Din oras

Flori inventate la USAMV Cluj, prezentate in Coreea de Sud si SUA

Cercetatorii de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca au brevetat 4 soiuri noi de gladiole: Excelsa, Candida Ali, Apus de soare si Fistic. Plantele cresc mai repede, dureaza mai mult si sunt mai rezistente la daunatori. Doua din soiuri au fost premiate la saloanele internationale de inventica. Gladiolele inventate la Cluj au fost prezentate in Coreea de Sud si SUA.

Dupa o munca de 6 ani, cercetatorii de la USMAV Cluj au reusit sa breveteze 4 soiuri noi de gladiole. Florile au fost obtinute prin ameliorarea mai multor soiuri si se bucura de apreciere internationala.

Noile soiuri se numesc Excelsa, Candida Ali, Apus de soare si Fistic si au fost obtinute in urma incrucisarilor cu soiuri straine, dupa 6 ani de cercetari riguroase.

“Soiurile pe care noi le-am creat provin din incrucisarea intre alte soiuri. La noi in tara exista doar 3 specii salbatice cu origine in tara noastra. Langa Cluj exista Gladiolus Imbricatus, nu am reusit sa facem incrucisari cu ea. (…) Ele difera atat in ceea ce priveste culoarea, talia, timpurietatea – pentru ca noi cautam sa acoperim un sezon cat mai extins, ca omul sa se poata bucura cat mai mult de ele in gradina sau in spatiile unde le cultiva. O parte exista pe piata si incercam sa le promovam si pe Fistic si Apus de soare, brevetate in 2013. Acum incercam sa le promovam”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, cercetatoarea Maria Cantor, profesor la Facultatea de Horticultura, din cadrul USAMV Cluj.

Florile au fost special create ca sa aiba o cromatica si o talie distincte fata de gladiolele clasice, iar cercetatoarea a fost invitata sa se alature Societatii Americane de Gladiole, asociatie profesionala din Statele Unite ale Americii.  

“Excelsa are un rosu coral aprins cu mediana la petala, spre gatul corolei cu dunga de culoare alba. Candida Ali este un soi care mie mi-a placut foarte mut. Este un roz intens sidefat spre o usoara nuanta de cyclam. Si macula e diferita. Practic sunt multe combinatii de culori. Se vad striurile de culoare deschisa”, a aratat Maria Cantor.

Gladiolele de Cluj, in Coreea de Sud si SUA

Profesoara de la USAMV Cluj a obtinut, incepand din 2002, numeroase brevete pentru soiurile de gladiole.

Pasionata de stiinta, Cantor a lucrat si la statiunea de cercetare Palocsay, iar, de-a lungul timpului a obtinut brevete OSIM pentru doua soiuri de gladiole.

“In total, eu am inventat 13 soiuri de gladiole”, arata Maria Cantor, autoare a 16 soiuri de flori omologate ISTIS.

Mare parte din flori provin din laboratoarele USAMV Cluj, dar si din schimburi de soiuri cu institutele de cercetare din lume. A dus soiurile de gladiole cu buletin de Cluj in Coreea de Sud si a prezentat florile in numeroase congrese internationale. Cantor si-a expus inventiile si in Guvernul american, in cadrul Departamentul de Agricultura al Statelor Unite ale Americii (USDA). Cele 4 soiuri nou omologate au fost prezentate in cadrul targului international de inventica Pro Invent, derulat in aceste zile la Cluj-Napoca. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *