Anchete

EXCLUSIV Povestea dureroasă a unei familii de clujeni care a recuperat abia după o săptămână cadavrul unei rude căzute în lacul de la Gilău, asta datorită unor SPEOLOGI inimoși. Scafandrii nevolnici de la ISU Cluj au renunțat

Suflet nu au avut scafandrii de la ISU Cluj și sigur nu s-au gandit la familia îndurerata pusa in situatia de pune seara capul pe perna știind că o rudă de-a lor zace pe fundul unui lac timp de o săptămână și nimeni nu face nimic. Știm că au scuze, multe limite inventate și un orgoliu prostec de a ieși întotdeauna nepătați. Acestia sunt unii dintre pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, vorbim de scafandri acestui detașament. Astăzi, în Ziar de Cluj, veți putea citiți povestea sfâșietoare a unei familii disperate, a unor mari stabi de la ISU care si-au pierdut umanitatea, plus declaratia socanta a unui roman cu suflet mare care spune in exclusivitate pentru Ziar de Cluj ca ar fi rezolvat problema pe gratis, dar ca nu a fost solicitat. Este una dintre cele mai triste povesti despre viata si moarte ale primaverii.

 

Povestea pe scurt

 

În 10 martie 2015 un apel la 112 anunța faptul că un corp omenesc zace pe luciul apei lacului din Gilău. 

Câteva minute mai târziu, Detașamentul de Pompieri din Gilău, sub coordonarea ISU Cluj, ajunge la fața locului și constată că este vorba de un bărbat de 80 de ani, dar pe care nu-l pot scoate din apă și apelează la scafandrii de la Cluj. Scafandri care lucrează în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență și sunt plătiți din bani publici pentru a recupera cadavre și pentru a salva oameni de la moarte. 

Două ore mai tarziu, ajung la Gilău și scafandrii cu o barcă pneumatică, însă prea târziu pentru intervenția de recuperare în condiții optime a corpului bătrânului.

Scafandrii constată că nu mai pot face nimic pentru cadavrul bătrânului și asta deoarece curenții lacului il trasesera în canalul de deversare, canal în care, motivează ISU Cluj, angajații plătiți pentru scufundări nu au voie să intre. 

 

Un film cu prosti, un film cu oameni nepasatori

 

În prima zi, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, cum au început căutările așa s-au și terminat. Mai penibil este că, pentru solicitările unor scafandri privați, familia ar fi trebuit să suporte costurile de recuperare ale cadavrului rudei lor. Costuri care pot ajunge și la 10.000 de euro pe oră, spune cel mai bun scafandru al României, Dorel Onaca.

ISU a oferit familiei posibilitatea de a contracta un astfel de scafandru, pe bani, dar nu s-a reușit aducerea lui la Cluj. Va dati seama, dragi cititori, cum suna asta? Reprezentanti ai Statului Roman, a caror menire e sa ne apere de dezastre se ofera sa fie brokeri pentru familii indurerate, pe care le indeamna sa plteasca bani, cand tocmai ei, cei platiti special pentru asta, ar fi trebuit sa intervina!

foto: Ziua de Cluj

 

Grav e că nu știu să explice ce au făcut la intervenție, dar mai grav este că nici câte zile au acționat nu știu.

„A doua zi, împreună cu familia, ISU Cluj a luat legătura cu echipa de scafandri militari de la Constanța. S-a luat legătura cu echipa de la Constanța prin intermediul familiei pentru că acea echipă poate solicita decontul transportului și alte taxe când ajung la intervenții. În a treia zi nu s-a primit răspuns de la Constanța și s-au căutat la nivel local alte posibilități. E vorba de cei de la Institutul de Speologie din Cluj. Și ei au trebuit să își aducă echipament. S-a reușit prin ei să se ajungă la un timp mai scurt și solicitarea către ei a venit din partea familiei. Și, împreună cu aceștia, s-au desfășurat acțiunile de astăzi (n.r. – 17 martie, la 7 zile de la decesul bătrânului)”, ne-a spus Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Grav este faptul că, întrebat ce s-a mai întâmplat în zilele de 4,5 si 6 martie, de la începutul căutărilor bărbatului, Biriș spune că acesta nu a stat sub ape 7 zile, deci nu are ce să mai spună despre caz. 

„Între timp, cât s-au făcut aceste solicitări, s-a discutat cu hidrocentrala pentru a opri apa un timp suficient să se golească instalația respectivă. Sunt doar 5 zile și a cincea este asta în care s-a intervenit. Nu sunt șapte câte ați spus dumneavoastră”, mai spune Biriș.

Confruntat cu datele reale și fără să poată spune ce au făcut pompierii în două zile, după cele patru în care și-au justificat activitatea și o alta în care cadavrul a fost recuperat de speologi, Biriș nu a avut încotro și a menționat că va verifica datele de intervenție. 

Crezand ca s-a intrerupt convorbirea telefonica, domnul Biriș s-a apucat să-i facă nebuni pe jurnaliștii de la Ziar de Cluj care ii cereau răspunsuri concrete referitoare la starea de fapt.

Domnule Biris, poate ca suntem nebuni, dar dumneavoastra sunteti o rusine pentru institutia pe care o reprezentati.

 

Limite imaginare de acțiune pentru ISU Cluj. In schimb, voluntarii nu au avut nicio problema sa intervina

 

Nu știm ce au făcut pompierii două zile din cele șapte în care bătrânul a zăcut pe fundul lacului, dar, spre ușurarea familiei din Gilău și la solicitarea acesteia, speologul clujean Rajka Géza, alături de colegii lui voluntari, Doru Cristian Irimies și Liviu Retegan, au acceptat să se scufunde în lac, acolo unde pompierii clujeni spuneau că nu o pot face din cauza unor limite impuse de brevetul de scafandru. 

Limitele de pe brevet, spun marii scafandri ai țării, nu există. Orice scafandru se poate scufunda cât dorește, dacă are bunăvoință. În meseria de scafandru nu e ca pe șosea, unde, dacă ai călcat pedala de accelerație, te prinde radarul. În meseria de scafandru te poți scufunda pe propria răspundere cât îți permite echipamentul și fizicul. 

 

Scafandrii ISU, rusinati de o echipa de speologi cu suflet

 

Speologul Rajka Géza nu s-a gândit la nimic și nimeni nu i-a garantat siguranță când a coborât în adâncul lacului, dar el și colegii lui au avut suflet și s-au gândit la familia îndurerată care nu își putea înmormânta ruda de șapte zile. El și alți doi colegi au reparat lucrul făcut de mântuială de ISU Cluj.

„La noi a ajuns familia prin Prefectura Cluj. Eram pregătiți de ce este mai rău. În sensul în care să ne scufundăm în tubul de pe DN 1 E60, tub care duce apa din canalul lacului la turbina hidrocentralei. Nu a fost nevoie să facem acest lucru. Scafandrii Doru Cristian Irimieș  și Liviu Retegan, coordonați și însoțiți de mine, s-au scufunat în lacul de acumulare de la intrarea în turbina hidrocentralei. Pompierii au spus că s-au scufundat și ei în același loc, dar nu l-au găsit pe bărbatul decedat. Cand s-au scufundat cei doi scafandri voluntari ai Institutului de Speologie din Cluj, la zece metri adâncime, l-au găsit din prima. Să înțelegeți! A fost o misiune cât se poate de ușoară. Scafandrii s-au scufundat și au ieșit în 5 minute cu el la suprafața. Adâncimea lacului e de aproximativ 12 metri, cadavrul a fost găsit la zece metri, la grătarele care adună gunoaiele să nu intre în turbina hidrocentralei odată cu apa. 

Eu am participat la peste 100 de recuperări de cadavre, până să aibă ISU  serviciu de scafandri și, de fiecare dată, am fost însoțit de cineva. Cobor, caut, dar am o fobie pentru persoane decedate și cobor de siguranță. Oarecum îi înțeleg și pe scafandrii ISU. Nu e plăcut să fii plătit la fel ca ceilalți, dar tu să scoți cadavre. Această meserie trebuie făcută bine, nu de oameni nemotivați să facă asta.

Eu în viața mea nu am luat bani pentru scufundările cu caracter umanitar și nici nu o să iau. 

Știu că după ce l-am scos din apă, familia bătranului era îngrijorată și mă întreba cât trebuie să ne dea. Se uitau la noi pentru că aveau impresia că cine știe cât o să le cerem. Nu poți lua bani de pe necazul oamenilor. Cadavrul bătrânului era prins în grătarul turbinei și era bine păstrat din cauza apei reci. Vizibilitatea a fost extrem de scăzută”, ne-a spus speologul clujean Rajka Géza.

 

Dorel Onaca, cel mai bun specialist din Romania: „Daca ma chemau, veneam gratis! Dar nu m-a sunat nimeni”

 

Dorel Onaca, cel mai bun scafandru al României, a aflat de la Ziar de Cluj de cele șapte zile în care pompierii nu au reușit să aducă pe uscat un cadavru și nu a rămas uimit. Nu a rămas uimit pentru că știe cât se ascund scafandrii de la pompieri după tertipuri când vine vorba de scufundări dificile. 

„Vă rog să vă aduceți aminte de acum doi sau trei ani când un tată și-a legat copilașii de el și s-a aruncat în Lacul Tarnița. Două săptămâni au tot căutat corpurile celor trei, au cheltuit bani cu intervenția și nu au găsit nimic. M-a sunat mama copiilor îndurerată și mi-a cerut ajutorul. În prima zi, am ajuns la Cluj în inspecție pe lac și a doua zi am adus încă 10 oameni din echipa mea, două avioane, un elicopter și barcă. Am găsit tatăl și cei doi copii la 26 de metri adâncime, tot în locul unde au căutat angajații ISU. Ei spun că se pot scufunda până la 40 de metri, dar nici până la 26 nu au făcut-o pentru că, dacă o făceau, îi găseau. La fel și acum… dacă mă chemau, eu veneam. Niciodată nu am luat și nu voi lua bani pentru recuperare de persoane înecate în lacuri, nu pot lua bani de la oamenii aflați în necaz. Nu m-au solicitat din orgoliu, nu își declină competențele când sunt depășiți de situație. Ce aveau ei la Gilău era treabă de o jumătate de oră„, ne-a spus Dorel Onaca. 

Contactată, familia bătrânului din Gilău nu a dorit să apară în presă, dar s-a declarat dezamăgită de felul în care pompierii și-au făcut treaba. 

 

Pompierii clujeni, probabil buni pentru scuba diving

 

Surse din cadrul Ministerului Muncii au explicat pentru Ziar de Cluj cum au reușit cei de la pompieri, din toată țara, să își creeze departamente de scafandri profitând de o lege.

„A fost o perioadă o lege, nu știu exact când, acum nu mai este. Legea recunoștea și acredita munca de SCAFANDRU RECREAȚIONAL și se făceau cursuri în acest sens. Este vorba de primele serii de scafandri de la IGSU. Mulți au brevete National Association of Underwater Instructors (NAUI). Această organizație făcea cursuri acreditate de ministerele competente. Acest tip de meserie permitea scafandrilor, în baza brevetului obținut, să se scufunde în scop recreațional până la o adâncime de 18 metri. După aproximativ 25 de scufundări, scafandrii se puteau specializa pe anumite domenii. De exemplu: recuperare cadavre, scufundare în ape tulburi, salvare, agrement, e.t.c. După ce adunau cele 25 de scufundări plus 4 specializări puteau trece la următorul nivel de brevet, respectiv avansați. La acest nivel de avansați, prevede brevetul, scafandrul se poate scufunda până la 40 de metri, dar nu îl obligă nimeni să nu se scufunde la 60-70, dacă are echipament și dorește să o facă. Așa sunt și majoritatea pompierilor din țară. Au profitat de această lege tâmpită și au făcut departamente de scafandri. E o afacere până la urmă și cu echipamentele și cu tot. Dacă nu se intră pe pile, cei care vor să lucreze la pompieri sunt băgați la scafandri, la recuperări. La recuperări nu sunt băgați cei cu relații, nimeni nu vrea să se scufunde după cadavre. Nu-i viață, nu-i meserie”, spune sursa noastră.

 

Domnule Vuscan, ne ajutati sa primim raspunsuri la intrebarile astea?

 

Cand e de facut poze cu ambulante noi sau masini de interventie, stabii de la ISU Cluj, deputatii si prefectul nu prididesc sa zambeasca frumos in fata camerelor de luat vederi. Cand e de ajutat un cetatean roman, platitor de impozite, cum a fost cazul membrilor familiei decedatului, ISU Cluj o da pe proceduri. Indiferent cat vor evita sa raspunda intrebarilor presei, oricat de mult ne-ar jigni facandu-ne nebuni, noi, cei de la Ziar de Cluj, le transmitem marilor sefi de la ISU Cluj ca au uniformele de militari patate de incompetenta si ca asta se va vedea in toata Romania. Datorita acestui articol.

 

Ziar de Cluj a vrut să afle de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj următoarele lucruri:

1. Cât a costat intervenția eșuată de recuperare a cadavrului de la Gilău?

2. Ce tip de brevet au scafandrii ISU Cluj?

3. În ce sunt specializați scafandrii ISU Cluj?

4. Cine a emis brevetele scafandrilor ISU Cluj?

5. Unde se antrenează scafandrii ISU Cluj înainte de intervenții?

6. Cine i-a antrenat pe scafandrii ISU Cluj?

Din păcate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj nu a trimis răspunsuri la întrebările noastre până la publicarea acestui articol. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *