Organizatorii de evenimente din Cluj si Bucuresti condamna modul discretionar in care Primaria Cluj-Napoca a ales sa acorde fonduri pentru concertele Avicii si David Guetta precum si modalitatea in care s-a ales agentia cu care colaboreaza pentru festivalul Untold. Decebal Cotoc si Dorian Cubuc, expertii in domeniu contactati de Ziar de Cluj, sustin ca suma imensa acordata organizatorilor evenimentului trebuia mai bine gestionata.
Decebal Cotoc, proprietarul agentiei Amprenta, e de parere ca principalii organzatori de evenimente din Cluj trebuiau consultati intai de toate, astfel incat sa aiba toti sanse egale.
“Este foarte bine si foarte important ca aducem artisti de calibru mare la Cluj. In cazul acestui tip de evenimente cred ca ar fi fost oportuna o intalnire cu principalii organizatori de evenimente din Cluj si solicitarea mai multor propuneri. Cred ca se pot gasi multe proiecte care pot fi finantate si banii impartiti pentru DJ, Jazz, Rock, sport, film etc. astfel incat sa fie conturat un program mai amplu. Pana la sfarsitul lunii ianuarie vom sti si restul priectelor finantate de Primarie, cu siguranta mai sunt si alte domenii care vor primi fonduri. E important sa aiba toti organizatorii sanse egale si sa li se ia in considerare propunerile. Altfel, este foarte simplu sa organizezi un eveniment cand ai finantari nerambursabile pentru intreg evenimentul”, a declarat Decebal Cotoc pentru Ziar de Cluj.
Cunoscutul organizator de evenimente Dorian Ciubuc crede ca suma de un milion de euro este putin piperata pentru Avicii si David Guetta. Totusi, spune cel care a organizat concertul Ozzy Osbourne, suma ar putea fi justificata daca acopera toate cheltuielile evenimentului.
“Un milion de euro pentru amandoi…este de vazut totusi de ce costa atat de mult, ce este inclus in acest milion de euro. Sunt doar onorariile celor doi artisti cu partea de transport sau sunt toate costurile de productie inclusiv taxe, impozite logistice, campanie promovare intreaga organizare a unui eveniment. Artistii in general nu au o suma fixa. Nu costa 10.000 sau 100.000 de euro sau un milion de euro. Ei sunt intodeauna “make your best offer” si accepta, sau nu, oferta facuta. Nu este un pret batut in cuie pentru vreun artist. Repet, pentru doi artisti, un milion de euro doar ca onorariu mi se pare mare suma. Daca vorbim de costurie intregului eveniment este cu totul altceva, chirie stadion, scena, echipamente, paza, promovare, catering…tot. Insa este de stiut un lucru: milionul de euro cheltuit poate sa intoarca cel putin un milion de euro din incasari. Si atunci s-ar putea sa fie vorba de o investitie de un milion cu recuperarea a 1.200.000, poate”, a subliniat Dorian Ciubuc.
Despre modalitatea in care Federatia Share a contractat artistii, prin “negociere” Ciubuc spune:
“Este cu doua taisuri. Daca mai multi organizatori de evenimente din Romania se vor apuca sa contacteze managementul acelor doi artisti, preturile vor incepe sa creasca. In clipa in care vad ca exista solicitare de la mai multi pretul incepe sa creasca si se poate dubla fara niciun fel de problema. Asta este partea proasta”, a subliniat acesta.
1,5 milioane de lei din cei peste 4 milioane care se vor cheltui pe concertele Avicii si David Guetta provin din bani publici. Dorian Ciubuc ridica pertinent problema existentei unei strategii din partea municipalitatii in momentul in care a alocat aceste fonduri catre Federatia Share.
“Depinde cum au dat acesti bani. I-au dat si apoi nu ii mai intereseaza ce se intampla cu ei, doar sa bifeze ca s-a intamplat evenimentul, sau i-au dat acesti bani sa se realizeze evenimentul si din ce se realizeaza Primaria sa-si poata primi, in caz de profit, investitia inapoi? E privita ca o investitie sau pur si simplu ca o sponsorizare? Este decizia Consiliului Local si al Primariei, nu pot sa comentez daca au facut bine sau nu. Pe de alta parte, nu putea sa dea altcuiva, decat celor care organizeaza. Apoi ei trebuie sa justifice ce si cum au facut cu banii, ce profit au obtinut si ce se intampla cu acele profituri, unde se duc si asa mai departe, fiind vorba de banul public. Este bine ca Primaria sprijina astfel de manifestari, este prilej foarte bun si sunt multe lucruri care se pot realiza in aceasta perioada de timp in care Clujul este Capitala Europeana a Tineretului. Se pot face actiuni atat culturale, sportive, se pot face actiuni de promovare si de schimburi pe diverse institutii de invatamant si de cultura din toata Europa, se pot organiza cursuri de reconversie profesionala pentru tineri, practic aceasta perioada sa fie creata ca o interfata intre piata de lucru si tinerii din Romania. Sunt multe lucruri care pot fi facute cu acesti bani care sa aiba si niste beneficii, nu doar sa fie dati, s-a bifat festivalul, am batut din palme si am plecat acasa. Nu cunosc toate detaliile, dar presupun ca se are in vedere o strategie”, a punctat Dorian Ciubuc.
sursa foto: Cotidianul Transilvan