In vizor

Fără combinezoane pentru studenții UBB nevaccinați. David: „La UBB nu avem în plan să facem diferență între vaccinați și nevaccinați”

Scris de 423

Rectorul UBB este convins că Ministrul Educației nu va trece peste autonomia universităților și nu le va impune acestora să facă diferențe între studenții vaccinați și cei nevaccinați. Daniel David a declarat că la UBB nu se vor face astfel de diferențieri. 

„Ministrul și Ministerul încearcă să facă o mulțime de ipoteze, vin cu o serie de propuneri, dar așa cum știu eu, nu vor trece peste autonomia universităților. Fiecare universitate va implementa unele măsuri în funcție de cultura organizațională. La Universitatea pe care eu o reprezint cu siguranță nu avem în plan să facem o diferență între cei care se vaccinează și cei care nu se vaccinează, însă ne-am asumat explicit o misiune de a modela un comportament pro vaccinare și încercăm să educăm, să influențăm în bine, să convingem oamenii pentru vaccinare”, a declarat Daniel David la Servus Cluj. 

În același timp, rectorul UBB recunoaște că dacă va veni un ordin de ministru prin care se va impune adoptarea anumitor măsuri, Universitatea va fi nevoită să se supună.

„Dar dacă Ministerul va spune printr-un Ordin de ministru că, de exemplu, pentru cazarea în cămine cei care sunt vaccinați au prioritate, nu putem evita acest lucru. Dar ca inițiativă a noastră, văd o probabilitate mică să impunem astfel de criterii”, potrivit lui David. 

Daniel David este conștient de faptul că pot fi universități care vor face astfel de diferențieri, însă nu consideră ca acest lucru reprezintă o discriminare, având în vedere că toți studenții au posibilitatea să se vaccineze. 

„Trebuie să recunoaștem că s-ar putea să fie alte universități, cu un alt profil, care s-ar putea să implementeze o serie de măsuri. De exemplu, ce va face o Universitate de Medicină și Farmacie dacă spitalele vor spune că nu primesc în practică studenții care nu sunt vaccinați. În acel moment pentru a-și putea desfășura activitatea vor trebui să gândească niște măsuri care să fie mai pragmatice, dacă nu ideea combinezonului, atunci măsuri pentru a încuraja vaccinarea.  La UBB nu avem în plan să facem această diferențiere, dar putem accepta faptul că unele universități să vină cu măsuri care să facă o diferențiere între cei care s-au vaccinat și cei care nu s-au vaccinat. Este asta discriminare? Este discutabil. Depinde cum definim discriminarea. Dacă ne raportăm la perioada de dinainte de pandemie este discriminare, dar dacă ne raportăm la ultimul an de pandemie nu mai este discriminare este o oportunitate. Toți am avut interdicții de exercitare a unor drepturi, acum cei care se vaccinează își primesc drepturile. Asta nu este discriminare pentru că te poți și tu vaccina”, a explicat David. 

Rectorul UBB susține că procentul profesorilor din UBB care s-au vaccinat este între 75-80%, însă nu există date în privința numărului de studenți care s-au vaccinat. În acest moment se lucrează la colectarea acestor date, însă având în vedere că UBB are filiale în 11 orașe este destul de greu să adune aceste informații. 

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu a declarat că există posibilitatea ca studenții care nu se vaccinează ar putea să aibă la dispoziție combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. De asemenea, Ministrul Educatiei a declarat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați în ceea ce privește locurile în cămine. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 10 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 11 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 11 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 12 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 13 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 13 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 13 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 14 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 14 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 15 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE