Din oras

Fetita cu flori. O copila este exploatata de mama sa noapte de noapte pe strazile Clujului

Doarme cu capul rezemat de zidul rece cu un brat de trandafiri in poala. A trecut de mult ora ei de culcare, dar ea nu e intr-un pat curat, visand la fericiri albe de vata de zahar ci pe strazile Clujului. S-a postat langa un club de noapte si se uita cu jind dupa fetele aranjate, in rochii frumoase care intra in carduri in local. De unele se mai agata si le imbratiseaza strans. E loc bun pentru vanzare, din cand in cand vine cate un cuplu, iar baietii incearca sa fie cavaleri. Asa, mai trece cate un fir din bratul de trandafiri. Mama ei n-o scapa din ochi, desi are in brate un alt copil, un bebelus. La un moment dat fetita cedeaza si pune florile pe pervaz, iar capul ii cade pe genunchi. Cu manutele isi incalzeste picioarele din slapii roz.

Se intampla seara de seara in Clujul anului 2015, in Capitala Europeana a Tineretului. Un copil e exploatat de parinti sub ochii indiferenti ai autoritatilor.

“Aceasta fetita e exploatata noapte de noapte de mama ei. Degeaba chemam politia pentru ca nu fac nimic. Ce e de facut?”, ne-au semnalat locatarii strazii Brassai Samuel din centrul Clujului.

Reprezentantii Primariei ne-au confirmat ca mama fetitei a fost intr-adevar legitimata intr-una din serile trecute pentru ca cersea pe strada. Mai mult, i s-a propus sa mearga intr-un centru temporar, pentru a nu sta cu copiii pe strada, dar aceasta a refuzat.

Asa ca autoritatile nu au facut nimic. Reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului nici nu stiau de acest caz, dar spun ca vor lua masuri.

“Acest caz nu este in evidenta noastra si nu avem cunostinta in prezent despre identitatea acestei familii. Vom colabora cu reprezentantii Politiei Locale in vederea realizarii demersurilor de identificare a mameisi a copiilor in teren. Concomitent vom cere informatii de la Serviciul Protectia Copilului, Familiei si Dezvoltare Comunitara din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca pentru a verifica daca au acest caz in evidenta si ce servicii s-au oferit pentru prevenirea separarii copiilor de familie. Dupa identificare, se va proceda la evaluare initiala a cazului in colaborare cu autoritatile locale, avand in vedere situatia de neglijare la care sunt expusi copiii si de neasumarea adecvata a rolului parental de catre mama”, arata reprezentantii DGASPC.

De asemenea, daca mama refuza sa mearga intr-un centru, aceasta poate fi separata de copii, dar doar prin instantele de judecata.

“Daca mama refuza gazduirea pe o perioada determinata alaturi de copii intr-un centru rezidential si se constata ca sunt incalcate grav drepturile copiilor, se pot face propuneri caatre Instanta de Judecata de separare a copiilor de mama si instituirea de masuri de protectie speciala pe o perioada determinata de timp pentru copiii in cauza, innclusiv decaderea mamei din drepturile parintesti”, au mai aratat reprezentantii Directiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *