In vizor

EXCLUSIV! Lovitură pentru mediul academic clujean: Se cere revocarea lui Bolovan (UBB), Cătoi (USAMV), Groza (USAMV) şi Oprean (UMF) din CNATDCU

UPDATE: Ziar de Cluj i-a contactat telefonic pe cei patru profesori universitari clujeni. Ioan Groza a răspuns demersului precizând că în cazul său este vorba despre o suspiciune de plagiat asupra unor fotografii apărute într-o lucrare semnată și de el. 

”E vorba despre niște poze apărute, dar nu le putem cataloga ca plagiat. În lege nu scrie expres că la plagiat intră și fotografiile” a menționat Ioan Groza. 

De asemenea și prorectorul UBB Cluj a răspuns acuzațiilor, cu mențiunea că îi va acționa în judecată pe cei de la GRAUR pentru acuzații nefondate și atac la imagine. 

Citește și: Ioan Bolovan, reacție la comunicatul celor de la GRAUR: Comisia de etică a decis că acuzațiile de plagiat și autoplagiat nu sunt fondate!

In ceea ce il priveste pe profesorul Radu Oprean, acesta sustine ca:  

„Este vorba despre o carte aparuta in 2003 in care eu am fost solicitat să scriu două capitole. Ceea ce sustine Asociatia GRAUR in portal nu are nici o legătură cu capitolele scrise de mine” a explicat Oprean. 

––

Asociaţia GRAUR, care a iniţiat Indexul Operelor Plagiate în România ca o formă modernă şi unică în lume, destinată descurajării plagiatului, a identificat 11 nume grele ce ocupă în mod ipocrit funcţii în componenţa şi structurile Con­­siliului Na­ţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Astfel că patru nume importante din mediul academic apar pe o nouă listă neagră a plagiatorilor. Vorbim de prorectorul Ioan Bolovan de la Cluj, Oprean Radu – director al Scolii Doctorale a Universităţii de Medicină şi Far­macie „Iuliu Hatieganu’” şi doi academicieni din cadrul USAMV CLUJ: rectorul Cornel Cătoi  şi Ioan Gorza de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, membru co­respondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti”.

„Conducerea Ministerului Educaţiei ignoră de asemenea faptul că tratarea plagiatului nu presupune, în nici un fel, prezumţia de nevinovăţie şi necesitatea unei decizii a justiţiei. Plagiatul există în momentul în care orice persoană, care ştie citi constată, preluările neconforme.

După declaraţiile scandaloase ale actualului ministru al educaţiei şi ieşirea grotescă la scenă a rectorilor care, prin iniţiativă individuală, au adus atingere gravă principiului autonomiei universitare, asociaţia GRAUR face prima intervenţie frontală împotriva plagiatorilor din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei.

Pentru aceasta, solicităm, în mod ferm şi explicit, înde­păr­ta­rea din componenţa şi structurile Con­­siliului Na­ţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a următoarelor persoane:

  1. Prof.univ.Azamfirei Leonard, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, membru co­res­pondent al Academiei de Ştiinţe Medicale (Index 00027).
  2. Prof. univ. Bolovan Ioan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (Index 00393, 00394, 00402).
  3. Prof.univ.Jurcoane Stefana, prodecan al Facultăţii de Biotehnologii din Universitatea de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (Index 00075).
  4. Prof.univ.Sajin Tudor, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (Index 00249, 00250).
  5. Prof.univ.Dimian Mihai, prorector al Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava (Index 00417).
  6. Prof.univ.Oprean Radu, director al Scolii Doctorale a Universităţii de Medicină şi Far­macie „Iuliu Hatieganu’” Cluj-Napoca (Index 00059).
  7. Prof.univ.Groza Ioan, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, membru co­respondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” (Index 00146).
  8. Prof.univ.Cătoi Cornel, rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” (Index 00168).
  9. Prof.univ.Popa Valentin, ministrul educaţiei, rectorul Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava (Index 00417, 00418, 00419).
  10. Prof.univ.Antohe Stefan, decan al Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (Index 00112, 00113, 00114, 00385).
  11. Prof.univ.Sinescu Ioanel, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Membru al Academiei Române, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (Index 00086, 00102, 00108, 00397).

 

Considerăm ca ilegal şi imoral ca o persoană, dovedită că a folosit plagiatul ca un mijloc lipsit de integritate pentru promovare şi devenire profesională, să ajungă să decidă într-un organism al statului asupra devenirii profesionale a colegilor săi, mai tineri, pentru care ar trebui să fie exemplu viu”, explică cei de la GRAUR Cluj-Napoca. 

Potrivit acestora, cei patru membrii universitari din Cluj-Napoca trebuie revocaţi din CNATCDU pentru „incompatibilitate de integritate”. De asemenea, cei de la GRAUR au cerut ca procedura să fie publicată în Monitorul Oficial şi într-un comunicat oficial care să fie publicat în structura paginii de internet a Ministerului Educaţiei. 

Iată tabelul cu lucrările plagiate ale celor patru profesori universitari clujeni (click foto pentru dimensiune completă) : 

 

De ce să plece din CNATDCU?

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este un organism consultativ la nivel naţional, care îsi desfăşoară activitatea in conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr.1/2011. Prin funcţiile obţinute de aceştia în CNATDCU, aveau drept de decizie pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior.

 Practic, nişte plagiatori decideau asupra veridicităţii altor lucrări, lucru semnala deja de cei de la GRAUR ca incompatibilitate de integritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *