In vizor

Fără combinezoane pentru studenții UBB nevaccinați. David: „La UBB nu avem în plan să facem diferență între vaccinați și nevaccinați”

Scris de 423

Rectorul UBB este convins că Ministrul Educației nu va trece peste autonomia universităților și nu le va impune acestora să facă diferențe între studenții vaccinați și cei nevaccinați. Daniel David a declarat că la UBB nu se vor face astfel de diferențieri. 

„Ministrul și Ministerul încearcă să facă o mulțime de ipoteze, vin cu o serie de propuneri, dar așa cum știu eu, nu vor trece peste autonomia universităților. Fiecare universitate va implementa unele măsuri în funcție de cultura organizațională. La Universitatea pe care eu o reprezint cu siguranță nu avem în plan să facem o diferență între cei care se vaccinează și cei care nu se vaccinează, însă ne-am asumat explicit o misiune de a modela un comportament pro vaccinare și încercăm să educăm, să influențăm în bine, să convingem oamenii pentru vaccinare”, a declarat Daniel David la Servus Cluj. 

În același timp, rectorul UBB recunoaște că dacă va veni un ordin de ministru prin care se va impune adoptarea anumitor măsuri, Universitatea va fi nevoită să se supună.

„Dar dacă Ministerul va spune printr-un Ordin de ministru că, de exemplu, pentru cazarea în cămine cei care sunt vaccinați au prioritate, nu putem evita acest lucru. Dar ca inițiativă a noastră, văd o probabilitate mică să impunem astfel de criterii”, potrivit lui David. 

Daniel David este conștient de faptul că pot fi universități care vor face astfel de diferențieri, însă nu consideră ca acest lucru reprezintă o discriminare, având în vedere că toți studenții au posibilitatea să se vaccineze. 

„Trebuie să recunoaștem că s-ar putea să fie alte universități, cu un alt profil, care s-ar putea să implementeze o serie de măsuri. De exemplu, ce va face o Universitate de Medicină și Farmacie dacă spitalele vor spune că nu primesc în practică studenții care nu sunt vaccinați. În acel moment pentru a-și putea desfășura activitatea vor trebui să gândească niște măsuri care să fie mai pragmatice, dacă nu ideea combinezonului, atunci măsuri pentru a încuraja vaccinarea.  La UBB nu avem în plan să facem această diferențiere, dar putem accepta faptul că unele universități să vină cu măsuri care să facă o diferențiere între cei care s-au vaccinat și cei care nu s-au vaccinat. Este asta discriminare? Este discutabil. Depinde cum definim discriminarea. Dacă ne raportăm la perioada de dinainte de pandemie este discriminare, dar dacă ne raportăm la ultimul an de pandemie nu mai este discriminare este o oportunitate. Toți am avut interdicții de exercitare a unor drepturi, acum cei care se vaccinează își primesc drepturile. Asta nu este discriminare pentru că te poți și tu vaccina”, a explicat David. 

Rectorul UBB susține că procentul profesorilor din UBB care s-au vaccinat este între 75-80%, însă nu există date în privința numărului de studenți care s-au vaccinat. În acest moment se lucrează la colectarea acestor date, însă având în vedere că UBB are filiale în 11 orașe este destul de greu să adune aceste informații. 

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu a declarat că există posibilitatea ca studenții care nu se vaccinează ar putea să aibă la dispoziție combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. De asemenea, Ministrul Educatiei a declarat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați în ceea ce privește locurile în cămine. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 9 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 14 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 15 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 17 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 19 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 2 days Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 2 days Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 2 days In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE