Politica

Fantomele din Consiliul Judetean Cluj

Sunt 36 de consilieri in Consiliul Judetean Cluj, cu o indemnizatie lunara de peste 600 de lei. Alesi sa reprezinte cetatenii judetului si sa gaseasca solutii pentru problemele lor ca sa le asigure un trai mai bun, in loc sa se bata pentru cei ce i-au pus in fotoliul de ales, multi raman in anonimat pe tot parcursul mandatului. Asta, daca se deranjeaza sa participe la sedinte, pentru ca, spre exemplu, sedinta programata pentru 3 iunie nu s-a mai putut tine pentru ca doar 14 din cei 36 de consilieri erau prezenti.

Ziar de Cluj va prezinta cateva cazuri de astfel de consilieri ai CJ Cluj din fiecare formatiune politica. Nu iau cuvantul (aproape) niciodata, absenteaza sau se invoiesc mai mereu. O arata procesele verbale ale sedintelor. Sunt simple nume pe o lista. Sunt fantomele Consiliului Judetean.

Penelistul Marius Balaj, aflat la al doilea mandat este unul dintre consilierii judeteni mai putin vocali. In raportul de activitate depus pentru anul trecut Balaj se lauda cu salvarea unei paduri de salcam si cu oprirea mutarii copiilor de la scoala cu educatie incluziva. In plus, a “avizat favorabil sau nu proiectele propuse”.

“Noi, de obicei, ne intalnim inainte si avem o pozitie comuna. Rezolvam problemele in bucataria interna, sa zic asa. Asta nu inseamna ca acceptam orice, incercam sa ajungem la un consens pentru binele judetului. Nu sunt adeptul circului si al spectacolului, e mai bine sa evitam discutiile inutile si mai ales jignirile. Sunt destul de vocal in intalnirile interne, faptul ca nu discuti in sedinta, nu inseamna ca nu esti implicat”, a explicat consilierul pentru Ziar de Cluj.

Colegul sau de alianta, Eugen Druta, nu a scos niciun cuvant in sedintele Consiliului Judetean din acest an. Singurul conservator din CJ spune ca nu a simtit nevoia sa intervina in discutiile din plen.

“Am participat la toate sedintele comisiilor si problemele s-au discutat acolo. Nu am avut nelamuriri, nu inseamna ca toate le-am votat pentru, am votat si impotriva si m-am si abtinut. Sunt singurul de la PC si mi-am spus parerea prin vot”, a conchis Druta.

Ioan Bota, din PSD, se afla si el la al doilea mandat, dar nu se implica in discutiile de la sedinte. Anul acesta, a vorbit doar o data pentru a anunta ca se abtine de la un vot.

“Incerc sa rezolv problemele cu eleganta in comisii. Ca dascal, imi place sa fiu atent si sa iau cuvantul, dar nu imi place sa vorbesc numai de dragul de a vorbi”, a subliniat Ioan Bota.

Artur El-Hayes, fost consilier local, aflat in opozitie, a vorbit anul acesta doar o data in plen. Propunea alocarea unor fonduri pentru caminul cultural din satul Maguri si pentru comuna Negreni. Tanarul este de parere ca nu are niciun rost sa ia cuvantul in sedinte.

“Proiectele care vizeaza comisia din care fac parte le lamuresc inainte. Din pacate, indiferent ce zic nu cred ca are foarte mare greutate avand in vedere majoritatea din Consiliul Judetean. De obicei, in sedinte nu sunt discutii constructive si prefer sa nu ma implic”, a subliniat El-Hayes.

Colegul de partid, consilierul proaspat uns, in urma cu numai doua luni, Cosmin Todea a vorbit in plenul CJ numai cand si-a depus juramantul. Acesta a mai fost consilier judetean in 2012, tot in urma unei demisii. Nici turdeanul Sebastian Murea sau Simplicean Horea din Huedin nu ies in evidenta in sedintele de Consiliu. Din pacate, nu au putut fi contactati pana la publicarea materialului. Din raportul de activitate pe 2012, al lui Simplicean reiese ca in primele sase luni de mandat consilierul a participat la 5 din cele 13 sedinte. Tine sa mai precizeze ca a participat la mai multe manifestari si inaugurari. Murea nici macar nu si-a depus un raport.

Punctul pe “i” l-a pus udemeristul Ferencz Stefan, care este si el un consilier tacut la sedinte. Motivul? Problemele se rezolva in alta parte, la sedinte e numai bascalie.

“Avem un lider de grup, pe vicepresedintele Vakar, care ne reprezinta in Consiliu. Discutam problemele in sedintele de grup si in comisii. Nu are rost sa vorbesc in sedinta, chestiunile se rezolva cu usile inchise. Ce rost are sa fiu vocal, problemele nu se rezolva acolo. Nu se discuta lucruri serioase, numai bascalie”, a subliniat consilierul Ferencz.

Anul acesta, Consiliul Judetean Cluj a avut sase sedinte ordinare si opt sedinte extraordinare.

Foto:gazetadecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *