Analiza

Fenomenele meteo extreme vor fi din ce în ce mai dese! Vântul sau incompetența și corupția sunt responsabile pentru pagubele produse?

Scris de 308

Fenomenele meteorologice extreme din ultima vreme au creat pagube materiale în întregul județ. Rafalele de vânt de o intensitate nemaiîntâlnită au doborât copaci, au răsturnat mașini și au luat acoperișurile multor case. După cum a explicat, pentru Ziar de Cluj, Narcis Maier, şeful serviciului prognoză din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Nord, vijeliile, neobișnuite până acum, ar putea lovi județul din ce în ce mai des:

„Fenomenele acestea sunt și extreme și neobișnuite pentru zonă pentru că rafale de peste 25 m/secundă sunt destul de rare. Am mai avut la Dej, în 3 septembrie, rafală de 26 m/secundă. Au mai fost, dar rare. În Cluj, rafale de 27 m/secundă nu îmi amintesc să fi fost în ultimii 10 ani. Duminică, 27 m/secundă a fost maximul pentru municipiul Cluj-Napoca, 40,9 m/secundă pentru Huedin. S-a anticipat că vor fi rafale de peste 25 m/secundă, 90 km/h, dar nu s-a crezut că se poate depăși și acea valoare. 

Eu, de când lucrez, de 20 de ani, în meteorologie, nu am văzut o linie de vijelie așa de bine conturată și de lungă, avea pe orizontală o dezvoltare de 200-300 de kilometri. Având în vedere schimbările climatice, încălzirea care se resimte an de an în temperaturi, putem spune că, da, vor deveni din ce în ce mai dese aceste fenomene. Dacă, în răstimpul de două săptămâni, din 3 până în 20 septembrie, am avut practic 3 episoade cu pagube datorită vântului, înseamnă că devin din ce în ce mai dese! Deci, ne putem aștepta și pe viitor ca astfel de intensificări ale vântului, de tip vijelie, să fie din ce în ce mai dese!”

În aceste condiții, întrebarea care se ridică este dacă, conform normativelor din construcții, clădirile sunt proiectate și construite să reziste la astfel de fenomene meteorologice extreme. Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, a explicat, pentru Ziar de Cluj, ce prevăd normativele în construcții și care sunt factorii responsabili pentru acoperișurile zburate de vânt sau parțial avariate:

„Nu este un normativ care se referă numai la vânt. Există mai multe normative chiar de proiectare a structurilor, a șarpantelor, a acoperișurilor, a structurilor de beton, a structurilor de zidărie, a fațadelor și, în fiecare, se vorbește și de încărcare din vânt sau sarcina vântului, alături de alte sarcini care vin din condițiile meteo, cum ar fi încărcarea din zăpadă, care e diferită pe zone, pentru că în unele zone ninge, statistic, mai mult sau mai puțin. Deci există clar astfel de prevederi cuprinse în normativele specifice ingineriei civile. Nu este separat pe vânt, nu este normativul de protecție la vânt, așa cum există unul de protecție la incendiu, care e distinct. 

Ar trebui să reziste acoperișurile la vânt. Faptul că au zburat bucăți sau chiar integral acoperișuri denotă proiectare sau execuție defectuoasă! Asta e clar! A face o expertiză costă. Exact așa cum au fost expertizate la București, în mare parte, din punct de vedere seismic, mai multe clădiri. Dar asta nu înseamnă că toate clădirile au fost expertizate pentru că costă foarte mult, doar atâtea au reușit să expertizeze, câte au expertizat, și le-au găsit ca fiind încadrate în clasa de risc seismic I sau II ș.a.m.d. 

Există anumite elemente care sunt zonificate, cum ar fi seismul, vântul și zăpada, elementele care țin de apele meteorice (deci cât de mult plouă, pentru că și acolo sunt statistici) și temperaturile. Sunt zone climatice, la Miercurea Ciuc e altfel decât la Mangalia. Clujul este o zonă cu condiții medii pentru România. Spre exemplu, dacă am fi pe litoral, acolo se ia în calcul agresivitatea salină. Aerul de acolo este sărat din cauza mării, ceea ce corodează armăturile și piesele de oțel mai tare decât la noi, aici, unde nu e aerul salin. Deci, normativele sunt deștepte și cuprinzătoare. 

După părerea mea, construcțiile normale ar fi trebuit să reziste. Dar trebuie să ținem cont de faptul că, în România, există o rată a construcțiilor neautorizate sau incomplet recepționate sau care nu respectă normativele, imensă, uriașă! Chiar și la clădirile publice! Clientul public nu este, prin definiție, clientul care respectă legea! Nici vorbă! Și foarte multe lucrări se fac, inclusiv la clădiri publice, improvizate: modificări, transformări fără autorizație, se adaugă, se pune. Sărăcia și incompetența, coroborate, dau minuni! Dacă mai adăugăm și corupția, atunci avem = România: sărăcie, incompetență, corupție!”

Dacă, conform normativelor, construcțiile ar trebui să reziste rafalelor violente de vânt, înseamnă că Inspectoratul de Stat în Construcții va avea foarte mult de muncă de acum înainte. Inspectorii acestei instituții ar trebui să investigheze de ce de pe anumite clădiri au zburat acoperișurile, dacă problema a fost de proiectare, de execuție a lucrărilor, dacă au existat modificări neautorizate sau chiar construcții din start neautorizate și, după această activitate, poate că nu ar strica și o activitate mai intensă de inspecție și de expertiză a clădirilor încă neafectate de vânturile care, cu siguranță, vor reveni. Depistarea din timp a neregulilor de proiectare și de execuție ar putea însemna salvare de vieți. Nu ar strica nici ca și serviciile de specialitate ale primăriilor, responsabile cu inspecția în construcții, să își facă treaba mai mult în sensul descoperirii și remedierii neregulilor intenționate – sau nu – de construcție a clădirilor publice și private, și mai puțin în sensul acoperii celor care construiesc după bunul-plac, fără sau cu autorizații doar parțiale de construire.

Foto: Facebook.comULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 3 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 5 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 7 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 8 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 8 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 10 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 11 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 23 hours Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE