Anchete

EXCLUSIV. Urșii din Munții Clujului, GONIȚI de o "mână criminală" în Dealurile Sălajului, la altitudini de sub 400 de metri. (VIDEO)

Din vârfurile de munte ce străjuiesc granița județelor Cluj cu Bihor, urșii care viețuiesc prin pădurile odinioară falnice și semețe au început o migrație neașteptată spre dealurile din județul Sălaj. De mai bine de o lună de zile, în zona Buciumi din județul Sălaj și-au făcut apariția șase urși – trei masculi, o ursoaică și doi pui. Oficial sunt șase. Neoficial, sătenii spun că sunt mult mai mulți. Prezența urșilor este surprinzătoare pentru că ei au coborât de la altitudinea de aproape 1.800 de metri cât are Vârful Buteasa ce străjuiește Barajul Drăgan și de la altitudini de peste o mie de metri din zona Cluj-Bihor până în dealurile din comuna Buciumi care nu măsoară mai mult de 380 de metri, atât cât este la Sângeorgiu de Meseș, acolo unde maniferele au dat târcoale la o stână. 

Autoritățile sălăjene nu au reușit să dezvăluie cum și de ce au ajuns urșii în Sălaj. Prefectul Florin Florian a fost singurul care ne-a comunicat că urșii au migrat din Munții Clujului până în Sălaj, însă nu s-au găsit cauzele care au făcut ca urșii să dea târcoale prin județ. Ceea ce autoritățile nu au vrut să spună, sau au omis, voit sau din necunoștință de cauză, vă dezvăluie echipa Ziarul de Sălaj: URȘII AU FOST GONIȚI, CAUTĂ HRANĂ, NU SE MAI SIMT ÎN SIGURANȚĂ ÎN HABITATUL LOR NATURAL.

În satele din munți, echipa Ziarul de Sălaj a găsit răspunsurile pe care alții le-au omis. Urșii au venit în Sălaj în căutare de hrană, fiind goniți de dinții ascuțiți ai drujbelor care scrijelesc pădurile de pe vârfuri de munte, de camioanele care cară sute de metri cubi de lemn de oriunde apucă, dar și de muncitorii care au uitat să mai respecte natura, câștigând și ei un ban, cinstit sau nu prea. 

Pădurarii recunosc: urșii migrează în căutare de hrană

Prima oprire în căutare de răspunsuri o facem la cabana pădurarilor de la Ocolul Silvic Valea Drăganului, județul Cluj. O mână de pădurari adunați într-o sală de conferințe ne râd în nas, sfioși și tandrii, fiind prea preocupați de „actele” pe lemnele care urmau să coboare din vârful muntelui. Ne-au trimis la un băiat din zona Huedin, care spun ei, sigur știe de ce au plecat urșii din Munții Clujului tocmai până la Sălaj. Printre râsetele care arătau dispreț față de curioșii care se încumetă să afle ce fac ei prin păduri, un pădurar și-a dat drumul la gură, probabil fiind luat de val, pentru că repede a dorit să schimbe subiectul. „Nu mai au ce mânca, voi aveți acolo jir, ghindă, păduri falnice”, ne spune acesta. Și suficient ne-a fost cât să avem un punct de plecare spre a afla ce se petrece cu adevărat în muntele Clujului. 

 

Camioanele distrug drumul de munte; drujbele își înfing colții în falnicile păduri

Pe drumul îngust, plin de gropi, care arată mai degrabă ca un drum de război pe unde trec tancuri vedem cum se coboară lemnul din pădurile Clujului. Defapt pe drum nu treceau tancuri, ci camioane uriașe pline de lemn. Cum în munte nu este semnal, am reușit să verificăm transportul de lemne abia după câteva ore bune când am ajuns la șoseaua principală ce leagă Clujul de Oradea. Am verificat online transporturile în aplicația Inspectoratul Pădurii și ce să vezi. Surpriză. Transportul nu avea forme legale, iar încărcătura a fost luată pe sus și dusă cine știe unde. Mărturisirea aceasta ne-o face și un localnic care spune că acum se curăță pădurile de lemnele smulse de furtuna din 2017. Adică abia după doi ani cineva și-a permis să pună mâna pe lemnul doborât de furtuna din urmă cu doi ani! Marcat, nemarcat de pădurari, un lucru e cert, lemnul se duce. Și se duce din pădurile munților Clujului în cantități uriașe. Iar urșii rămân fără pădure, fără habitatul lor natural, fără hrană. 

 

Urșii fac prăpăd în satele de munte din județul Cluj

Descoperim că nu doar în Sălaj au mers urșii în căutare de hrană. În satul Lunca Vișagului din județul Cluj urșii au coborât până jos, în așezarea omenească, unde au făcut prăpăd. Oamenii ne mărturisesc cu durere în suflet că la ei în sat e prăpăd. Au dat atacul la stupii cu albine ale sătenilor, dar și la găini și la alte vietăți pe care le are omul pe lângă casă. Când ajungi la ieșirea din satul Lunca Vișagului spre Barajul Valea Drăganului îți dai seama că  e normal să coboare ursul de pe vârful muntelui până în sat. Drujbele și circulele cântă o odă tristă falnicilor și semeților brazi. Rând pe rând, unul câte unul, copacii au căzut ca secerați. Unii smulși de furtună, alții doborâți de mâna omului. Dintr-o privire poți sorbi întreg peisajul sinistru. Jumătate din pădure a fost pusă la pământ. Cea mai mare parte din pădure a căzut din cauza furtunii din 2017, spun sătenii, însă acum muncitorii au urcat pe vârful dealurilor pentru a curăța zona, iar urșii s-au simțit inconfortabil în habitatul lor astfel că au început să migreze. 

 

Sătenii vor să împuște urșii

Mai facem o oprire la un magazin alimentar din ieșit în cale pe drumurile de munte. O femeie trecută de prima tinerețe ne mărturisește că ursul aduce dezastrul cu el. Coboară în sat și nu mai are milă de nimic în căutare de hrană. Femeia spune că s-au făcut chiar sesizări la Primăria Poieni pentru a putea împușca urșii, dar nu crede că se va face ceva în acest sens, de aceea ne roagă să mergem și noi până la Primărie să facem cumva ca urșii să dispară din sat pentru că oamenii sunt înspăimântați să nu mai facă și alte pagube. În tot acest timp, pe stradă mai trecea un camion plin de lemn. La ieșirea din magazin, oarecum nedumerită de prezența noastră acolo, femeia ne spune că urșii sigur au fost aduși de la ceva grădină zoologică. „Au adus aici la noi la Cluj, dar și la Bihor. De la ceva grădină zoologică sau știe Dumnezeu de unde”, spune femeia. 

 

Urșii din Sălaj pleacă înapoi în muntele Clujului

Nu e greu acum să realizăm de ce urșii au ajuns tocmai până în Sălaj. Rămași fără hrană, cu un habitat afectat de furtună și cu zeci sau chiar sute de muncitori înarmați cu drujbe, circule, camioane și alte scule care curăță zona, urșii nu au mai avut de ales și au pornit spre alte orizonturi, acolo unde drujbele nu îi deranjează, iar hrana se găsește din belșug. 

Prefectura Sălaj ne-a informat oficial că urșii din județ vor fi relocați în habitatul lor natural din județul Cluj. Procesul va dura ceva timp, însă într-un final vor fi tranchilizați și mutați iar în muntele Clujului, munte rămas fără pădure și fără sursă de hrană pentru urși. Întrebarea este simplă: vor rămâne acolo urșii sau vor migra iar, deranjați fiind de drujbe, circuli, muncitori și toate celelalte nenorociri adunate în habitatul lor natural. Putem afirma astfel fără nicio îndoială că urșii au fost goniți de o mână criminală care se numește scurt și simplu „OM”. 

Eduard Farcaș – Ziarul de Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version