In vizor

Feriti-va de escroaca Anca Deac! A inselat zeci de oameni cu locuri de munca in strainatate!

Administratorul unei firme aradene, cu punct de lucru in Cluj-Napoca, a inselat zeci de persoane carora le-a promis locuri de munca in strainatate, in schimbul unor sume de bani. Ziar de Cluj va prezinta metoda ingenioasa prin care firma de plasare a fortei de munca percepe comisioane si avansuri de la clientii sai. Pagubitilor li se promite un job bine platit la fermele din Germania, li se cer zeci de acte pentru dosarul de recrutare, alaturi de bani platiti in avans, dupa care sunt uitati. Autoritatile nu au reusit, pana acum, sa opreasca marea inselatorie, instrumentata de o femeie diabolica.

Anca Deac este numele unei femei ce se ascunde in spatele unui zambet fermecator, dar care a inselat sute de persoane, promitandu-le locuri de munca in strainatate. Ea este administratorul unei societati care intermediaza locuri de munca in strainatate. In Germania, mai exact. Firma SC Colosseumul Muncii Externe SRL isi are sediul social in Arad, insa isi desfasoara activitatea in centrul Clujului, intr-un gang de pe strada Motilor. Sute de persoane au incheiat contracte de mediere pentru gasirea unui loc de munca in Germania cu aceasta firma. Au ramas cu promisiuni frumoase si cu banii dati.

Sursa foto: Informatia Zilei

Cei care reclama societatea si, implicit, pe administratoarea ei, sunt romani din mai multe judete ale tarii: Satu Mare, Dolj, Mures, Sibiu, Cluj etc. Unii dintre ei asteapta de aproape un an vestea ca, in sfarsit, vor pleca sa munceasca in Germania, dupa ce au platit peste 100 de euro avansul pentru procesarea dosarului si au cheltuit alte 200 de euro pentru intocmirea dosarului de recrutare.

Convinsi de un zambet sa scoata banii din buzunar

“O tanara doamna cu zambet fermecator m-a ademenit pentru a da suma de 520 de lei”, isi incepe povestea Nicolae Kozak, de 22 de ani, din Medias, judetul Sibiu.

A ajuns la firma cu sediul in centrul Clujului in luna august a acestui an, dupa ce a gasit un anunt de oportunitate de angajare in strainatate. Pe usa biroului din Cluj-Napoca nu este trecut niciun nume de firma, doar mesajul “Inscrieri pentru Germania” si “Plasare forta de munca strainatate”. I s-a promis un loc de munca, dupa care a semnat un contract de mediere si a platit avansul de 520 de lei.

“Mi-au promis ca in termen de 10-15 zile va fi plecarea din Sibiu sau Cluj. Nu au spus niciun oras, nicio firma unde voi lucra, doar ca voi lucra in agricultura. Pareau foarte seriosi”, povesteste Nicolae Kozak.

Din luna august, tanarul a fost dus cu vorba de catre reprezentantii firmei.

“Am sunat dupa o saptamana de la semnarea contractului de mediere, mi-au spus ca asteapta contractul de munca in limba germana cu un angajator de acolo. Apoi, nimic! Am sunat in fiecare luni si vineri de atunci, si niciun raspuns”, spune tanarul.

Nicolae Kozak nu este singura persoana inselata de firma lui Anca Deac. “Sunt foarte multi, din intreaga tara. Tinem legatura unul cu celalalt, vrem sa mergem la Politie, pentru a depune plangere penala”, arata acesta.

Ionica Costin, un barbat dintr-un sat din judetul Satu Mare, a fost si el inselat de firma de recrutare.  A incheiat, la fel, un contract de mediere, prin care i se promitea un loc de munca in Germania, in zootehnie sau agricultura. De la data platii avansului de 520 de lei, facuta in 16 aprilie 2013, nu a mai primit nicio veste de la firma din Cluj-Napoca.

Contractul a fost semnat intre el si administratorul firmei, Ana Adela Bodea Deac, in calitate de furnizor de servicii.

“Mi s-a spus in aprilie ca in termen de 15 zile voi fi chemat sa merg la munca”, spune barbatul inselat.

Pe langa avansul de peste 100 de euro platit catre societate, Ionica Costin a mai cheltuit aproape 200 de euro pentru vizite medicale, consultatii si drumuri facute la Cluj-Napoca si Satu Mare.

“In total, cam 12 milioane de lei am scos din buzunar, in speranta ca o sa-mi gaseasca un loc de munca”, spune acesta.

Costin Ionica are dosarul cu numarul 2.211, aflat in lucru din aprilie 2013 la SC Colosseumul Muncii Externe SRL. Pentru a oferi o aparenta credibilitate clientilor, angajatii firmei le-au cerut clientilor o serie de acte pentru intocmirea dosarului de recrutare, de la adeverinte medicale pana la imputerniciri notariale.

Pe Ionica Costin, spre exemplu, l-au pus sa se barbiereasca si apoi sa-si faca mai multe poze tip buletin, pentru a parea cat mai serios in fata nemtilor. Apoi, i-au cerut un act notarial prin care fiica lui, de 17 ani, ramane in grija mamei. “M-au pus pe drumuri degeaba”, isi revarsa amaraciunea barbatul.

In contractul de mediere, furnizorul se obliga: sa ofere un loc de munca in concordanta cu pregatirea, aptitudinile beneficiarului pe durata prezentului contract, daca profilul este acceptat de firmele colaboratoare; sa asigure, dupa caz, testarea aptitudinilor beneficiarului; sa prezinte informatii si precizari cu privire la cerintele locului de munca si la conditiile in care poate avea loc angajarea; sa asigure intocmirea unui exemplar al contractului de munca si in limba romana, pe langa germana; sa efectueze demersurile necesare pentru deplasarea la locul de munca.

Ziar de Cluj a cautat-o pe administratoarea firmei, Anca Deac, la sediul firmei de pe strada Motilor. Aceasta a refuzat, din start, sa dea orice fel de informatii sau sa raspunda la intrebarile referitoare la plangerile facute pe numele firmei pe care o reprezinta.

“Puteti sa faceti orice, dumeavoastra sunteti de la ziar, dar eu nu va spun nimic”, a spus Anca Deac. Intrebata ce se intampla cu persoanele care asteapta, de 8-9 luni, sa le fie gasit un loc de munca, aceasta a raspuns:  “Noi avem contractele, acuma le cautam, (angajatorii, n.r.) refuza ofertele…Nu este interesul dumneavoastra, da?”, dupa care a iesit din birou.

ITM Cluj a declinat competenta la Arad

Zeci de persoane inselate de aceasta firma au depus plangeri si la Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj, in cursul acestui an. Institutia a efectuat un control, insa este de competenta ITM Arad sa finalizeze ancheta, deoarece societatea are sediul social in Arad, spun reprezentantii institutiei clujene.

“Au fost mai multe petitii la ITM Cluj referitor la aceasta firma, s-a facut control, s-a intocmit Proces Verbal si s-a trimis la ITM Arad, pentru ca sediul firmei este acolo, pentru finalizarea controlului. Firma nu are sediul in Cluj. Are punct de lucru in Cluj-Napoca, iar procesele verbale se trimit la Inspectoratele Teritoriale de Munca unde isi are sediul firma respectiva”, a declarat Corina Gavrilut, purtator de cuvant al ITM Cluj.

1 din 100 primeste loc de munca

Surse avizate au declarat pentru Ziar de Cluj modul prin care aceasta firma ii insala pe oameni.

“Societatea face medieri, iar din 100 de clienti pleaca 1 in strainatate. Pe majoritatea ii trage in piept, majoritatea nu semneaza nici macar contractele de mediere. Practica lor este sa nu dea nici contracte, nici chitanta clientilor.  La control nu s-a gasit nimic palpabil, nu aveau contracte in sediu. Banuiesc ca distrug contractele, si motiveaza ca sunt in Arad, unde au sediul social”, a declarat sursa Ziar de Cluj, sub protectia anonimatului.

Ziar de Cluj va cere o pozitie oficiala si Inspectoratului Teritorial de Munca Arad cu privire la reclamatiile facute de clientii firmei de plasare a fortei de munca.

Jonglerii cu firmele de recrutare

SC Colosseumul Muncii Externe SRL a fost infiintata in 2010 si si-a reluat activitatea in februarie 2012. Firma are sediul social in Arad, strada Unirii nr. 10. Anul trecut, societatea a avut o cifra de afaceri de peste 680.000 de lei.

Acelasi administrator, Anca Deac a intermediat contracte de munca in strainatate si la Satu-Mare, insa cu o alta firma, intre timp radiata. In 2009, Deac intermedia locuri de munca dintr-un birou din Satu Mare, prin firma SC Job Select SRL, in colaborare cu doua societati din Arad, SC Job Direct SRL si SC Job Factory SRL.

Presa vremii a consemnat cum 38 de persoane au platit catre firma lui Deac o taxa de intermediere de 220 de euro, transport de 140 de euro si 20 de euro asigurarea medicala, pentru a lucra la serele din Olanda. Ajunsi in Tara Lalelelor, si-au dat seama ca totul a fost o mare inselatorie si au reclamat firmele la Ambasada Olandei. IPJ Arad a deschis, atunci, un dosar de inselaciune pe numele celor trei societati comerciale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *