Un start up susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie pentru producția unui preparat benefic biomului intestinal (pentru diabetici) și care dispune de un laborator amenajat încă din vara anului 2019, nu-și poate desfășura activitatea din cauza blocajelor din Comisia de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, departament ce trenează eliberarea unor acte necesare schimbării de destinație a imobilului unde activează grupul de cercetători. Problema a devenit publică după ce Dr. Hantz Peter, coordonatorul firmei, a intervenit chiar în cadrul ședinței de Consiliu local de joi, 14 iulie 2021.
Clujul inovativ blochează inovația
„Numele meu este Dr. Peter Hantz și sunt cercetător științific și șeful unei firme inovative start up din Cluj.
Firma mea este specializată în medicina translațională și dorim să producem în microproducție un supliment alimentar benefic pentru biomul intestinal, în special pentru diabetici și pre-diabetici, dacă am avea posibilitatea să lucrăm.
Prototipurile produselor noastre au câștigat numeroase premii și recunoașteri internaționale, iar firma este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT – European Institute of Innovation and Technology), care ne-a dat o scrisoare de recomandare în luna aprilie a acestui an, pentru a urgenta soluționarea problemei pe care o prezint.
Vin la dumneavoastră cu o problemă care ne trenează de foarte mult timp și în privința căreia am fost audiat la data de 3 noiembrie 2020”, a detaliat Peter Hantz.
Emil Boc: Voi trata cu maximă seriozitate
Potrivit Dr. Peter Hantz, deși firma pe care o reprezintă a obținut toate avizele necesare, potrivit PUG, Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca nu a permis eliberarea unui aviz vreme de aproape 2 ani, care să permită schimbarea destinației imobilului în care a fost amenajat laboratorul.
„A trebuit să solicităm o autorizație de construcție completă, cu o mulțime de acorduri adiacente, toate fiind acordate, chiar dacă nu am construit nimic.
Autorizația de construcție nu ne-a fost dată timp de aproape un an deoarece Secția de urbanism a ignorat legile în vigoare în privința consimțământului vecinilor – 4 din 5 și-au dat consimțământul, iar proprietarii unei locuințe nu se află în țară.
După audiența din noiembrie 2020, Secția de Urbanism și-a schimbat opinia, ne-au acordat permisul de construcție virtuală, pe baza permisiunii vecinilor”, a arătat Peter Hantz în luarea sa de cuvânt în fața consilierilor locali și a edilului Emil Boc.
Însă, ulterior, membrii Comisiei de urbanism au considerat că permisiunea de construcție nu poate fi eliberată întrucât la imobilul vizat au fost executate lucrări minore la gardul ruginit de la intrare, fiind vorba de o zonă istorică:
„În ianuarie 2021, construcția virtuală nu a fost preluată deoarece Secția Urbanism a considerat că e o problemă faptul că am executat modificări pe unele elemente ale gardului ruginit, fără să modificăm culoarea ori aspectul general al gardului.
Am făcut o modificare minoră la intrarea de mașini, pentru a putea încăpea cele trei autoturisme solicitate în curte.
Argumentul comisiei: suntem într-o zonă de monumente.
Menționez că un vecin de-al nostru și-a reconstruit total gardul într-un stil nou, iar altul a demolat o casă întreagă, urmând să construiască una nouă, cu etaj”, a adăugat Peter Hantz.
A urmat o altă etapă de birocrație, solicitări privind recepția parțială, cel puțin a clădirii, necesară în vederea înaintării documentației de mediu și de începere a producției.
În mai 2021 start-up-ul a obținut Procesul Verbal de constatare a stadiului lucrărilor, iar ulterior a fost inaintată cererea pentru Certificatul de edificare.
„Deși ar fi trebuit să obținem acest document cel târziu în data de 18 iunie, până la data de astăzi, adică 14 iulie 2021, nu am obținut nimic.
Solicit respectuos emiterea permisiunii de schimbare a destinației.
Sunt convins că Cluj-Napoca, cunoscut ca un oraș care susține inovația, nu va sta în calea lansării întreprinderii inovative, care este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT).
Totodată, sunt convins că Cluj-Napoca are probleme urbanistice mult mai severe decât schimbarea noastră de destinație, cu o construcție virtuală.
Colegii de la EIT ne întreabă săptămânal despre cauzele faptului că aproape de 2 ani nu pot începe producția, deși am avut laboratorul amenajat deja din vara anului 2019.
Rezervele mele sunt epuizate, nu mai pot susține firma care nu produce nimic”, a conchis Peter Hantz.
Ca de fiecare dată când Comisia de urbanism o dă de gard, edilul Emil Boc lansează promisiuni „serioase” că va lua aspectele semnalate în vizor:
„Eu, luni dimineața voi avea ședința cu directorii. Rog pe doamna director RUS, pentru că e la granița dintre juridic și urbanistic problema legată de acordul vecinilor, să verifice personal, luni dimineața.
Eu, sau unul dintre consilierii mei, vă va suna luni, până la ora 16.00, să vă spună exact stadiul problemei.
Voi analiza din perspectiva legalității și a urgenței acestui demers.
Eu vă asigur că voi trata cu maximă seriozitate!
Vă felicit pentru această reușită inovatoare, pe care o susțin cu toată convingerea, și care se pliază extraordinar de bine pe profilul acestui oraș”, a mai promis Emil Boc.
Din păcate, cetățenii sunt nevoiți să intre în dezbaterile de Consiliu local pentru a-și semnala problemele nerezolvate de departamentele Primăriei Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI: Clujenii așteaptă cu anii pentru obținerea unei autorizații pentru locuință: „Îmi cer scuze că a trebuit să ajung în această situație la dumneavoastră”. Emil Boc: „Vă asigur că ne vom apleca asupra problemei. Am s-o direcționez experților din Primărie”
De altfel, vestitul proiect Tichetul Albastru – prin care cetățenii pot semnala problemele și urmări gradul de soluționare a acestora – se dovedește a fi un program mai degrabă publicitar, decât funcțional, în condițiile în care clujenii vin cu probleme direct la primar.