Eveniment

Finlanda este cel de al 31-lea stat membru NATO

Finlanda a devenit, începând de marţi, membră a Alianţei Nord-Atlantice. Procedurile de ratificare a tratatului de aderare au fost finalizate luni, 3 aprilie.

”Săptămâna aceasta este istorică. Facem Finlanda mai sigură şi Alianţa Nord-Atlantică mai puternică. Vom arbora drapelul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea în zona nordică, pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit Mediafax.

Jens Stoltenberg a argumentat luni, la ratificarea tratatului, că va creşte şi securitatea Suediei ca efect al admiterii Finlandei în NATO.

”Anul trecut, statele aliate au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre NATO. De atunci, am asistat la cel mai rapid proces de ratificare din istoria moderă a NATO. Statele aliate sunt de acord că şi procedurile pentru aderarea Suediei trebuie finalizate rapid”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Ungaria şi Turcia au fost ultimele state membre NATO care au ratificat tratatul privind integrarea Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.

Finlanda şi Suedia au decis să devină membre NATO ca reacţie la riscurile apărute în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

Dar, atât Turcia, cât şi Ungaria amână procedurile pentru ratificarea admiterii Suediei în NATO. Turcia este nemulţumită de toleranţa Suediei faţă de membri ai unor grupuri separatiste kurde, iar Budapesta reproşează Guvernului suedez poziţii referitoare situaţia politică din Ungaria.

De fapt Ungaria își face datoria de slugă a lui Putin.