In vizor

O treime din cheltuielile Primariei de anul trecut s-au dus catre firmele de casa Servinstal, Ando Construct si Canion Impex

Cheltuielile pe anul trecut cu functionarea Primariei Cluj-Napoca au insumat peste 3 milioane de lei. Aproape o treime din aceasta suma s-a dus catre firmele de casa ale administratiei locale pe “reparatii”.

Pentru telefonie mobila, fixa si internet Primaria a cheltuit 535.000 de lei. Pentru protocol – fursecuri, apa, sucuri si cafea aproape 182.000 de lei, iar pentru produse de curatenie s-au dat 226.000 de lei. Deplasarile au costat peste 131.000 de lei, in timp ce pentru combustibil s-au cheltuit 155.000 de lei.
Pentru furnituri s-au dat 360.000 de lei, iar pentru abonamente presa peste 13.000 de lei. Apa si gazul au fost de 70.000, respectiv de 417.000 de lei in 2014, iar pe reparatii s-au dat 927.000 de lei. Interesant este ca aceste reparatii s-au facut cu firmele de casa, abonate la bugetul local de ani de zile – Ando Construct, Servinstal si Canion Impex.

Cele trei societati au avut nenumarate contracte cu Primaria Cluj-Napoca in ultimii ani. Numele Ando Construct apare in mai multe rapoarte ale Curtii de Conturi cu plati ilegale. Una dintre firmele agreate ale Primariei care castiga pe banda rulanta contractele institutiei au incasat in mai multe randuri bani publici necuveniti este societatea Ando Construct, care a amenajat restaurantul Memo 10, Cantina Hoia, cinematograful Marasti si mai multe sedii de primarii de cartier.

Astfel in 2007 Primaria a “acceptat la plata, achitat si inregistrat cheltuieli de reparatii curente la cladiri la o valoare majorata fata de cea efectiv datorata cu suma de 15.162 de lei. In situatiile de lucrari intocmite au fost inscrise preturi  la materialele incorporate in lucrari majorate nejustificat fata de preturile de achizitie”, se arata in raportul Curtii de Conturi. Prejudiciul a fost recuperat in timpul controlului.

Nu a fost singurul caz in care Primaria a fost cu dare de mana fata de Ando Construct. In 2011 le-a platit ilegal peste 100.000 de lei pentru lucrari de reparatii curente inexistente. “Din verificarea la fata locului se constata faptul ca unele lucrari nu sunt realizate in cantitatile inscrise in situatiile de lucrari care au stat la baza intocmirii facturilor: zugraveli, tencuieli, montare si demontare parchet, lucrari de hidroizolatie, reparare placaje din faianta si gresie”. Pentru lucrarile neefectuate s-au emis facturi de stornare si s-a recuperat prejudiciul in aprilie 2012.

Apoi, in acelasi an, pentru proiectul de consolidare a Zidului Cetatii s-au platit nelegal catre Ando Construct aproape 90.000 de lei.
Curtea de Conturi remarca faptul ca dupa rezilierea contractului cu Alsecon (societatea a parasit santierul cand doar jumatate din lucrare era finalizata) Primaria a incheiat un contract subsecvent cu Ando Construct la preturi mult mai mari fata de cele “adjudecate in procedura de achizitie pentru lucrarea in cauza”.
Daca oferta Alsecon pentru curatat mortar si desprafuire a fost de 4,65 de lei, oferta Ando Construct a fost de 19.2 lei pe metru patrat. Spalarea zidurilor cu solutie de amoniac in contractul initial costa 13,81 de lei, iar la Ando Construct a ajuns la 28,42 de lei pe metru patrat. “Lucrarile ramase de executat nu puteau fi atribuite in baza acordului cadru incheiat pentru lucrari de reparatii curente si cu atat mai mult la alte preturi decat cele adjudecate in procedura de achizitie publica pentru obiectivul in cauza. Valoarea estimata a platilor efectuate peste normele legale este de 89.561 de lei reprezentand diferenta dintre pretul adjudecat la licitatie pentru lucrarea in cauza si pretul pentru care s-a incredintat lucrarea catre SC Ando Construct SRL fara respectarea prevederilor legale. In timpul controlului s-a recuperat suma incasata ilegal.

Asociatul unic al Ando Construct este Elena Pintican, iar administratorul e Ioan Pintican. Firma are acelasi sediu social cu cel al Servinstal. Cifra de afaceri pe 2013 trecut a fost de 1,5 milioane de lei, iar profitul de peste 250.000 de lei.

Servinstal se ocupa de fantanile arteziene din oras inca din 2008. In martie 2014 firma a castigat un contract de peste 500.000 de lei pentru intretinerea cismelelor din oras. In baza altui contract de intretinere al fantanilor si cismelelor din Cluj-Napoca, Primaria a platit peste 240.000 de lei, in 2013, doar pentru reparatiile fantanii arteziene din Piata Avram Iancu. 217.000 de lei au fost platiti pentru “reparatii” si alte 32.000 de lei pentru “reparatiile curente” ale artezienei Avram Iancu. In 2012, Primaria Cluj-Napoca a platit tot firmei Servinstal 113.000 de lei pentru intretinerea si reparatiile tuturor fantanilor si cismelelor din oras.

Intretinerea fantanilor, cismelelor, precum si a flacarilor vesnice nu este singurul contract derulat de Servinstal cu municipalitatea clujeana. Servinstal a primit numai in 2014 peste 540.000 de lei pentru amenajarea cresei Albini si aproape 300.000 de lei pentru igienizari, reparatii acoperis si pardoseli, tamplarie PVC si amenajare grup sanitar la Liceul Teoretic Avram Iancu.

Si numele firmei Canion Impex este mentionat in raportul Curtii de Conturi din 2012 care a scos la iveala faptul ca a incasat bani de la Primaria Municipiului Cluj-Napoca pentru lucrari pe care de fapt nu le-a efectuat. Sumele au fost ulterior returnate, ca urmare a masurilor impuse de Curtea de Conturi. Este vorba de Contractul de executie de lucrari nr. 245037/30.08.2011 in care este prevazuta “vizarea de catre dirigintele de santier, acceptarea, plata si decontarea efectivă de catre Primarie, in a unor situatii de plata intocmite de S.C. Canion Impex SRL Cluj – Napoca pe luna mai 2012, majorate nelegal cu suma totala de 8.909,40 lei, reprezentand lucrari neexecutate si bunuri nelivrate, in cadrul contractului. Valoarea estimativa a operatiunilor care constituie abateri este de 8.909,40 lei, reprezentand materiale si manopera aferenta, care nu au fost regasite in teren cu ocazia inspectiei efectuate, la care se adauga o dobanda de 471,94 de lei.

In 2011, firma se afla in topul favoritilor pentru reabilitarea gradinitelor din stat din Cluj. Oferta depusa pentru lucrarile de extindere a lucrarilor la gradinita Licurici de pe strada Arinilor a fost de  1.140.347  lei. Numai in 2003 SC Canion Impex SRL a primit de la primaria clujeana 13,4 miliarde de lei vechi.
In 2013, firma a mai primit si contractul de fatadizare a Liceului Teoretic “Avram Iancu”. Contractul a inclus si lucrari de reparatii, executate de SC Servinstal SRL, iar suma totala atribuita a fost de 604.204 lei.  

Tot in cursul anului trecut, SC Canion Impex SRL a semnat alaturi de Rombianca Prestcom, Servinstal Import Export, Novas Construct Consulting si Constructii SRL contractul cu primaria pentru reparatiile traditionale de vara la scolile si gradinitele din oras. Astfel, municipalitatea a estimat contractul la 11,2 milioane de lei, dar, in urma licitatiei, valoarea s-a redus la jumatate – contractul fiind incheiat in la finalul lunii iunie la valoarea de 6,1 milioane de lei.
Canion Impex are sediul pe strada Plevnei in Cluj-Napoca, are ca obiect de activitate “lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale” si este administrata de Vincze Attila Adrian, Kiss Gellert si Kiss Mihaly. In 2013 a avut peste 5 milioane de lei cifra de afaceri si un profit de peste 370.000 de lei.

Fondul de salarii al Primariei Cluj-Napoca in anul 2014 a fost de 30.480.305 lei si cuprinde inclusiv indemnizatia consilierilor locali si contributiile angajatorului cu privire la salarii. Primaria municipiului Cluj-Napoca are 775 de angajati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *