Din oras

Floresteni blocati in case de un lac plin de fecale ce s-a format pe aleea de acces spre locuinte

Ploile de sambata noaptea si reziduurile aruncate la toaleta a facut ca in Floresti conducta principala de canalizare administrata de Compania de Apa Somes sa refuleze. 52 de familii au ramas blocate in casa din cauza faptului ca apa amestecata cu fecale a inundat calea de acces spre locuinte, cetatenii fiind nevoiti sa parcurga cei cativa zeci de metri prin lacul plin de bacterii si urat mirositor. Dupa ce a fost decolmatata conducta in cursul noptii de sambata, angajatii CAS au uitat sa spele mizeria ce a blocat oamenii in case.

In comuna Floresti, la fiecare ploaie, indiferent de cantitatea de precipitatii cazuta, o parte din sistemul de canalizare cedeaza. Acest lucru s-a petrecut si sambata noaptea cand pe strada Avram Iancu, in apropierea sensului giratoriu de la intersectia cu strada Eroilor, conducta s-a infundat si a determinat aparitia unei adevarate fantani arteziene, insa nu o fantana arteziana cu apa curata ci infestata cu resturi de fecale si obiecte de igiena personala. Angajatii Companiei de Apa dupa ce au remediat conducta obturata au uitat sa spele rahatul din curtea blocurilor unde s-a format un adevarat lac. Cetatenii s-au vazut nevoiti duminica si in cursul acestei dimineti sa stea in case sau sa foloseasca masinile vecinilor pentru a traversa balta 

 “Canalul de pe drumul national a refulat si a dat tot rahatul pe trotuar si pe aleea ce duce la blocuri. Pute de nu putem respira. A trebuit sa apelam la vecini sa ne duca cu masina peste balta formata. E revoltator ce se intampla. Ce fac cei care nu au masina? Sar gardurile la vecini sau merg pe bordura gardului de sarma? Nici cu cizme de cauciuc nu poti sa traversezi, ca nu stii cat de adanca este apa si pute, pute de numa’. Daca nu vor veni sa spele aici, cand se usuca o sa fie un strat de rahat pe toata aleea”, a declarat Ciprian M. 

Reprezentantii CAS spun ca au rezolvat in timp util obturarea ce a dus la refularea apei menajere din conducta principala, iar in cursul acestei dupa amiezi urmeaza ca si aleea care face legatura intre drumul national si locuintele oamenilor sa fie spalata. 

“Din cate am discutat cu colegii de la Dispecerat, prima sesizare s-a inregistrat astazi doar, in jurul pranzului, si dispecerul a si aranjat sa se deplaseze o masina si sa spele aleea. Noi am verificat la locul avariei, acolo nu mai erau carpe, nu mai erau reziduuri sambata noaptea, dar se pare ca totul s-a strecurat undeva pe acea alee. Colegii cu vidanja vor ajunge in scurt timp si vor spala aleea”, a declarat Lucian Croitoru, purtatorul de cuvant al CAS. 

In repetate randuri s-a adus in discutie ca sistemul de canalizare care deserveste comuna Floresti ar fi subdimensionat, insa, potrivit CAS, acest lucru este neadevarat, iar principala cauza a colmatarii conductei nu sunt apele pluviale ci resturile aruncate de locuitorii comunei la toaleta.

“Daca conducta ar fi subdimensionata am avea in fiecare zi, in fiecare ora refulari. Conducta face fata, cu greu utilizarii in orele de varf, dar face fata. Ploi nu au prea au fost, nu asta a fost problema in cazul concret de pe Avram Iancu, ci impreuna cu acele deversari de pluvial toate acele materiale, care din pacate au o frecventa foarte mare in Floresti fata de alte localitati, acele materiale care nu ar trebui sa ajunga in canalizare. Ajung de la oameni din casa, nu prin gurile de canal, din toaletele oamenilor. Spatiile de pompare a apelor uzate se infunda cu pampers, obiecte de igiena personala, haine, servetele nedegradabile care se surfileaza, acele servetele se infasoara pe pompe si e un dezastru. Din pacate nu am depus suficiente eforturi cu acea campanei de informare “Toaleta nu este tomberon”, care se pare sa nu fi dat rezultatele scontate. Canalizarea face fata chiar si in conditii de utilizare de varf, de sarbatori, daca nu ar ajunge apele pluviale si aceste obiecte solide care nu ar trebui aruncate in canal”, a afirmat Lucian Croitoru. 

Reprezentantii Companiei de Apa Somes au afirmat ca, desi s-a inceput in urma cu doi ani o campanie prin care constructorilor li s-a cerut separarea sistemului de colectare a apelor pluviale de cel menajer, a fost fara prea mari rezultate.

“Din pacate nu exista posibilitatea de a sanctiona acei constructori care leaga sistemul de colectare a apei pluviale direct in cel de canalizare. Am inceput de doi ani, impreuna cu Primaria Floresti, o campanie de somare sa scoata oamenii pluvialul din menajer legate impotriva avizelor. Pe avizele noastre scrie clar “nu se va lega pluvialul in menajer”, degeaba. Nu exista cadru legal sa ii sanctionam, sa emitem noi amenzi si sa le incasam”, a declarat Lucian Croitoru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *