Din oras

Fara faina si ulei la ajutoarele UE. Clujenii nu vor fasole si bulion

In urma cu doua luni erau in stare sa se calce in picioare pentru ajutoare, acum nu le mai vrea aproape nimeni. In curtea de pe Calea Motilor nu e nici urma de forfota din primele zile din luna noiembrie, cand s-a inceput distributia alimentelor prin programul european de ajutor pentru persoanele cele mai defavorizate. Nu mai sunt cozi lungi de pensionari sau de persoane cu handicap, care au venit cu plasele de rafie si cu taxiul sa isi ridice alimentele.

Alimentele nici nu se mai impart in doua locuri, totul s-a comasat dupa “usa maro” a unei cladiri, unde odinioara functionau ateliere de croitorie. Daca nu ar fi un afis cu “Ajutor al Uniunii Europene”, nimeni nu s-ar gandi ca de acolo se ridica alimentele.

Inauntru sunt stive de orez, paste fainoase, faina de malai, biscuiti, fasole si conserve de bulion.

“Faina de grau s-a terminat in primele trei saptamani, ulei nu a fost deloc, si dupa astea plang oamenii mai mult. Uleiul e scump si le-ar fi prins bine”, ne-a spus Paul Campean, seful Serviciului de Achizitii Publice si Logistica de la Directia de Asistenta Sociala a Primariei.

Oamenii nu se mai inghesuie dupa ajutoare, au timp pana la sfarsitul lunii martie si inca mai spera ca vor primi si ulei si faina alba.

“Se cam supara oamenii si se descarca pe noi, dar noi nu avem ce face daca nu avem sa le dam faina si ulei. Am restrans distributia aici, intr-un singur loc, nu mai vin asa de multi. Pana in 31 martie le dam, dar ar fi bine sa vina cat mai repede, pentru ca faina de malai are valabilitate pana in aprilie si pana in iunie”, ne-a spus unul dintre angajatii de la punctul de distributie.

Surse din cadrul administratiei locale ne-au declarat ca nu se va mai primi deloc faina alba sau ulei. Varianta oficiala este sistarea livrarii pana la rezolvarea problemelor intampinate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura cu societatea bulgara cu care avea contract pentru aceste alimente.

“Sa le fie rusine ca fura de la amarati. Nu au putut sa faca un contract cu vreo firma de la noi? Cine a gresit sa fie tras la raspundere, APIA, sau cine a fost. Ce? Pe noi ne iarta cineva chiar si pentru cinci bani?”, s-a revoltat unul dintre beneficiari.

Reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala spun ca intentioneaza sa invite beneficiarii prin scrisori sa ridice ajutoarele disponibile.

“Pe la sfarsitul acestei luni o sa trimitem scrisori si, dupa luna martie, se va face o redistribuire. In fiecare an sunt vreo 5.000 de persoane care nu vin”, ne-a mai spus Paul Campean.

In Cluj-Napoca sunt 15.000 de beneficiari indreptatiti sa primeasca ajutoare alimentare. Dintre acestea, aproximativ 9.000 si-au ridicat produsele si doar  2.100 au apucat sa primeasca si faina alba.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *