Sex

Florile, simbol universal al dragostei

Cand incercam sa sugeram cuiva faptul ca ne intereseaza, ca dorim o apropiere, incepem de obicei prin a descoperi discret ce anume ii place acelei persoane, care sunt pasiunile ei, ce i-am putea oferi pentru a o surprinde in mod placut si a o face sa receptioneze mesajul: ”Imi place de tine si as vrea sa stii asta!”

Atat femeile, cat si barbatii, atunci cand ofera ceva, au ca scop constient dorinta de a-i face placere acelei persoane, de a-i face o bucurie, pe scurt de a-i arata ca o/il iubesc sau cel putin ca tin la ea/el.

Exista o galerie a simbolurilor universale, la care putem apela atunci cand nu stim foarte multe despre persoana respectiva. Florile sunt unul dintre aceste simboluri. Ele au o functie dubla: pe de o parte, prin faptul ca pot fi oferite aproape oricui fara teama de a ofensa, pe de alta parte, prin aceea ca au o simbolistica foarte variata si iti dau posibilitatea de a alege mesajul dorit, de a-l adaptata interlocutorului.

Se pare ca in ultimul timp, obiceiul de a aduce flori iubitei la intalniri s-a cam pierdut. Ceea ce pentru generatia parintilor nostri era un fapt aproape de la sine inteles, pentru noi este o raritate. Oare ce rol aveau florile inainte, dar care acum a disparut, a fost inlocuit, suplinit sau, pur si simplu, a devenit inutil?

In urma cu 20 si mai bine de ani, florile aveau un rol simbolic, de a sustine un mesaj care suna cam asa: “Sa stii ca m-am indragostit de tine!”, cat si unul de persuasiune. Astazi exista o multitudine de accesorii de imagine (de la imbracaminte, la marca telefonului celular sau a masinii) care joaca practic partitura persuasiunii si care functioneaza ca argumente de convingere in atragerea partenerilor.

Este drept ca pe vremea tineretii parintilor nostri lucrurile se petreceau astfel, episodul de curtare a partenerei era mult mai amplu si mai programat, intalnirile dintre cei doi erau mai mult sau mai explicit monitorizate de parinti. Jocul dintre parteneri era altfel pus in scena, mai complex si mai de durata, erau etape clare prin care trebuia sa treci pentru a ajunge sa obti prietenia si iubirea unei fete.

Astazi totul se intampla in forma concentrata: rapiditatea cu care se petrec lucrurile in toate domeniile vietii a facut ca aceasta tendinta spre comprimare sa se manifeste si in relatiile de cuplu. Cunoasterea se desfasoara din mers, iar perioada curtarii e considerata pierdere de vreme de catre ambele sexe. Prin urmare, florile, care jucau un rol important in impresionarea femeii, in obtinerea atentiei sau bunavointei sale, au fost private de acest rol de persuasiune. Tendinta spre pragmatism a indepartat oarecum darurile fara finalitate concreta – cum este cazul florilor, mutand accentul catre cadourile cu valoare de beneficiu clar si concret.

Si totusi, florile nu au disparut si nu vor dispare probabil niciodata din limbajul indragostitilor. Florile sunt un simbol al romantismului, o expresie a sensibilitatii, iar atunci cand nu este o alegere de conjunctura sau impusa, a oferi flori cuiva e un semn ca acea persoana reuseste sa te faca sa te gandesti la ea cu tandrete, ca iti doresti sa o poti proteja, rasfata, ca vrei sa-i fii aproape.

Orice femeie este emotionata cand primeste flori de la un barbat, mai ales daca acest lucru se intampla cand nu se asteapta, pe nepregatite. Ce femeie nu viseaza in taina – chiar daca n-o recunoaste ! –  sa primeasca un buchet de flori de la un admirator nedeclarat si sa aiba astfel confirmarea faptului ca acesta se gandeste la ea!?

Gesturile romantice din partea barbatilor sunt o cale sigura de impresionare a femeilor si au intotdeauna efectul garantat, daca sunt plasate in momentul potrivit, cu alte cuvinte daca reusesc sa ia prin surprindere, sa fie spontane si sa nu para interesate!

Se spune in lumea indragostitilor ca trandafirii sunt etalonul elegantei, dar si simbolul pasiunii, al dorintei, al admiratiei, al respectului; despre crini se spune ca sunt un simbol al prestantei, al nobletei, mesajul pe care il pot transmite fiind acela al pretuirii, al admiratiei, al recunoasterii unui statut deosebit. Un buchet de flori de camp este un mesaj de prietenie si parteneriat fata de aceea persoana. Garoafele si gerbera simbolizeaza un anume formalism si mai curand o abordare comuna, mai putin personalizata, mai putin filtrata emotional…

Dar, indiferent de floarea aleasa, aceasta ramane un simbol al afectiunii si al delicatetii, un mesaj clar de apropiere si de afectiune fata de persoana careia i se adreseaza, asa ca, daruiti flori celor pe care ii iubiti. Sunt mereu un simbol de prospetime si optimism in relatie!

Dvs. cand ati oferit ultima data flori sotiei sau iubitei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *