Eveniment

FERMIERII CLUJENI PROTESTEAZĂ: 50 de utilaje agricole vor circula în coloană vineri, cu viteză redusă, pe drumuri din județ

Fermierii clujeni protestează vineri. Zeci de autovehicule și utilaje agricole vor circula cu viteză redusă, în coloană, pe drumurile din județ, pe raza comunelor Moldovenești și Mihai Viteazu.

  • Circa 50 de fermierii vor protesta circulând cu autovehicule și utilaje agricole pe drumuri din județ, în coloană și cu viteză redusă. E bine de evitat azi acea zonă.

Manifestația are loc vineri, 7 aprilie, între 12:00 și 15:00:

”Va avea loc o manifestare de protest a fermierilor pe raza unităților administrativ teritoriale Moldovenești și Mihai Viteazu, județul Cluj, la care vor fi prezente aproximativ 50 de autovehicule și utilaje agricole. Manifestarea de protest se va desfășura prin deplasarea încolonată a vehiculelor, cu viteză redusă, pe sectoarele de drum DN1 – E81 și DN75, utilizându-se următorul traseu:

Drumul de exploatare agricolă de la intersecția cu DN1 – E81, km 440, comuna Moldovenești – DN1 – E81, km 443 – bretele de legătură DN1 – E81 + DN75, în afara localității Mihai Viteazu și retur.

Polițiștii se vor afla în teren pentru prevenirea unor evenimente negative și recomandă conducătorilor auto să manifeste prudență în trafic și să evite, pe cât posibil, deplasările pe aceste sectoare de drum, în intervalul mai sus menționat”, a informat IPJ Cluj.

Informații despre protest, anunțate de Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal:

Județ: ALBA/CLUJ
Puncte manifestație: Turda – Depozit Lgistic – Intrare Autostradă
Orar: 12:00-15:00
Punct de acces și defluire: UAT Moldovenești – UAT Mihai Viteazu – Depozit Kaufland – Pod trecere Turda 

De ce sunt nemulțumiți fermierii

Fermierii organizează, vineri, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală. Ei sunt nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.

Potrivit acestora, protestul de vineri se fundamentează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui fermier din România şi pe dorinţa de a-şi desfăşura activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european şi de a fi susţinuţi şi protejaţi de către decidenţii europeni şi naţionali.

”(…) această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, potrivit organizatorilor.

Reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România.

Informații despre protestele din toată țara: 

Ministrul Daea este un măscărici, un bufon al agriculturii românești

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți agricultori din România, va protesta alături de alți fermieri. Acesta „dă de pământ” cu ministrul Petre Daea afirmând că este un bufon, deoarece nu face nimic pentru agricultori.

Protestul are loc azi, 7 aprilie 2023. Este unul la nivel național și va avea loc în mai multe puncte din țară, în zona vămilor, prefecturilor sau altor locații cu simbolistică pentru acest demers. Dimitrie Muscă va protesta cel mai probabil la vama Vărșand.

”Nemulțumirile sunt în primul rând împotriva ministrului Daea și a premierului Ciucă pentru că nu au făcut nimic pentru agricultura românească. Daea este un măscărici, un bufon al agriculturii românești. Am văzut că fermierii din Polonia au dat cu ouă după ministru, iar acesta a demisionat. Eu ca român consider că Daea este prea mic și ouăle sunt foarte importante având în vedere că vin Paștele. Să nu le stricăm cu el”, a declarat fermierul arădean Dimitrie Muscă.

Legat de Ucraina și de prețurile mici de la ei acesta explică:

”la noi grâul era 1.700 lei pe tonă. Am vândut eu 4.000 de tone în toamnă, cel din Ucraina a venit la 900 de lei pe tonă poate și mai ieftin, deoarece prețul de cost era pe jumătate cât la noi. Au gaz, au motorină mai ieftină, au îngrășămintele. Dacă pe mine m-a costat 7.000 de lei hectarul de cultură, în Ucraina a fost pe jumătate, adică la 3.000 de lei ca și echivalent și atunci și-au putut permite să dea cu 900 de lei tona pentru că oricum rămânea și cu câștig. Oricum, sunt probleme cu acel grâu, Ungaria l-a refuzat”.

Astfel, fermierii din toată țara sunt așteptați la protest.

”Vrem să atragem atenția conducerii Ministerului Agriculturii și a statului român, respectiv al primului ministru. Eu am fost la el acum o lună și ceva împreună cu alți cu 21 de directori de societăți mari din toată țara.  Toate nenorocirile astea care bântuie în țară legate de agricultură și de industria alimentară i le-am spus personal primului ministru, i-am zis și despre ministrul mediului care nu vrea să omoare pesta porcină la mistreți. Acum este strigătul de disperare, deoarece  le-am dat semnalele, însă nu au făcut absolut nimic. Cerem ajutorul națiunii române pentru că altfel jumătate din agricultura românească se duce, vom mânca scump și prost. Noi trebuie să trăim decent nu suntem milogi, nu stăm cu mâna întinsă, dar nu se mai poate. Va fi jumate din agricultura țării românești în faliment. Toți trebuie să susțină agricultura”, a mai declarat pentru Adevărul, Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici.

 

Sursă informații și foto: Facebook – UNCSV – Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal