Eveniment

EXPO „Unde au dispărut copiii de pe canapea?” Evacuările forțate din Cluj ca parte a politicii de «regenerare urbană»

„Dacă ne uităm ce se întâmplă azi în zona fostei străzi a Coastei, obervăm că și acea evacuare a fost parte din ceea ce se cheamă acum, poate, «regenerare urbană».

Adică s-a «curățat» spațiul pentru noile dezvoltări imobiliare”, semnalează Eniko Vincze, reprezentant Căși Sociale ACUM!

„Unde au dispărut copiii de pe canapea?”

Biblioteca Central Universitară (BCU) Cluj găzduiește expoziția ce documentează evacuarea romilor de pe str. Coastei din 2010, și poate fi vizitată toată luna februarie. 

„Unde au dispărut copiii de pe canapea?” – realizată cu ocazia împlinirii a 11 ani de la evacuarea forțată a celor 76 de familii rome de pe fosta str. Coastei. 

„Expoziția are un titlu poetic, dar tragic. Și se referă la faptul că acum 11 ani, o comunitate de romi ce număra peste 350 de persoane au fost evacuate forțat de pe strada Coastei. 

Expoziția este împărțită în câteva secțiuni și reflectă viața oamenilor de acolo înainte de evacuare, sunt prezentate planșe ce prezintă apoi momentul evacuării. Și mutarea forțată de după, la Pata Rât, în casele modulare pe care Primăria le-a amenajat pentru ei, chiar lângă rampa de deșeuri. 

În contrast, sunt planșe care arată ce fac instituțiile și ce se întâmplă cu oamenii care sunt victime ale unor decizii politice nefaste. 

Aici sunt prezentate procedurile începute încă din martie 2010 și care au continuat până în decembrie 2010, culminând cu evacuarea. 

Practic, a fost o decizie bine pregătită, nu a fost realizată la întâmplare. 

Dacă ne uităm ce se întâmplă azi în zona fostei străzi a Coastei, obervăm că și acea evacuare a fost parte din ceea ce se cheamă acum, poate, «regenerare urbană».

Adică, s-a  «curățat» spațiul pentru noile dezvoltări imobiliare”, a arătat profesorul Eniko Vincze, reprezentant Căși Sociale ACUM!

Această expoziție pune în context nevoia comunității rome care a locuit până în 2010 pe str. Coastei de a marca simbolic locul de unde a fost evacuată și mutată forțat în Pata Rât.

Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Fundația Desire și mișcarea Căși Sociale ACUM! au venit cu ideea realizării unei lucrări de artă care să amintească de acest moment și să atragă atenția că evacuările din orașul Cluj trebuie să înceteze.

Artiștii Ciprian Mureșan, Răzvan Botiș și arhitectul Silviu Medeșan, împreună cu membrii ai comunității rome, au creat o machetă a zonei care în 2010 a fost demolată. 

„Împreună propunem amplasarea Monumentului Evacuării de pe str. Coastei (actuala str. Episcop Nicolae Ivan f.n.).

În expoziție sunt prezentate imagini și desene ale acestui monument.

Planșele componente ale expoziției sunt împărțite în 3 secțiuni, ele aratând: Locuirea pe str. Coastei, evacuarea și mutarea forțată în Pata Rât; Practicile autorităților publice locale și suferințele pe care le-au provocat, dar și acțiunile activiste derulate în deceniul trecut; Procesul de creație a lucrării, transformarea locului din zona străzii Coastei, și monumentul propus pentru amplasarea pe acest spațiu”, arată organizatorii. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *