PORTRET

Florina Moldovan, neurolog: “Nu poti face medicina neimplicat”

Florina Moldovan este medic neurolog si, de peste 20 de ani, si-a pus in slujba pacientilor cunostintele, timpul si dorinta de a face bine. Fiecare lucru sau activitate este facut cu rigurozitate, dar si cu pasiune, iar ingredientul secret al fiecarei zile reusite este echilibrul.

Avea in jur de 12-13 ani cand au aparut primele ganduri legate de medicina. A venit la Cluj la 14 ani, de la Bistrita, pentru a urma un liceu cu profil chimie-biologie. Nimeni din familie nu a avut tangente cu medicina, insa Florina e medic, iar sora sa este farmacist.

“Mi-au placut dintotdeauna oamenii si ideea de a-i ajuta. Initial am crezut ca voi face pediatrie, insa incet-incet lucrurile s-au schimbat si am trecut prin mai multe domenii, pana am ajuns la neurologie. Si cred ca a fost cea mai buna alegere pe care o puteam face”, marturiseste Florina Moldovan.

Cluj-Napoca a devenit acasa de la bun inceput, simtindu-se bine in orasul adoptiv. Nu a ales sa plece definitiv in afara deoarece s-a simtit legata de oras. Nu ii pare rau, simte ca poate face cu adevarat medicina si in Cluj. Poate pentru ca are mai multa libertate decat in oricare alta tara. Si un merit il are si profesorul Dafin Muresanu, cel care a incurajat-o si a sprijinit-o sa practice neurologia asa cum simte.

A stat un an in Germania, o experienta care i-a prins foarte bine. Timp de un an a lucrat acolo, insa asa cum a luat hotararea de a pleca, s-a si intors. Pur si simplu. Sistemul german i s-a parut prea rigid, ca ingradire a metodelor de tratament. “Protocoalele chiar trebuie respectate.” Se bucura ca a avut aceasta experienta, insa si-a intarit ideea ca nicaieri nu este ca acasa.

“A fost o experienta incredibila acest an, am devenit mai inteleapta. Ai nevoie de un start, in orice domeniu. Iar eu am avut norocul unui start perfect in cariera”, recunoaste Florina Moldovan.

Pentru medicul Florina Moldovan relatia stabilita cu pacientul i se pare esentiala. Si considera ca in mediul privat are posibilitatea de a-i acorda persoanei care isi pune sperantele in ea, ca medic, atat timpul de care are nevoie pentru o consultatie amanuntita, cat si intimitatea de care are nevoie.

Ca si structura, este clinician pentru patologia generala. Si i se pare ca are mai multa libertate decat daca si-ar fi ales o nisa. A cochetat o vreme cu epileptologia, insa a preferat sa lucreze cu intreg ansamblul. Si nu se considera potrivita pentru cercetare. Relatia cu omul i se pare mai importanta.

I se intampla frecvent sa se intalneasca cu fosti pacienti. Si ii face placere, simtindu-i apropiati. “Nu poti face medicina neimplicat.”

“Nu stim sa gestionam suprasolicitarile, indatoririle, agitatia. De aceea si apar atat de multe probleme in vietile noastre. Iar eu ma straduiesc sa nu fac rau, asa cum am invatat. Ma straduiesc sa fac bine. Ma straduiesc sa aduc un gand bun si un zambet pe chipul fiecarui pacient. Cred ca acesta este laitmotivul fiecarei zile. Schimbarea e in fiecare dintre noi, Eu pot da niste directii, ii pot face sa inteleaga anumite lucruri, dar pacientii trebuie sa accepte schimbarile.”

Numarul pacientilor de varsta tanara a crescut foarte mult, iar numarul cazurilor de anxietate, in crestere, se datoreaza ritmului in care traim. Florina recunoaste ca numarul cazurilor de dementa, Parkinson, scleroza multipla este in crestere. “Uneori mi se pare ca scleroza multipla  eate  cel mai mic rau care ti se poate intampla, exista tratament pentru ea. Cu bolile degenerative este  mai… rau.”

“Am multe cazuri pe care le duc cu mine, cate un pic. Sunt oameni care, realmente au foarte multe probleme. Si pe care nu ii putem ajuta, ca si doctori.”

Primul pas este sa realizezi ca vrei sa te cunosti, sustine medicul. Si odata cu aceasta sete de cunoastere proprie a si inceput sa studieze alternative la medicina clasica, cea mai noua pasiune fiind medicina traditionala chineza. Nu o va practica niciodata, dar a simtit nevoia sa aprofundeze aceasta ramura. “Pentru fiecare trebuie sa existe ceva in viata care sa determine schimbarea. Si schimbarea numai noi o putem face. Nu cred in cursurile crescute peste noapte, eu am nevoie de consecventa si perseverenta”. A urmat un curs de gemoterapie, cocheteaza cu homeopatia si incearca sa gaseasca noi metode si alternative la medicina alopata, pentru a-si ajuta pacientii.

Florina Moldovan, omul

De aproape 20 de ani face neurologie, iar faptul ca e riguroasa, perseverenta, usor rigida in unele situatii a ajutat-o enorm. La ultima caracteristica, fiul sau a facut-o sa evolueze, sa se schimbe, a ajutat-o sa se deschida, insa a pastrat o doza benefica de rigiditate, care o face sa reziste.

Candva iubea marea foarte tare, insa acum prefera muntele. Are sentimentul ca aerul este mult mai bun, iar mediul mai relaxant. 

De aproape un deceniu isi doreste un labrador, insa este convinsa ca isi va ingreuna existenta. Inca isi face curaj, studiaza rasa, se uita la poze, dar, in sinea ei, abia astepta sa isi cufunde mana in blanita moale si sa simta pe obraz respiratia umeda.

Datorita pasiunii pentru Egipt sau Harry Potter a fiului, a inceput sa indrageasca literatura stiintifico-fantastica. “In toate basmele exista ceva de mare profunzime. Iar acum descopar cu alti ochi fiecare substrat”. Printesa si bobul de mazare este basmul sau preferat. Si zambeste, deoarece stie ca va avea intotdeauna acel sentiment ca ea stie ce e cel mai bine pentru fiul sau. Recunoaste ca nu mai are timp pentru citit, insa i-a placut foarte mult “Dragoste in vremea holerei” si si-ar dori sa reuseasca sa citeasca mai mult si mai des, si altceva in afara de literatura de specialitate.

Se relaxeaza zilnic in fata unei cani aburinde, deoarece are un moment al ceaiului, o rutina creata de fiul sau.
Marea schimbare in viata sa a avut loc in momentul in care si-a adus pe lume fiul. Dintr-o carierista convinsa, s-a transformat in MAMA. Si prioritatile i s-au schimbat. A schimbat obiceiurile intregii familii, de la detergenti si program, pana la alimentatie. A renuntat la multe mici placeri si a studiat mult, din toata domeniile “mamicitului”. Dar considera in continuare ca trebuie sa existe un echilibru, calea de mijloc adaptata fiecarei familii.

Ingredientul special al fiecarui fel de mancare e dragostea. Si considera ca am fi mult mai fericiti si mai sanatosi daca am invata sa punem dragoste in tot ceea ce facem. “Imi incurajez fiul ca ceea ce vrea sa faca, sa faca cu foarte multa placere. Si ma straduiesc sa nu ii impun modele, sa il las pe el sa si le aleaga. “

Ar fi bine sa invatam doar sa stam, o clipa

Florina Moldovan e o persoana energica, insa isi ia energia din munca. Nu mai poate da timpul inapoi, insa si-ar fi dorit sa fie o mama mai tanara. In schimb, se bucura ca a mostenit de la mama sa “spiritul tanar”, faptul ca e tonica. Iar munca o incarca, nu o descarca.

Recunoaste ca nu e o persoana matinala, insa “meseria” de mama si cea de medic ii impun sa se trezeasca devreme. Florina recunoaste ca functioneaza fara a avea nevoie de foarte mult somn, insa uneori tanjeste dupa o ora in care sa ramana in pat si doar sa stea si sa se bucure de “ora”.

Florina Moldovan neurolog roneuro

Pentru a-si face timp pentru toate activitatile, medicul ar avea nevoie de o zi de 36 de ore. Isi aduce aminte cu placere de perioada rezidentiatului, cand era abonata la concerte si evenimente culturale. Acum ii e greu sa mai ajunga, preferand ca tot timpul sa i-l acorde baietelului sau. Si recunoaste ca abia asteapta ca acesta sa mai creasca putin, pentru a merge impreuna la opera.

Muzica simfonica o relaxeaza, Brahms si Beethoven fiind preferatii, insa ii cade bine cam orice concert de pian. I-ar face placere sa poata consulta pe fundal sonor relaxant, insa ii este teama ca pacientii sa nu fie stresati. In schimb, recomanda muzica relaxanta si cu substrat cognitiv-comportamental ca parte din terapie. 

Nu ii place sa mearga la cumparaturi, magazinele obosind-o. Merge cu o tinta foarte clara, atunci cand are nevoie de ceva. Tinutele sale imbina stilul sport cu cel casual, eleganta excesiva parandu-i-se deloc practica. Si ii place lana, simte ca i se potriveste.

Are 46 de ani, insa foarte mult curaj, cand vine vorba de infatisarea sa. Baiatul sau a incurajat-o sa isi schimbe culoarea parului, iar Florina a acceptat. Dupa o schimbare drastica, o a doua, la fel de drastica nu i se mai pare ceva iesit din comun, fiind dispusa sa accepte oricand o noua provocare. De fapt, fiul sau, tineretea si neastamparul lui ii dau curaj. Si daca ar vrea sa schimbe ceva la ea ar fi doar tendinta de a fi excesiva, lucru care nu e de condamnat.

Concediile sunt dedicate familiei, petrecute intotdeauna cu sotul si copilul. Merge foarte mult pe jos, nu are permis si nu ii place ideea de a conduce masina. Alearga ori de cate ori are ocazie insa nu ii place sa mearga la sala, prefera aerul liber.

Daca veti trece vreodata pragul cabinetului Florinei Moldovan, asteptati-va la foarte multa caldura si empatie. Dincolo de halatul alb se afla un om care isi doreste mai mult decat orice altceva sa va ajute. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *