Reportaj

Floreștiul din Sud-Estul sălbatic al Clujului: fără creșe, grădinițe, parcuri. Doar blocuri-dormitor

Nu trebuie să te deplasezi în Florești pentru a observa haosul urbanistic girat de ani de zile de administrația PNL-istă sub forma blocurilor-dormitor. În cartierul Gheorgheni, în sud-estul sălbatic al municipiului axat pe calitatea vieții aflăm un „florești” propriu, bazat exclusiv pe locuire, fără creșe, grădinițe, locuri de joacă pentru copii ori parcuri.

Fără un autoturism personal nu ai cum să răzbați în sălbăticia de pe strada Romul Ladea, nu ai cum nici să ieși din junglă.

Romul Ladea: Sud-Estul sălbatic al Clujului

O singură stradă – cu ulițe laterale pe care s-a construit masiv și continuă să se construiască – șerpuiește în continuarea străzii Constantin Brâncuși. 

De la ultima vizită pe care am făcut-o aici – în septembrie 2019 – cartierul nu s-a schimbat prea mult. 

Detalii AICI.

S-au mai construit blocuri-dormitor. Nimic mai mult. Aici, până și magazinele sunt un lux. 

Din nefericire, pe acest trotuar îngust – supranumit și „trotuarul morții” – o clujeancă de 45 de ani a fost spulberată de un autoturism la începutul lunii martie 2021. 

CITEȘTE ȘICum arată trotuarul morții în Clujul unde mobilitatea și culoarele pietonale sunt prioritare doar în teorie

Strada Romul Ladea, în apropierea străzii Borhanci, continuată de strada Speranței, a devenit raiul dezvoltatorilor imobiliari. 

(Chiar și strada Speranței are toate șansele să se dezvolte deja după aceleași principii fără căpătâi, luând în considerare că Planul Urbanistic Zonal de urbanizare a acestei străzi se află deja în dezbatere publică. Detalii AICI).

str Romul Ladea cu stâlpi de iluminat public plantați în mijlocul trotuarului

Joi, în cadrul unei intervenții telefonice, primarul Emil Boc a susținut că dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca are în vedere dezvoltarea coerentă a întregii zone metropolitane. 

Edilul a declarat că în Cluj-Napoca nu se acceptă realizarea de noi imobile fără alte servicii fundamentale: creșă, grădiniță, școală. 

Problemele municipale au fost puse pe seama localităților din preajma Clujului. 

Din păcate, exemplul străzii Romul Ladea demonstrează că Primăria Cluj-Napoca a permis cu bună știință dezvoltarea haotică, asemănătoare celei din Florești, prin realizarea exclusivă de blocuri-dormitor. 

Și atât. 

perspectivă spre una dintre zonele rezidențiale

Bine ați venit pe str Erich Bergel!

Aici dezvoltarea imobiliară continuă

„Ceea ce cerem la Cluj: dezvoltări imobiliare numai cu tramă stradală, cu creșă, cu școală, grădiniță, cu utilități realizate.

Nu mai să se aprobe – așa cum s-au aprobat în trecut și în Baciu, și în Florești ori în alte localități din preajma Clujului – ansambluri imobiliare fără școală, fără creșă, fără grădiniță”. 

aici se mai realizează o serie de imobile cu regim de înălțime P+2

strada a devenit un șantier

Chiar și așa…

toate imobilele au fost deja vândute

„Sunt o presiune uriașă asupra Clujului. 

De unde credeți că a venit această presiune enormă, în primul rând?

Din afara Clujului”.

„Pentru că, pe bună dreptate, oamenii trebuie să-și ducă undeva copiii la școală/creșă/grădiniță, și-i duc acolo unde… dacă nu au un loc unde au domiciliul, îi duc acolo unde lucrează.

Și eu de aceea, am triplat numărul de locuri în creșă în ultimii 10 ani, în fiecare an construim, practic, câte o creșă în Cluj”.

Și pe celelalte străzi adiacente străzii Romul Ladea găsim doar blocuri-dormitor. 

Chiar dacă mai sunt spații verzi neîngrijite, dar generoase, care nu au fost încă valorificate de dezvoltatorii imobiliari. 

Dar, acum, trebuie și localitățile din preajmă să facă același efort pentru a oferi clujenilor șansa de a avea educația primară măcar, învățământul primar în localitățile lor”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul intervenției de joi la napocafm. 

La cum arată strada Romul Ladea, putem spune cu încredere că marele sculptor român, profesor universitar clujean, care a realizat busturile istoricului A.D.Xenopol și a lui Avram Iancu, ar fi turnat în bronz o stradă cu adevărat eroică, mult mai vie și mai artistică, chiar mai practică, decât specialiștii noștri contemporani ce împânzesc birorurile Primăriei clujene, a Serviciului de Urbanism și a altor structuri. 

Ca o ironie a sorții, sculptorul Romulus Ladea (17 mai 1901 – 27 august 1970) a fost în prima parte a secolului al XX-lea practicant în atelierul francez al lui Constantin Brâncuși.

Acesta pare a fi motivul pentru care strada C. Brâncuși din municipiul Cluj-Napoca este continuată de strada Romul Ladea.

Dar, după cum a declarat edilul Emil Boc, extinderea străzii Constantin Brâncuși nu va fi realizată nici în 2021. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *