Reportaj

EXCLUSIV Steagul unei organizații teroriste islamiste, afișat cu nonșalanță în tribunele meciului de handbal Potaissa Turda – AEK Atena

UPDATE: Oficialii Federației Europene de Handbal au trimis un răspuns cu privire la incident. În mesajul adresat redacției „Ziar de Cluj”, aceștia susțin că vor demara o anchetă internă și vor analiza situația semnalată: „Politica Federației Europene de Handbal interzice afișarea steagurilor cu tentă politică sau simboluri similare la meciuri, fie că e vorba de jucători, oficiali sau spectatori. Este regretabil că unii oamenii vor încerca să folosească ecenimente sportive importante cum a fost acest meci de la Atena pentru a promova o cauză sau o mișcare specifică. Nu putem comenta cu privire la împrejurările legate de acest meci până nu vom primi raportul de la delegatul nostru, care a fost prezent în sală, dar vom deschdie cu siguranță o anchetă internă cu privire la acest subiect”, a declarat JJ Rowland, purtătorul de cuvânt al Federației, pentru publicația noastră. 

În timpul partidei de handbal masculin de duminică seara dintre Potaissa Turda și AEK Atena, steagul unei organizații teroriste islamice a fost afișat cu nonșalanță în tribunele de la Atena. Așa cum s-a văzut pe imaginile transmise în direct și în România, în tribune, alături de steagul palestinian, se observă și un steag galben cu înscrisuri arabe și o mitralieră. Acesta este steagul Hezbollah, organizație politică și paramilitară șiită islamică din Liban. Cum a fost posibil acest lucru? Probabil, pentru că organizatorii nu au știut exact ce înseamnă sau nu s-au deranjat foarte tare să afle despre ce e vorba. Totuși, prezența unui simbol terorist la un eveniment sportiv de amploare cum este finala de handbal masculin și la care participă o echipă românească, este pur și simplu șocant!

Cine este Hezbollah?

Hezbollah, care în arabă înseamnă „Partidul lui Dumnezeu” este o organizație politică și paramilitară șiită islamică din Liban, având circa 15,000 de combatanți. Organizația reprezintă o forță importantă în politica libaneză, deținând școli, spitale și oferind servicii sociale pentru mii de libanezi. Conform Wikipedia, Hezbollah este privită adesea ca o mișcare de rezistență legitimă de o mare parte a lumii arabe și musulmane. Totuși, organizația este considerată teroristă de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană și Australia. Începând cu anul 2011 Hezbollah s-a implicat în războiul civil din Siria ca parte din forțele care apără regimul președintelui sirian Bashar al-Assad de revolta forțelor de opoziție laice și islamiste sunite. În decembrie 2015 președintele Statele Unite, Barack Obama , a semnat Legea împiedicării finanțării internaționale a „Hezbollah”, care definește Hezbollah ca organizație teroristă care se ocupă și cu traficul de stupefiante și cu spălarea de bani, și a impus sancțiuni nu numai asupra instituțiilor legate de această mișcare ci și asupra instituțiilor financiare și comerciale care fac afaceri cu ea.

Ce spune președintele Potaissa Turda?

Contactat de „Ziar de Cluj”, președintele ACS Potaissa Turda, Flaviu Sâsâeac, s-a declarat surprins de acest incident. „Nu știu despre așa ceva, este pentru prima dată când aud asta. Am crezut că mă sunați să vorbim despre sport, despre rezultate. Despre asta aș fi preferat să vorbim. Totuși, nu este treaba noastră să știm ce steaguri sunt afișate la meciurile la care echipa participă. Pentru asta există organizatori și observatori. La meci au fost afișate foarte multe steaguri. Dintre toate steagurile astea, mie mi-a rămas unul singur în minte și am fost foarte fericit să-l văd: steagul României”, a declarat Falviu Sâsâeac, președintele ACS Potaissa Turda. 

Organizatorii competiției, Federația Europeană de Handbal, nu au putut fi contacați până la publicarea acestui material. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *