In vizor

Fonduri reduse cu o treime în 2021 pentru programul Primăriei Cluj-Napoca de îngrijire stomatologică pentru populația defavorizată

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului multianual „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie” se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca din data de 2 septembrie.

Programul demarat în anul 2016 se adresează următoarelor categorii de beneficiari: pensionari cu venituri care nu depășesc 1000 de lei lunar, persoane cu grad de handicap grav și accentuat, șomeri neindemnizați sau care beneficiază de indemnizație până în 700 de lei, persoane fără venituri sau cu venituri reduse, care beneficiază de venit minim garantat.

În prezent, tarifele cabinetelor stomatologice private sunt prohibitive nu numai pentru persoanele cele mai defavorizate, ci și pentru angajații care câștigă salariul mediu net pe economie, o consultație simplă costând 100-200 de lei, o obturație 200-500 de lei, un tratament endodontic 500-800 de lei, ca să enumerăm doar cele mai simple proceduri, tratamentele mai complexe (chirurgicale, protetice ș.a.), ajungând să coste (multe) mii de euro. Și toate aceste costuri au crescut, de la an la an.

Cu toate acestea, suma suportată de către municipalitate în anul 2021 pentru programul social-stomatologic  a scăzut cu 100 000 de lei față de anul trecut, când Primăria a aprobat cheltuieli stomatologice în valoare de 300 000 de lei.

Din 2018, timp de 3 ani, cheltuielile aprobate din bugetul local pentru programul de servicii stomatologice au crescut constant, datorită numărului mare de beneficiari și a complexității lucrărilor finanțate.

Pentru diversele și obișnuitele șușanele culturale și sportive, Primăria a găsit suficienți bani și anul acesta (bugetul alocat pentru actuala sesiune de finanțări nerambursabile este de 18,5 milioane lei), dar pentru sănătatea orală a populației defavorizate, a găsit de cuviință să strângă cureaua.

Graficul alocărilor bugetare pentru programul stomatologic, în ultimii ani:

2021: 200 000 de lei

2020: 300 000 de lei

2019: 275 000 de lei

2018: 200 000 de lei

E fain la Cluj! Vorba primarului: „Nimeni nu va fi lăsat în urmă!” Cel puțin, declarativ.

„A continuat Programul «Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie» după aprobarea în Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a parteneriatului cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (prin Facultatea de Medicină Dentară) și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Programul urmăreşte îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor și familiilor. Până în prezent, din cele 603 persoane care s-au înscris în acest program, pentru 311 persoane au fost finalizate lucrările și tratamentele stomatologice gratuite, iar alte 65 persoane sunt cu lucrări în curs de finalizare”, nota primarul în raportul său de activitate pentru anul 2020.

Acum, probabil că beneficiarii vor fi mai puțini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *