Sanatate

Expunerea si protectia solara a pielii

Scris de 37

Vara aduce cu ea temperaturi ridicate, vacante si calatorii si foarte mult soare. Expunerea excesiva, fara protectie, precum si dorinta pentru a obtine mult laudatul bronz pot avea consecinte serioase asupra pielii umane. Arsurile solare, insolatia sau chair cancerul de piele sunt printre cele mai periculoase urmari ale expunerii necontrolate la soare. Astfel, pe portiunile neprotejate ale corpului sunt distruse celulele epidermice, de unde si usturimile puternice si pielea inrosita. Aceste accidente pot fi usoare (basicute sau exfolierea pielii) dar si severe, cu consecinte dranmatice  (arsuri, insolatie sau cancere).

 

Plaja pentru o piele bronzata

 

Fiecarui tip de piele ii corespunde un anumit tip de expunere fara riscuri. Cei cu pielea alba sunt mult mai sensibili decat cei cu pigmentul puternic, primii putand suferi leziuni chiar si atunci cand incearca sa se bronzeze treptat. Persoanele cu pielea alba trebuie sa se rezume numai la zece minute in prima zi de bronz.

 

Persoanele cu pielea mai putin alba pot totaliza 15-20 de minute in prima zi de plaja. Este foarte important ca ele sa faca plaja numai intre anumite perioade ale zilei. Orele cele mai indicate ar fi dimineta intre 7:00 si 11:00 si dupa 16:00, cand riscul insolatiei si al arsurilor este mai mic.

 

Cremele cu protectie solara va sunt un bun aliat in lupta cu razele fierbinti ale soarelui. Puteti sa le folositi chiar si atunci cand ati terminat cu statul la soare. Ele actioneaza nu numai cand stati la plaja, ci si pe terasa sau cand faceti o plimbare.

 

Arsurile solare

 

Expunerea la soare fara protectie poate declansa, pe langa leziuni la nivelul celulelor epidermei, si imbatranirea prematura a pielii, chiar modificarea ADN-ului, iar in ultima instanta cancerul de piele. Cremele protectoare pot preveni cele mai frecvente forme ale cancerului de piele. Administrarea unor doze marite din vitaminele C si E creste capacitatea organismului de autoaparare impotriva influentelor nefaste ale razelor solare.

 

Ce nu trebuie sa / ce trebuie sa  faceti daca v-ati ars:

 

–    nu aplicati otet alimentar pe zona afectata;
–    nu puneti nici apa oxigenata;
–    nu spargeti basicile si nici nu cojiti pielea moarta ce se exfoliaza;
–    aplicati pe zonele afectate cataplasme cu felii de dovleac. Luati o bucata din miezul acestuia si aplicati pe zonele afectate;
–    castravetele in stare proaspata are de asemenea un efect hidrant pe portiunile arse de soare;
–    aplicati flori de galbenele proaspete pe portiunile arse.

 

Preveniti insolatia!

 

Insolatia sau helioza reprezinta o complicatie provocata de radiatiile calorice, de obicei solare, ce apare ca urmare a actiunii directe a acestor radiatii asupra meningelui, respectiv a membranei care acopera creierul. Este vorba in acest caz de o congestie meningiana, ce se caracterizeaza sub raport clinic prin cefalee intensa, ameteli, apoi prin greata si varsaturi, iar in situatii avansate, chiar prin colaps, adica prin prabusirea fortelor organismului, ca urmare a unei insuficiente circulatorii.

 

Pentru a evita aceste complicatii, cei care se expun la soarele verii trebuie sa respecte cateva recomandari:

 

–    Sunt predispusi la insolatie persoanele debile, obosite, cele care au baut in exces alcool si mai ales in conditiile in care expunerea la radiatiile calorice s-a facut in mod intensiv si la orele pranzului.
–    Varstnicii, femeile insarcinate si copii prezinta o mai mare sensibilitate la radiatiile calorice.
–    Profilaxia acestui accident major  de iradiere se face evitand expunerea prelungita la soare si pe vremea pranzului in perioada de vara cuprinsa intre 15 iunie – 15 august, cand cantitatea de radiatii calorice ating cote maxime.
–    Pe plaja, este recomandata sa ne protejam cu o palarie alba si cu boruri largi (sau o umbrela!), care sa permita circulatia aerului.

 

Daca, totusi, insolatia s-a produs, dar este usoara, constand din dureri de cap, ameteli, puls rar, zgomote in urechi etc., vom actiona imediat scotand persoana in cauza de sub influenta radiatiilor calorice si plasand-o la umbra, pe cat posibil intr-o camera racoroasa, in care va sta un repaus in pozitie culcata, si cu comprese reci aplicate pe cap, pana la revenirea completa, Daca tulburarile mentionate prezinta un caracter grav, se va chema medicul sau, daca acest lucru nu e posibil, bolnavul va fi transporat de urgenta la spital pentru a primi ingrijirile necesare.

 

Protejarea pielii

 

Inainte de a pleca la mare, pe malul lacului, la piscina sau in gradina proprie, pentru a prinde o portie de soare, trebuie sa aveti in vedere protejarea pielii. Pentru a avea un bronz frumos si o piele sanatoasa, urmati trei pasi simpli ce va vor pregati pentru plaja, iar efectele se vor vedea rapid:

 

1)    Peeling. Inainte de plaja, faceti un dus si folositi un gel exfoliant. Insistati mai ales la coate, la genunchi, in zonele unde derma este mai aspra.Nu folositi produse foarte dure.Cele mai indicate pentru un astfel de peeling sunt un burete moale si un exfoliant aromat care sa va energizeze.

 

2)    Hidratare. Dupa exfoliere, pielea are nevoie de hidratare. Nu sariti peste aceasta etapa, pentru ca este indispensabila, mai ales inainte de expunerea la soare. Fololsiti o crema hidranta de corp, cu o textura usoara, nu foarte grasa, care sa se absoarba usor. Astfel veti avea o piele mai fina si mai catifelata.

 

3)    Protectie impotriva ultravioletelor. Dupa aceste doua etape, pielea este pregatita pentru lotiunea de protectie impotriva razelor ultraviolete (UV). Folositi o crema cu factor de protectie solara (FPS) mare pentru primele zile de plaja, iar apoi una cu FPS de cel putin 15. Aplicati produse potrivite pentru corp dupa fiecare baie, dar nu neglijati tenul. Pentru fata cautati o crema cu FPS potrivit tipului de piele.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu



ULTIMA ORĂ

  • Acum 10 hours Eveniment
    Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
  • Acum 11 hours In vizor
    Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
  • Acum 15 hours General
    SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
  • Acum 15 hours Vocea ta
    Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
  • Acum 15 hours Politica
    GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
  • Acum 16 hours Jos palaria
    JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
  • Acum 18 hours Eveniment
    POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
  • Acum 18 hours General
    Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
  • Acum 18 hours Vocea ta
    Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
  • Acum 19 hours Vocea ta
    MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
  • Acum 19 hours Politica
    Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
  • Acum 20 hours In vizor
    Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
  • Acum 20 hours General
    O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE