General

Exproprierile de pe Moților-Mănăștur se fac potrivit «prevederilor legale»: „Sunt sume la prețul pieței”, susțin autoritățile, care oferă 292 EUR/mp

După cum era de așteptat, edilul Emil Boc a continuat să se baricadeze după «prevederile legale» privind despăgubirile acordate proprietarilor expropriați de pe coridorul Moților – Mănăștur și a străzilor adiacente. Legea prevede, dar nu obligă. Nu obligă administrația locală să se aventureze în proiecte megalomanice de extindere a străzilor pentru a crește «calitatea vieții» peste 2.500 EUR/mp.

În cadrul intervenției telefonice săptămânale la posturile locale de radio, edilul Emil Boc a fost întrebat în privința modului în care decurge proiectul de modernizare-lărgire a arterei Moților-Mănăștur în condițiile în care proprietarii de imobile au fost somați să le elibereze.

CITEȘTE ȘI: Nici războiul nu pune oamenii pe drumuri cum o face Primăria Cluj-Napoca

Unul dintre proprietarii de pe str Mărginașă, parte componentă a lucrărilor de supra-lărgire, a fost somat la finalul lunii februarie să elibereze locuința pentru cauză de utilitate publică.

Până la mijlocul lui martie 2022.

Prețul oferit de Primărie, în baza Legii 255/2010, este de cca 300 euro/mp, în contextul în care prețul mediu pe piața imobiliară clujeană este de 2.500 EUR/mp.

Iar zona Platinia figurează deja printre cele mai scumpe zone din oraș.

Am înțeles că există nemulțumiri, locatarii nu sunt mulțumiți de sumele propuse de Primărie – a fost intervenția moderatorului.

„Sunt sume din bani publici. Și pe care le avem în vedere în baza prevederilor legale. Că nu putem da banii, decât, repet, ceea ce ne spune prevederea legală.

Și sunt sume la prețul pieței, prevăzute ca atare.

Acuma, bineînțeles, fiecare ar dori să primească mai mult, eu nu spun asta.

Dar ele sunt avute în vedere de către evaluatori specializați, făcute la prețul pieței, conform prevederilor legale”, a declarat Emil Boc.

Ziar de Cluj semnala recent că despăgubirile oferite de Primărie, potrivit legii, reprezintă sume infime în raport cu prețul mediu real din piața imobiliară clujeană.

CITEȘTE ȘI: «Buldozerul» Boc se ascunde după lege. Și nenorocește oameni

Mai mult, pentru obiective bombastice, promise în campanii electorale, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca – o administrație penelist-liberală, sunt dispuși să-i scoată pe clujenii-proprietari din case, fără a-și asuma urmările tragice ale unei asemenea decizii: ieri erai proprietar, astăzi un simplu sinistrat. Pentru că decizia autorităților de a te expropria vine peste tine asemenea unei calamități.

Primăria Boc, de la primar la viceprimar și sutele de funcționari, până la parlamentarii clujeni, plus consilierii locali – nu au făcut nimic pentru a modifica în bine Legea nr. 255 din 14 decembrie 2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local.

Cum este posibil ca într-un Cluj imobiliar fără căpătâi, cu un preț mediu de 2.500 EUR/mp, să acorzi despăgubire în baza legii în valoare de 292 EUR/mp fără să faci un minim efort de a îndrepta o lege strâmbă?

Cursul valutar la data emiterii deciziei de expropriere pentru 1 EUR este de 4,8846 lei.

În cazul proiectului de modernizare Calea Moților-Cala Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă, un număr de 48 de imobile, din care 25 din domeniul public și 23 din domeniul privat, se suprapun lucrărilor de extindere a arterei Moților – Mănăștur.

Cel puțin un număr de 8 case vor fi demolate și peste patruzeci de imobile urmează să fie afectate de extinderea arterei Moților-Mănăștur.

În 10 Ianuarie 2022 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru Calea Moților-Mănăștur și a străzilor adiacente. 

Valoarea totală a investiției era estimată de autorități la 54.328.940,68 lei cu TVA.

Lucrările vor fi realizate de Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj (ARL).

Valoarea exproprierilor era estimată la suma de 14.466.601,95 lei.

Lucrările urmează să fie desfășurate etapizat, 18 luni – din care 3 luni proiectare și 15 luni pentru execuție.