Justitie

EXCLUSIV Sentință dură pentru unul dintre proxeneții de la Dej. Instanța l-a condamnat la închisoare cu executare și l-a menținut în arest preventiv

Magistrații de la Tribunalul Cluj au dispus ieri condamnarea la închisoare cu executare a afaceristului din Dej, Călin Augustin Man. Bărbatul era acuzat că ar fi încercat să dea mită unui ofițer judiciar și procurorului de caz din dosarul Peștii de la Dej, în care Man era inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism. DNA Cluj l-a trimis în judecată pe acesta în toamna anului trecut, iar luni, 22 martie s-a pronunțat sentința de fond: condamnare la doi ani de închisoare cu executare. 

„Condamnă pe inculpatul: Man Augustin Călin, în temeiul art. 290 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000, modificată, la pedeapsa de: – 1 (un) an 6 (şase) luni şi 20 (douăzeci) de zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. În temeiul art. 292 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000, modificată, la pedeapsa de: – 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. În temeiul art. 292 alin. 1, rap. la art. 66 alin. 1 lit. a) şi b), art. 67 alin. 2 şi art. 68 alin. 1 lit. c) Cod Penal interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an, după executarea pedepsei principale a închisorii. În baza art. 38 alin. 1 Cod Penal constată că cele două infracţiuni au fost comise în condiţiile concursului real de fapte, iar în temeiul art. 39 alin. 1 lit. b Cod Penal aplică inculpatului pedepsea cea mai grea şi anume aceea de 1 an 6 luni şi 20 de zile închisoare sporită cu 1/3 din cealaltă pedeapsă, adică 5 luni şi 10 zile închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de: – 2 (doi) ani închisoare cu executare în regim de detenție.

Reamintim că Man Augustin Călin a optat pentru procedura simplificată, recunoscând faptele prezentate în rechizitoriu.

Cu toate acestea, nu a exista o sumă de bani predată efectiv de Man către ofițerul judiciar sau procurorul de la Parchetul Dej. Din probatoriul administrat de DNA Cluj rezultă că Man a purtat o discuție cu un angajat al BCCO Cluj, care i-a spus că nu avocatul ”îi rezolvă dosarul”, ci mai degrabă procurorul, moment în care Man a cerut indicații de la acesta cum să procedeze să fie „rezolvat”, discutându-se astfel de cât ar trebui să dea șpagă în acest sens. 

Din luna octombrie a anului trecut, dejanul se află sub măsura arestului preventiv, măsură menținută după această condamnare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *