Diete

Formarea obiceiurilor alimentare sanatoase la copii

Toti avem pofte, mai ales pentru “lucruri interzise”. Pentru cei mai multi copii sub 12 ani, poftele vizeaza orice mancare. Cand vine vorba despre formarea comportamentului copilului dvs. si a atitudinii pe care o are acesta in privinta alimentelor sau a consumarii altor substante, datoria dvs. de parinte implica aceleasi sarcini pe care le aveti in alte privinte: compasiune si interlegere, educare si ghidare atenta si furnizarea unui exemplu bun.

Evitarea disputelor la masa. Pentru multe familii, demonstratiile de forta sunt strans legate de mancare, mai ales cand copiii sunt de varsta prescolara sau in primii ani de scoala. Asta pentru ca ei invata destul de repede ca pot alege sa nu manance mancarurile pe care parintii le impun si, astfel, isi exerseaza propria vointa, transformand mesele in adevarate lupte pentru putere. Iata cateva sfaturi despre cum sa aveti liniste la masa, fie ca este vorba de mic dejun, fie de pranz sau cina:

Stabiliti meniul impreuna si dati-le alternative. Transformati cumparatul alimentelor, sau cel putin intocmirea listei de cumparaturi, intr-o activitate in care sa fie implicata intreaga familie. De exemplu, daca copiilor dvs. nu le place broccoli, vor avea ocazia sa aleaga alta leguma, spanac sau mazare, de exemplu. Asa, cand vor vedea mazarea in farfurie vor sti ca si ei au fost o parte activa la decizia luata si este mai probabil ca o vor manca.

 

 

Nu-i pedepsiti, ci prezentati consecinte. Pedepsele precum trimiterea copiilor la culcare fara cina sau obligarea lor sa stea la masa pana cand termina tot din farfurie nu duc la nici un rezultat. Este mult mai util sa le spuneti ca, daca nu au mancat odata cu familia, nu se vor mai putea bucura de o portie de desert alaturi de ceilalti sau ca nu se vor mai putea uita la film cu ceilalti.

 

 

Nu-i hraniti pe copii cu forta. Daca insistati ca micutul dvs. sa manace un anume fel de mancare, nu faceti altceva decat sa-l invitati sa va refuze cu toata incapatanarea de care este in stare. Incurajati formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase manacand chiar dvs. alimente sanatoase, iar daca nici acest lucru nu e suficient, atunci oferiti-le alternative sanatoase pentru fiecare fel de mancare. Nu-i obligati sa manance alimente care nu le plac!

 

 

Fiti un exemplu demn de urmat. Cand va asezati la masa cu copiii, concentrati-va asupra savurarii mancarii si a consumarii unor portii indestulatoare de alimente sanatoase. Si…relaxati-va! Copilul dvs. va va urma exemplul, asa cum o face in toate.

Stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Moderatie, echilibru, control – acestea sunt atitudinile pe care ati vrea sa le aiba copiii dvs. cand vine vorba de alimentele ingerate. Intr-adevar, daca copiii dvs. isi pot contola poftele alimentare este mult mai putin probabil ca ei sa cada in capcana pe care o reprezinta abuzul de anumite substante, cum ar fi tentatia de a bea bere sau alcool sau de a fuma. Iata cateva metode de a va ajuta copiii sa-si dezvolte o conceptie echilibrata in ceea ce priveste mancarea:

Evitati sa aduceti alimente nesanatoase in casa, dar nu le interziceti cu desavarsire. Toti copiii se dau in vant dupa bomboane, inghetata si chips-uri si intotdeauna vor avea parte de o groaza de ocazii in care sa manance asemenea alimente – la scoala, la petreceri sau acasa la prietenii lor. Daca, in loc sa le dati voie sa manance astfel de alimente nesanatoase tot timpul sau sa le interziceti cu desavarsire sa manace ceva, dati-le cate putin din cand in cand si veti reusi sa reduceti cantitatea de alimente nesanatoase pe care le consuma copiii dvs., si poate, sa diminuati pofta lor pentru astfel de mancaruri.

 

Oferiti alternative sanatoase. Copiii nu se vor mai gandi tot timpul la cat de bune sunt alimentele nesanatoase daca aveti tot timpul pregatite tot felul de gustari sanatoase (fructe, nuci, alune sau legume) si le oferiti posibilitatea sa aleaga. Cand faceti lista de cumparaturi, intrebati-va copiii ce gustari sanatoase si-ar dori.

 

Fiti un bun exemplu, savurand mancarea fara a face din asta o obsesie. Copiii sunt mult mai predispusi sa aiba probleme cu greutatea daca va vad pe dvs. numarand caloriile, gramele de grasime din fiecare aliment sau deprimat din cauza infatisarii. Daca va luptati cu kilogramele, este mai bine sa abordati problema in mod sanatos; fiti sincer cu copiii daca va intreaba, dar nu transformati acest lucru in centrul atentiei la masa.

Credem ca nu mai este nevoie sa va spunem ca, cu cat ii invatati mai devreme sa manance sanatos, cu atat va fi mai usor de-a lungul anilor – pentru toata familia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *