Sanatate

Fobiile

 

Legate de anumite obiecte ori situatii specifice, fobiile sunt frici lipsite de logica, maladive si irationale. Se pare ca au fost inventariate peste o suta, dar e foarte probabil ca numarul lor e mult mai mare in realitate. Astfel de emotii de substitutie sunt de diverse feluri.

 

 

Unele sunt absolut ciudate si ne-ar putea face sa radem cu hohote daca nu ar provoca niste suferinte cumplite.

Fobiile sunt simple si complexe. Cele mai simple apar in general ca o consecinta a unei traume suferite in copilarie, in timp ce fobiile complexe servesc la ascunderea unui conflict emotional trait in mod constient. De asemenea, fobiile pot fi impartite in trei categorii:

 

 

1)     In prima sunt incluse cele referitoare la obiecte ori situatii care sunt intr-adevar inspaimantatoare si de care se tem chiar si persoanele cu un psihic sanatos. Specificul lor nu e dat de obiectul temerilor, ci de intensitatea suferintei careia ii dau nastere. Acesta e, de exemplu, cazul fobiilor de boli, de animale periculoase etc.

 

 

2)     A doua categorie grupeaza toate fobiile care se raporteaza la situatii care pot deveni periculoase (desi asa ceva se intampla rar). De exemplu, calatoriile cu avionul; e adevarat ca acesta se poate prabusi, dar accidentele sunt atat de rare, incat in mod normal oamenii nu se nelinistesc deloc si iau avionul fara sa-si puna asfel de probleme, spre deosebire de cel ce sufera de fobia de a calatori cu avionul si care nu inceteaza sa se teama de un accident. Acelasi lucru se intampla si cu calatoria cu trenul: unii nu recurg niciodata la el, pentru ca au sentimentul (sau presimtirea) ca se va intampla un accident. Altii nu merg niciodata pe trotuar, ci doar pe partea carosabila, punandu-si viata in primejdie, pentru ca se tem sa nu le cada o tigla in cap. E adevarat ca asa se poate produce cateodata, dar nu-i anormal sa te gandesti numai la asta? De aceea ne aflam aici in fata unei veritabile fobii.

 

 

3)     In cea de-a treia categorie intra toate fricile pe care un individ cu un psihic sanatos nu le-ar putea intelege sau impartasi. De exemplu, frica de insecte in aer liber sau de soareci de camp. In general, e absurd ca o senzatie de dezgust sa se transforme pe termen lung intr-o adevarata panica. Acest tip de angoasa se afla, fara indoiala, intr-o stransa legatura cu isteria.

 

 

De obicei, e destul de greu ca o fobie sa fie invinsa, deoarece dominarea senzatiei de teama nu e acelasi lucru cu vindecarea. O fobie poate fi inlocuita de alta sau peste ea se poate suprapune un alt simtom nevrotic la fel de grav. Intr-o astfel de situatie, prima solutie e sa incercam sa aflam ce a provocat frica, renuntand la olrice solutie de moment, ca si la medicamente, alcool ori stupefiante.

 

 

A doua solutie e de a trai cu propria fobie fara sa incercam sa o schimbam, acceptand-o ca pe o manie inofensiva, ca pe o mica neplacere a vietii, adica nedandu-i prea multa importanta. Faptul de a o ignora ne va permite sa scapam mai usor de ea, atunci cand va veni timpul.

In sfarsit, ultima solutie incearca sa creeze conditii adecvate pentru a despuia imaginatia de puterea pe care o are.

 

 

Sa presupunem ca va temeti de intuneric; in acest caz lansati-va singur o porovocare si intrati intr-o camera cufundata in cel mai mare intuneric, tinand mainile intinse ca sa puteti merge, la fel ca orbii. Probabil ca frica pe care o credeti prezenta n-o sa va invadeze de data aceasta. Fobia va disparea in momentuil in care veti avea certitudinea ca intunericul nu ascunde  nici taine, nici creaturi supranaturale.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *