In vizor

Florestiul, ingropat in gunoaie. Cand se va remedia problema ridicarii resturilor menajere?

Tot mai multi floresteni se arata indignati de modalitatea prin care firma de salubritate Eco Quatro Salub SRL intelege sa isi indeplineasca datoriile fata de cetateni. Imagini cu ghenele de gunoi suprasaturate au facut inconjurul mapamondului prin retelele  de socializare, insa situatia pare ca nu se va putea remedia decat peste cateva saptamani, cand se va redeschide rampa de gunoi de la Alesd. In tot acest timp florestenii stau ingropati in gunoaie. 

La inceputul acestui an ridicarea deseurilor menajere ale florestenilor a suferit mici sincope. La ghenele de gunoi din jurul blocurilor cetatenii nu au mai reusit sa isi depuna resturile menajere din cauza ca acestea erau suprapline. Firma de salubritate care se ocupa de ridicarea gunoaielor a ridicat piciorul de pe acceleratie nerepectandu-si programul, iar din cele 6 masini care deservesc satul Floresti, au functionat doar doua. Din acest motiv tot mai multi cetateni s-au aratat revoltati postand imagini pe retelele de socializare de modul in care autoritatile locale isi fac datoria.

    “Este incredibil ce se intampla la Floresti cu gunoiul menajer. Se pare ca  efectiv autoritatilor nu le pasa”, a afirmat Iulia Ungureanu prin intermediul Facebook.

In urma sesizarilor repetate ale cetatenilor comunei Floresti administratia locala, “pusa la zid”, a incercat sa dreaga busuiocul cerand reprezentantilor firmei Eco Quatro Salub sa isi modifice programul de ridicare a gunoaielor. Astfel, in termen de o saptamana reprezentantii firmei vor trebui sa prezinte desfasuratorul programului si sa desemneze o persoana care sa patruleze prin comuna si sa semnaleze locatiile in care resturile menajere devin o problema pentru cetateni.

“In urma sesizarilor cetatenilor am convocat AGA la S.C. Eco Qatro Salub si am solicitat administratorului societatii sa solutioneze in cel mai scurt timp situatia. Am cerut ca societatea sa isi reviziuiasca programul de ridicare al resturilor menajere, astfel incat sa nu mai fie de doua ori pe saptamana, asa cum este in prezent, ci de cate ori va fi nevoie. Problema e ca nu toate imobilele au pubele de gunoi, iar o parte dintre cetatenii care locuiesc in aceste imobile isi arunca gunoiul la alte blocuri, creandu-se astfel o situatie de supraplus. O alta cerere a fost ca firma sa desemneze o persoana care sa se deplaseze in teren, astfel incat in locurile in care pubelele sunt pline sa se ridice in regim de urgenta gunoiul. Din cate stiu eu, in prezent gunoaiele sunt transportate pe o rampa din apropierea celei deschise de Cluj, insa pretul este de 220 de lei pe tona. Din cate stim noi se va redeschide rampa de la Alesd si vom transporta acolo, fiindca e mult mai ieftin, circa 130-140 de lei pe tona, cu tot cu transport”, a declarat primarul Horia Sulea.

Situatia din comuna Floresti este una similara si in restul unitatilor teritorial administrative din judetul Cluj. Principala cauza ce a stat la nasterea acestei situatii este ca Centrul de Management Integrat al Deseurilor care ar urma sa deserveasca populatia judetului nu a fost finalizat in termen de catre Consiliul Judetean Cluj. Nefinalizazrea in termen a CMID poate aduce in acest an penalitati judetului Cluj  din partea  Comisiei Europene pentru ca intreg proiectul CMID a fost demarat cu finantare europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *