aveti si pe care le considerati ca fiind adevarate, in vreme ce ele nu sunt, de fapt decat asumate. Exista sansa ca in spatele fiecarui obicei sa gasiti o ipoteza.

 

Acordati atentie convingerilor

Cand credintele si obiceiurile dvs. atrag dupa ele un comportament sanatos, atunci ele va sunt utile, dar cand ele va impiedica sa va atingeti scopul sau dau nastere unui comportament nociv pentru sanatate, este momentul cel mai potrivit sa le abandonati.

 

Pe masura ce experimentati, desi stiti ce aveti de facut, aceasta nu are o influenta prea mare asupra obiceiurilor. Obiceiurile sunt prea greu de schimbat pentru cei firavi sau pentru cei ce spun “trebuie” cu jumatate de gura. Spre exemplu, cu totii cunoastem persoane care sunt experti in domeniul lor, ca de pilda profesionistii din domeniul medical, care fumeaza, care dau sfaturi pe care ei insisi nu le respecta.

 

Daca stiti, spre exemplu, ca trebuie sa faceti miscare 30 de minute pe zi, dar va spuneti ca nu aveti atat de mult timp disponibil sau ca nu mai aveti atata energie sau nu va puteti imagina cat de important poate fi acest lucru, veti da nastere unui conflict interior care va va impiedica sa fiti activ din punct de vedere fizic, cel putin nu atat de activ cat ar trebui. Convingerile care stau la baza sedentarismului dvs. nu sunt atat de firave. Ele sunt adanc inradacinate.

 

Chiar atunci cand credeti ca nu puteti iesi la plimbare din motive fizice (sunteti prea obosit), sociale (prietenul dvs. vrea sa mergeti la cumparaturi) sau de anotimp (este prea frig), exista mari sanse ca tocmai convingerea interioara sa dicteze acest raspuns la acesti stimuli comportamentali. Asadar, catre ce trebuie sa va indreptati daca vreti sa modificati anumite tipuri de comportament? Acordati atentie convingerilor dvs. si ele va vor arata calea.

 

Identificati nevoile

Un alt lucru la care trebuie sa va ganditi atunci cand vreti sa schimbati un obicei este acela ca el raspunde unei necesitati. Pe Jeanina, ritualul consumului de inghetata dupa orele de scoala o linistea dupa o zi stresanta. Daca vreti sa schimbati un obicei trebuie sa identificati carei nevoi se adreseaza si sa gasiti o alta modalitate de a o satisface.

 

Nu puteti schimba un obicei prin simpla lui inlocuire cu un alt obicei. Trebuie sa schimbati convingerea care sustine obiceiul si sa satisfaceti in alt mod nevoia careia i se adreseaza. Din acest motiv, chiar daca ati adoptat noi obiceiuri de ceva vreme, va puteti intoarce la vechile obiceiuri atunci cand sunteti stresati sau provocati. Noile obiceiuri s-au automatizat. Ele sunt deja comportamente invatate si sunt linistitoare in anumite privinte.

 

Vestea cea buna este ca va puteti dezvata de acest tip de comportament si il puteti inlocui cu noi modalitati de abordare care pot fi la fel de linistitoare.

 

Credinta in actiune

Sa presupunem ca dvs. credeti ca sunteti destinat sa fiti supraponderal sau credeti ca numai daca sunteti slab veti fi fericit. Daca puneti impreuna aceste convingeri, care este rezultatul pe care il veti obtine? Convingerea ca sunteti condamnat sa fiti nefericit.

 

Asa ca o veti tine din dieta in dieta. Pierdeti cateva kilograme, dupa care atingeti faza de platou sau o provocare ce va va duce inapoi la vechile obiceiuri. Veti recastiga kilogramele pierdute si va veti simti ingrozitor. In acest caz, nu numai ca va veti reconfirma convingerea ca sunteti destinat sa fiti gras si nefericit, dar veti esua in a transforma obtinerea unei greutati sanatoase intr-un obicei.

 

Ce se va intampla daca veti incerca sa schimbati convingerile amintite? Este adevarat ca este mai usor de zis decat de facut. Ce se intampla insa daca incercati ? Iata ce ar trebui sa schimbati :

 

–    “Destinul meu este sa fiu supraponderal” devine “Pot sa identific noi obiceiuri alimentare si noi tipuri de activitate fizica si acestea ma vor ajuta sa ajung sa am si sa mentin o greutate sanatoasa”.

 

–    “Daca as fi slab, as fi fost mai fericit” devine “Trebuie sa identific care sunt motivele de nefericire in acest moment si sa fac schimbarile necesare pentru a obtine satisfactie din viata mea. Trebuie sa invat sa ma accept si sa ma plac pe mine insumi, legat de problema greutatii, si sa incerc sa identific alte cai de a-mi satisface necesitatile decat prin alimente”.

 

Pentru a face toate aceste lucruri veti avea nevoie de ajutor profesionist (terapie sau grup de suport). Sau poate veti avea nevoie sa tineti doar o evidenta a gandurilor intr-un jurnal, astfel incat sa fiti constient de convingerile dvs. Si sa le impiedicati sa puna stapanbire pe dv. Numai dvs. puteti lua aceasta decizie.

 

In ceea ce priveste obiceiul de a incepe si intrerupe diete, trebuie sa fiti constient ca poate a devenit chiar un tip de comportament pentru dvs. Indiferent cat de tare va straduiti sa faceti schimbari sanatoase ale stilului de viata, daca aveti convingerea ca veti esua deoarece pana acum ati esuat de fiecare data, trebuie sa scapati cat mai repede de aceste ganduri. Daca incepeti sa constientizati aceste aspecte si va repetati ca ele nu sunt reale, atunci acest lucru va va ajuta sa depasiti momentul critic. Este o noua zi si o noua situatie in care sunteti pus.

 

Credintele sunt puternice. Studiati toate convingerile pe care le aveti si schimbati-le doar pe acelea care va impiedica sa progresati. Folositi diverse incurajari, conversatii cu dvs. insiva, urmati terapie, folositi ajutorul familial sau al prietenilor pentru a reveni la viata. Meritati asta! In primul rand, trebuie sa aveti incredere in dvs.

 




ULTIMA ORĂ

  • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
    BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
  • Acum 1 day In vizor
    Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
  • Acum 2 days Analiza
    EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
  • Acum 2 days Anchete
    EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
  • Acum 2 days PubliNews
    Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
  • Acum 2 days Rautacisme
    Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
  • Acum 2 days Eveniment
    Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
  • Acum 2 days In vizor
    Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
  • Acum 2 days In vizor
    Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
  • Acum 2 days Politica
    MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
  • Acum 3 days In vizor
    Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
  • Acum 3 days In vizor
    NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
  • Acum 3 days In vizor
    În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
TOP CITITE