Din oras

EXCLUSIV: Muzeul Farmaciei va fi evacuat. Familia Hintz vrea sa vanda cladirea

Scris de 2,437

Cea mai veche farmacie din Cluj va trebui sa se mute din spatiul unde a fost infiintata si a functionat sute de ani. Potrivit unor surse Ziar de Cluj, proprietarii, urmasii familiei Hintz, sunt decisi sa isi valorifice mostenirea, iar timpul in care erau obligati sa gazduiasca vechiul muzeu a expirat. Ca urmare, Muzeul de Istorie a Transilvaniei (MNIT), institutia in cadrul careia functioneaza, a primit o somatie de evacuare a spatiului din centrul Clujului. Conducerea institutiei are inca sperante ca Primaria va putea negocia cumpararea acestei parti a cladirii. 

E o chestiune de zile mutarea Muzeului Farmaciei din spatiul plin de magie, iubit de atatia clujeni si vizitatori ai orasului. Afli asta chiar de la intrare, de la angajatii necajiti. Ca intotdeauna, ei te indeamna sa vizitezi fiecare camera cu obiecte de farmacie, bazata pe colectia de obiecte de patrimoniu de origine transilvaneana, colectate de profesorul universitar clujean Iulius Orient.

Colectia fusese expusa in 1904 intr-o sala a Muzeului Ardelean, care a primit-o ca donatie si a fost imbogatita de-a lungul anilor cu alte si alte donatii. O doamna in varsta, urmasa familiei Hintz, ar fi vizitat, potrivit acelorasi surse, spatiul, in urma cu cateva saptamani si le-ar fi marturisit angajatilor ca e nevoita sa isi valorifice cladirea familiei, sa lase urmasilor sai o mostenire, mai ales ca acestia ar fi a cincea generatie dupa ultimul proprietar si, potrivit legii, nu ar mai putea revendica imobilul. Femeia ar fi spus ca e dispusa sa scada din pretul pe care il cere pe cladire, fiind vehiculata suma de 800.000 de euro.

Spatiul a fost obiectul unui sir lung de procese intre familie si MNIT, s-a cerut la un moment dat si chirie din partea muzeului, iar Ministerul Culturii si-a manifestat intentia de a-l cumpara. La fel si Primaria, insa, potrivit unor surse, familia vrea sa vanda intreaga cladire, asa ca a decis sa nu mai faca nici un fel de concesii. Somatia ar fi fost primita de MNIT in cursul acestei saptamani si are ca termen de executare 10 zile. Ca alternativa se are in vedere un spatiu de pe strada Iuliu Maniu, zona in care Primaria a castigat recent in proprietate doua cladiri. 

MNIT nu a anuntat nimic in acest context. Ba mai mult, directoarea Carmen Ciongradi a declarat ca nu are informatii de furnizat pe tema Muzeului Farmaciei. 

“O sa facem saptamana viitoare conferinta de presa. Nu e vorba de nici o evacuare, Primaria inca negociaza cu domnul Hintz, speram intr-un rezultat favorabil”, a declarat Ciongradi. 

Oficialii Primariei Municipiului Cluj-Napoca au confirmat existenta somatiei de evacuare. 

“Primaria merge pe procedura de exercitare a dreptului de preemtiune pe partea de imobil ocupata de muzeu. Intre timp, la ultima sedinta a Consiliului Local, li s-a dat in folosinta un spatiu pe Eroilor in care sa mute temporar colectia, pentru ca ei au o notificare a imobilului cu data de 9 noiembrie 2015”, a precizat Oana Buzatu, purtator de cuvant al municipalitatii. 

Actiunea mostenitorilor are la baza un proces pierdut de muzeu cu sentinta definitiva si executorie pentru neplata chiriei catre fostul proprietar. 

“Acest proces e mai vechi si Primaria nu a avut de-a face cu el. Ne-au notificat abia acum, cand vine executorul judecatoresc sa le spuna ca trebuie sa plece. Pentru ca procedurile sunt separate si partea cu achizitia imobilului nu s-a incheiat, singura solutie a fost sa le dam un spatiu temporar”, a mai spus reprezentanta municipalitatii, increzatoare, la randul sau, ca mutarea e doar temporara si ca Muzeul Farmaciei are sanse sa se ramana acasa.

Casa Hintz, cunoscuta si cu numele de Casa Mauksch-Hintz, este un monument istoric si architectural aflat pe strada Regele Ferdinand nr. 1, colt cu Piata Unirii din Cluj-Napoca. Aici a fost deschisa prima farmacie din Cluj, in 1573. Intre primii chiriasi s-a numarat farmacistul Tobias Mauksch, originar din Ungaria, care era si demnitar al Bisericii Evanghelice – Luterane, situate chiar vizavi.

Casa si farmacia au intrat in posesia familiei Hintz in a doua jumatate a secolului 19, fiind folosita de membrii acesteia pana la nationalizare, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In ultima perioada, cladirea a fost cunoscuta pentru Colectia de Istorie a Farmaciei a MNIT. De aproximativ doi ani, cladirea, evaluata la aproximativ doua milioane de euro, a fost retrocedata catre mostenitorii familiei Hintz. Potrivit oficialilor MNIT, proprietarii cladirii au demarat lucrarile de reparatii la cererea Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Muzeul Farmaciei ar putea fi gazduit in imobil timp de cinci ani de la emiterea deciziei de retrocedare. ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours In vizor
  HAI SĂ-I MAI PROSTIM O DATĂ: “Declarația” guvernului privind salarizarea profesorilor, publicată în Monitorul Oficial – ”soluție” dezgropată de Nicolae Ciucă din epoca Adrian Năstase: cinci ”declarații” emise de guvern și publicate în Monitor acum 20 de ani
 • Acum 6 hours In vizor
  ALBA-NEAGRA cu ”lista neagră a CNAIR”: Firma Selina reintră prin interpuși pe Autostrada Transilvania fix pe tronsonul de la Chiribiș-Biharia pe care l-a bulibășit
 • Acum 7 hours Anchete
  EXCLUSIV: Proba de sange a ucigasului Tudor Cirje a fost masluita de niste doctori penali din IML Cluj! Concluzii devastatoare ale expertului Adrian Marius Chipurici
 • Acum 8 hours Sport
  Ni s-a reproșat că dăm fake-news-uri, dar iată că e OFICIAL: Dan Petrescu a plecat de la CFR Cluj
 • Acum 9 hours In vizor
  Cum dă Emil Boc peste cap până și calendarul: luna mai a fost noul octombrie, acum aflăm că decembrie este noul octombrie. Atunci OSĂ se termine de dalat malurile Someșului ”navigabil”
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, Terapia Cluj: Mediul de afaceri, principalul vinovat pentru situația din Educație și Sănătate. Pentru că tace
 • Acum 10 hours In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 11 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 11 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 11 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 11 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 12 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 13 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE