In vizor

Tișe alocă bani grei în războiul juridic cu fostul constructor al Centrului de Deșeuri. Pentru Aeroport, cea mai profitabilă companie a județului, nu există fonduri

Aproape 800.000 lei, din bugetul județului, vor fi cheltuiți pentru reprezentarea judeţului Cluj în fața Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris în scandalul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj nu se zgârcește să cheltuiască bani publici pentru repararea unor erori ale unui proiect pornit greșit din start, pe când în cazul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, cea mai profitabilă companie din subordinea CJ Cluj, a tăiat bani pe considerente de dușmănie.

Un anunț postat pe site-ul CJ Cluj arată că forul județean caută o echipă formată din cel puțin doi avocați care să reprezinte instituția în fața Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris. Pentru aceste servicii se estimează că vor fi achitați din bugetul județului, 777.400 lei, fără TVA.

Cum s-a ajuns la această situație?

Construcţia CMID a demarat în februarie 2012 în baza unui contract încheiat între Consiliul Judeţean şi Asocierea Atzwanger SPA, Ladurner Impianti SRL, SC Confort SA şi SC Vel Service SA.

“Poblemele de natură tehnică din implementarea acestui contract de lucrări (respectiv nerespectarea proiectului tehnic în ceea ce priveşte lucrările executate la celula de depozitare din cadrul CMID, calitatea nesatisfăcătoare a umpluturii din digul perimetral, calitatea nesatisfăcătoare executate la sistemul drenant al subcelulelor 1 şi 2 şi a calităţii materialului folosit la stratul drenant) apărute în derularea execuţiei, în principal din culpa antreprenorului şi a inginerului, au condus în final la rezilierea acestui contract de lucrări. Începând cu septembrie 2014, fostul antreprenor a iniţiat prima procedură pentru adjudecarea disputelor conform prevederilor din contractul de lucrări FIDIC”, se arată în caietul de sarcini pentru achiziționarea serviciilor de asistență juridică.

Conform documentului citat, în 2015, CJ Cluj a primit din partea CAD un document cu toate concluziile referitoare la conflictul dintre forul județean și constructor. Sunt cel puţin nouă aspecte pentru care Asocierea Atzwanger S.P.A. (lider al asocierii, antreprenor) – Laduner S.R.L. – S.C. Confort SA – Vel Service S.R.L. a cerut o decizie de la CAD, acestea variind de la rezilierea contractului de către CJ Cluj, refuzul CJ de a încheia un act adiţional de prelungire a contractului până la refuzul beneficiarului (n.red. CJ Cluj) de a deconta mai multe plăţi care li s-ar cuveni constructorilor. Documentul Comisiei de Adjudecare a Disputelor arată neprofesionalismul de care a dat dovadă echipa de implementare a proiectului CMID.

Un an mai târziu, CJ Cluj a fost nemulțumit de modul de soluționare a problemelor, așa că Atzwanger a demarat cea de-a doua procedură de soluționare a disputelor de către CAD, prin care a cerut de la Consiliul Județean peste 11 milioane de euro. Potrivit Consiliului Județean, acest litigiu va fi soluţionat de către un arbitru internaţional (care nu va fi român sau italian), iar întreaga procedură se va desfăşura în Cluj-Napoca, în limba română.

Trebuie subliniat faptul că Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD), care are rol de mediator în disputa dintre Consiliul Judeţean Cluj şi fostul constructor al Centrului de Deşeuri, firma Atzwanger S.P.A., consideră că decizia CJ Cluj de reziliere a contractului cu antreprenorul general s-a făcut în mod abuziv şi este nelegală. Mai mult, această comisie spune că beneficiarul, în speţă Consiliul Judeţean Cluj, trebuie să reia contractul cu constructorul CMID.

Conducerea CJ Cluj trebuie să cheltuiască acum bani pentru propriile greșeli și orgolii. Alin Tișe nu consider că forul județean ar avea vreo vină în cazul proastei gestionări a situației CMID.

Citește și:

Isteriile lui Tișe la ședința de Consiliu Județean: sinecuriștii politici din PSD sunt vinovați de dezastrul de la Pata Rât. „Nu v-am văzut să vă smulgeți părul de pe cap, care mai aveți!”, “Păi, eu am adus de acasă levigatul?”

În schimb, își poartă cu success antipatiile și dușmăniile. Este deja arhicunoscut războiul dintre Tișe și David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca. La împărțirea banilor județului, anul acesta, președintele CJ Cluj a tăiat în carne vie când a fost vorba despre aeroport. Mai mult, amână un proiect de hotărâre referitor la actualizarea organigramei aeroportului pe motiv că nu este o urgență.

Citește și:

Tișe nu ține cont de nimic și taie în carne vie. Cea mai profitabilă companie din subordinea Consiliului Județean rămâne cu un buget ciuntit

Aeroportul Cluj nu are compartiment pentru persoane cu dizabilități, dar înființarea acestuia nu este o prioritate pentru Consiliului Județean. În schimb, se pompează bani în firme falimentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *