In vizor

Există efecte pe termen lung ale vaccinului anti-COVID 19? Ce răspunde profesorul Răzvan Cherecheș

Profesorul de sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheș a transmis un mesaj în care încearcă să le răspundă celor care cred că vaccinul anti COVID-19 va avea efecte pe termen lung care nu pot fi cunoscute. 

„Există efecte pe termen lung ale vaccinului anti-COVID 19? Răspunsul meu este NU, cel mai probabil. Nu avem până la această oră persoane care să fi fost vaccinate anti COVID-19 pe termen lung. Și atunci ce putem face? Putem să ne uităm la efectele pe termen lung ale altor vaccinuri. Un studiu care a analizat timp de 20 de ani zeci de mii de reacții adverse a 57 de vaccinuri, mergând de la difterie, gripă, hepatita B, poliomelită au tras concluzia că vaccinurile sunt sigure. Peste 90% din reacțiile pe termen lung au apărut în primele 60 de zile. Acesta este și motivul pentru care vaccinurile Phizer și Modena au trebuit să aștepte 60 de zile de la vaccinarea celor din trialul trei ca să primească aprobare. În tot acest timp a fost un singur vaccin care a fost retras de la comercializare, rotashield, vaccinul pentru rotavirus, datorită efectelor adverse, efecte care au apărut în primele 60 de zile”, explică Cherecheș.

Cherecheș compară această frică a efectelor pe termen lung, cu efectele pe termen lung ale condusului mașinii. Zilnic în România au murit șase persoane în accidente rutiere, deci practic sunt șanse mult mai mari să mori într-un accident decât în urma vaccinării.

„Dacă tot ne îngrijorează efectele pe termen lung, trebuie să ne întrebăm care sunt efectele pe termen lung ale condusului mașinii. În ultimii 20 de ani, în medie, aproape șase persoane au murit în fiecare zi în România din cauza condusului. Acesta este un efect pe termen lung al condusului mașinii”, potrivit lui Răzvan Cherecheș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *