Din oras

"Facebook-ul" de sesiune de la Cluj a strans 1.500 de fisiere

Oricine are cursuri la UTCN, UBB sau UMF poate sa le “impartaseasca” si altor studenti, postandu-le pe Studhub. Se elimina in acest fel mare parte din plictiselile care vin o data cu sesiunea: stresul de a gasi colegi care au cursurile bune, cozile la copiator, timp si bani risipiti pe drumuri. In doar trei luni de la lansare, platforma a strans aproximativ 1.500 de fisiere si peste 900 de conturi. 

Totul a prins contur cu doi ani in urma, cand cei doi tineri care au pus totul la cale incercau sa gaseasca o solutie la faptul ca “share-ul de resurse electronice si socializarea in scop educational, online, sunt foarte greoaie si foarte slab structurate, irosind timp si nervii studentului”, dupa cum a declarat pentru Ziar de Cluj  Tudor Vulpe, student in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), unul dintre realizatorii platformei. 

De atunci, pagina a reunit 900 de conturi, din care 230 de studenti si-au creat profil de student. Datele de trafic mai indica 500 de descarcari si 16.000 de vizualizari pe pagina. Cea mai mare parte a studentilor care folosesc Studhub sunt de la UTCN, urmati de cei de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) si Universitatea de Nedicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.

“Proiectul este in picioare de trei luni, timp in care am observat comportamentul mediului universitar referitor la aceasta initiativa a noastra. Putem spune ca suntem multumiti din punct de vedere al parerilor, curiozitatii si al dorintei studentilor de a folosi o platforma pentru a-si organiza si pentru a face share de resurse”, explica studentul.

Totusi, evolutia proiectului nu este chiar atat de coplesitoare. 

“Din punct de vedere al statisticii este destul de greu sa avem un grafic intr-o crestere continua semnificativa, deoarece obisnuirea studentilor cu un nou tip de invatare/sharing de informatii necesita timp si resurse. Platformele Facebook si Dropbox sunt folosite in continuare de studenti. Comoditatea si retentia la schimbare fac ca o platforma noua care imbunatateste un sistem sa se integreze foarte greu, mai ales daca nu exista resursele necesare de promovare”, atrage atentia Tudor Vulpe.

In aceea ce priveste atitudinea cadrelor didactice despre platforma, studentul spune ca “in randul profesorilor platforma este  vazuta bine – folositoare si inovatoare”. 

“Chiar am vorbit cu doi-trei profesori despre Studhub si au confirmat acest lucru. Reclamatii nu am primit de niciun fel”, explica Tudor.

Realizatorii platformeu pregatesc in aceasta perioada un sistem de premiere a studentilor “prin care ne dorim sa ii motivam pe acestia si sa le atragem atentia”.

Platforma are multe trasaturi specifice  platformelor de socializare, insa cei doi autori s-au orientat in asa fel incat datele sa fie folosite in scop educational.

Totul a fost realizat pe banii autorilor proiectului care spun ca nu urmaresc sa faca profit din asta, ci incearca sa construiasca “o comunitate, o platforma in care studentii se ajuta reciproc pentru a-si mari performantele scolare”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *