In vizor

Finanțare din propriul buget: 2,4 milioane de euro pentru Spitalul Pediatric Monobloc

Atragerea de fonduri europene nu reprezintă un element care să confere avantaje în plus Consiliului Județean Cluj. Dar Spitalul Pediatric Monobloc merită o șansă, astfel încât forul județean este dispus să plătească 2,4 milioane de euro pentru clădirea viitorului spital. Plata se va face din propriul buget.

CJ Cluj va aloca 11,1 milioane lei (2,4 milioane de euro) pentru achiziția unui imobil destinat pentru realizarea serviciilor medicale pediatrice în sistem monobloc. În acest sens, pe ordinea de zi a ședinței de joi, figurează și proiectul privind rectificarea bugetului propriu al județului Cluj.

În prima parte a lunii octombrie, Alin Tișe posta pe site-ul Consiliului Județean documentația de atribuire privind achiziția publică a unui imobil – teren și construcție care să găzduiască viitorul Spital Pediatric Monobloc – forul județean, întrunit în ședința de deschidere a ofertelor pentru teren și clădire necesare unității medicale a fost nevoit să constate lipsa ofertelor.

CITEȘTE ȘI: În realitate, nu e ca pe Facebook: Tișe o buftează cu Spitalul Monobloc pentru copii

„Până în data de 19 octombrie, toți cei interesați să vândă un imobil ce corespunde cerințelor din documentație, sunt așteptați să depună oferte la sediul Consiliului Județean. După această etapă, în funcție de interesul manifestat de ofertanți, vom ști dacă putem cumpăra o clădire deja existentă sau vom trece la achiziția unui teren pe care să construim un spital menit să reunească secțiile împrăștiate azi în tot orașul”, nota recent Alin Păunel Tișe.

Consiliul Județean și-a propus să achiziționeze un teren între 3,15 și 5,5 ha, de 15.000 mp de suprafață utilă și de 20.000 mp suprafață construită pentru noul spital. În acest sens este prevăzută și o garanție de participare în valoare de 155.000 de lei.

Comisia constituită a propus ca în cazul constatării absenței ofertelor care să corespundă cerințelor înaintate, să fie inițiată o procedură similară pentru achiziționarea unui teren intravilan pe care să fie realizată o construcție care să corespundă cerințelor europene în privința furnizării de servicii medicale pediatrice în sistem monobloc.

Analiza comisiei a relevat necesitatea și oportunitatea efectuării unor cheltuieli în vederea achiziției unui imobil – teren sau a unui teren cu construcție care să îndeplinească toate cerințele pentru construcția sau modificarea unui imobil existent.

Necesitatea unui spital monobloc pentru copii este determinată de faptul că, în prezent, Spitalul de Copii își desfășoară activitatea în 14 clădiri aflate în 9 locații diferite, iar starea acestor clădiri este una precară. 

„Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii”, declara recent Sorina Pintea și atrăgea atenția CJ Cluj asupra nevoilor reale din domeniul sanitar ale județului, în contextul în care Alin Tișe a făcut publică neliniștea sa cu privire la alocările guvernamentale privind realizarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. 

CITEȘTE ȘI: Furtună-ntr-un pahar cu apă: fondurile europene pentru Spitalul Regional Cluj, amânate pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027. Tișe „nu renunță” și „cere să fie modificat ghidul solicitantului”

Pintea: Spitalele regionale vor fi construite după 2021. De ce strâng semnături foștii pedeliști din Cluj, Boc&Co?

De altfel, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, vorbea despre achiziția unei clădiri pentru Spitalul de Copii încă de acum trei-patru ani, dar i s-au pus bețe în roate. Atunci a propus cumpărarea clădirii spitalului Pelican de pe Calea Turzii. În primăvara acestui an, conducerea Consiliului Județean a relansat ideea lui Seplecan.

Astfel, una dintre variantele vehiculate de Consiliul Judeţean, în vara anului 2018, a fost preluarea „Spitalului Pelican” de pe Calea Turzii. Intenţia însă nu s-a materializat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *