Eveniment

EXPO „Unde au dispărut copiii de pe canapea?” Evacuările forțate din Cluj ca parte a politicii de «regenerare urbană»

Scris de 274

„Dacă ne uităm ce se întâmplă azi în zona fostei străzi a Coastei, obervăm că și acea evacuare a fost parte din ceea ce se cheamă acum, poate, «regenerare urbană».

Adică s-a «curățat» spațiul pentru noile dezvoltări imobiliare”, semnalează Eniko Vincze, reprezentant Căși Sociale ACUM!

„Unde au dispărut copiii de pe canapea?”

Biblioteca Central Universitară (BCU) Cluj găzduiește expoziția ce documentează evacuarea romilor de pe str. Coastei din 2010, și poate fi vizitată toată luna februarie. 

“Unde au dispărut copiii de pe canapea?” – realizată cu ocazia împlinirii a 11 ani de la evacuarea forțată a celor 76 de familii rome de pe fosta str. Coastei. 

„Expoziția are un titlu poetic, dar tragic. Și se referă la faptul că acum 11 ani, o comunitate de romi ce număra peste 350 de persoane au fost evacuate forțat de pe strada Coastei. 

Expoziția este împărțită în câteva secțiuni și reflectă viața oamenilor de acolo înainte de evacuare, sunt prezentate planșe ce prezintă apoi momentul evacuării. Și mutarea forțată de după, la Pata Rât, în casele modulare pe care Primăria le-a amenajat pentru ei, chiar lângă rampa de deșeuri. 

În contrast, sunt planșe care arată ce fac instituțiile și ce se întâmplă cu oamenii care sunt victime ale unor decizii politice nefaste. 

Aici sunt prezentate procedurile începute încă din martie 2010 și care au continuat până în decembrie 2010, culminând cu evacuarea. 

Practic, a fost o decizie bine pregătită, nu a fost realizată la întâmplare. 

Dacă ne uităm ce se întâmplă azi în zona fostei străzi a Coastei, obervăm că și acea evacuare a fost parte din ceea ce se cheamă acum, poate, «regenerare urbană».

Adică, s-a  «curățat» spațiul pentru noile dezvoltări imobiliare”, a arătat profesorul Eniko Vincze, reprezentant Căși Sociale ACUM!

Această expoziție pune în context nevoia comunității rome care a locuit până în 2010 pe str. Coastei de a marca simbolic locul de unde a fost evacuată și mutată forțat în Pata Rât.

Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Fundația Desire și mișcarea Căși Sociale ACUM! au venit cu ideea realizării unei lucrări de artă care să amintească de acest moment și să atragă atenția că evacuările din orașul Cluj trebuie să înceteze.

Artiștii Ciprian Mureșan, Răzvan Botiș și arhitectul Silviu Medeșan, împreună cu membrii ai comunității rome, au creat o machetă a zonei care în 2010 a fost demolată. 

„Împreună propunem amplasarea Monumentului Evacuării de pe str. Coastei (actuala str. Episcop Nicolae Ivan f.n.).

În expoziție sunt prezentate imagini și desene ale acestui monument.

Planșele componente ale expoziției sunt împărțite în 3 secțiuni, ele aratând: Locuirea pe str. Coastei, evacuarea și mutarea forțată în Pata Rât; Practicile autorităților publice locale și suferințele pe care le-au provocat, dar și acțiunile activiste derulate în deceniul trecut; Procesul de creație a lucrării, transformarea locului din zona străzii Coastei, și monumentul propus pentru amplasarea pe acest spațiu”, arată organizatorii. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Vocea ta
  Dragoș Damian taie avântul politicienilor: ”Muncitorilor din fabrici, șantiere și agricultură le datorăm revizuirea în sus a perspectivei de țară”
 • Acum 9 hours Din oras
  Celebra păruială din PSD CLUJ se termină în instanță
 • Acum 11 hours Eveniment
  Un bebeluș, descoperit spânzurat într-un apartament închiriat din Alba Iulia, împreună cu tatăl în grija căruia fusese lăsat. Proprietarul apartamentului care era din Turda nu le-a dat acordul polițiștilor să spargă ușa, aceștia fiind nevoiți să-l aștepte să se deplaseze în Alba Iulia
 • Acum 12 hours Sport
  HULIGANISM: ”PUMNI ȘI CAPETE ÎN GURĂ SUB TRICOLOR” între români la meciul cu Andorra
 • Acum 13 hours Eveniment
  SINDROMUL ”DALĂ A LA CLUJ” LOVEȘTE ȘI TURDA: Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi
 • Acum 1 day Sport
  Ambele echipe de baschet, din Cluj și Oradea, pedepsite după scandalul din ”Oradea Arena”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, după anunțul Fitch privind îmbunătățirea perspectivei de ţară a României: ”Aceasta este diferenţa dintre actuala coaliţie şi dezastrul făcut de nişte gnomi guralivi de dreapta”
 • Acum 1 day Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 2 days Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 2 days Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 2 days Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 days Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 2 days Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE