Din oras

Fara faina si ulei la ajutoarele UE. Clujenii nu vor fasole si bulion

Scris de 570

In urma cu doua luni erau in stare sa se calce in picioare pentru ajutoare, acum nu le mai vrea aproape nimeni. In curtea de pe Calea Motilor nu e nici urma de forfota din primele zile din luna noiembrie, cand s-a inceput distributia alimentelor prin programul european de ajutor pentru persoanele cele mai defavorizate. Nu mai sunt cozi lungi de pensionari sau de persoane cu handicap, care au venit cu plasele de rafie si cu taxiul sa isi ridice alimentele.

Alimentele nici nu se mai impart in doua locuri, totul s-a comasat dupa “usa maro” a unei cladiri, unde odinioara functionau ateliere de croitorie. Daca nu ar fi un afis cu “Ajutor al Uniunii Europene”, nimeni nu s-ar gandi ca de acolo se ridica alimentele.

Inauntru sunt stive de orez, paste fainoase, faina de malai, biscuiti, fasole si conserve de bulion.

“Faina de grau s-a terminat in primele trei saptamani, ulei nu a fost deloc, si dupa astea plang oamenii mai mult. Uleiul e scump si le-ar fi prins bine”, ne-a spus Paul Campean, seful Serviciului de Achizitii Publice si Logistica de la Directia de Asistenta Sociala a Primariei.

Oamenii nu se mai inghesuie dupa ajutoare, au timp pana la sfarsitul lunii martie si inca mai spera ca vor primi si ulei si faina alba.

“Se cam supara oamenii si se descarca pe noi, dar noi nu avem ce face daca nu avem sa le dam faina si ulei. Am restrans distributia aici, intr-un singur loc, nu mai vin asa de multi. Pana in 31 martie le dam, dar ar fi bine sa vina cat mai repede, pentru ca faina de malai are valabilitate pana in aprilie si pana in iunie”, ne-a spus unul dintre angajatii de la punctul de distributie.

Surse din cadrul administratiei locale ne-au declarat ca nu se va mai primi deloc faina alba sau ulei. Varianta oficiala este sistarea livrarii pana la rezolvarea problemelor intampinate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura cu societatea bulgara cu care avea contract pentru aceste alimente.

“Sa le fie rusine ca fura de la amarati. Nu au putut sa faca un contract cu vreo firma de la noi? Cine a gresit sa fie tras la raspundere, APIA, sau cine a fost. Ce? Pe noi ne iarta cineva chiar si pentru cinci bani?”, s-a revoltat unul dintre beneficiari.

Reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala spun ca intentioneaza sa invite beneficiarii prin scrisori sa ridice ajutoarele disponibile.

“Pe la sfarsitul acestei luni o sa trimitem scrisori si, dupa luna martie, se va face o redistribuire. In fiecare an sunt vreo 5.000 de persoane care nu vin”, ne-a mai spus Paul Campean.

In Cluj-Napoca sunt 15.000 de beneficiari indreptatiti sa primeasca ajutoare alimentare. Dintre acestea, aproximativ 9.000 si-au ridicat produsele si doar  2.100 au apucat sa primeasca si faina alba.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 3 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 5 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 16 hours Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 21 hours In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 22 hours PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 23 hours Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 23 hours General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 23 hours Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 1 day Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 1 day In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
 • Acum 1 day In vizor
  După 9 ani de Cluj, doi tineri s-au mutat în Bucovina: “Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau acolo”
 • Acum 1 day Rautacisme
  În sfârşit a aflat şi Emil Boc că guvernul i-o desconsideră pe “Antonia” şi face “cloud-ul IT regional” la Beclean
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE