In vizor

EXCLUSIV! Lovitură pentru mediul academic clujean: Se cere revocarea lui Bolovan (UBB), Cătoi (USAMV), Groza (USAMV) şi Oprean (UMF) din CNATDCU

Scris de 3,441

UPDATE: Ziar de Cluj i-a contactat telefonic pe cei patru profesori universitari clujeni. Ioan Groza a răspuns demersului precizând că în cazul său este vorba despre o suspiciune de plagiat asupra unor fotografii apărute într-o lucrare semnată și de el. 

”E vorba despre niște poze apărute, dar nu le putem cataloga ca plagiat. În lege nu scrie expres că la plagiat intră și fotografiile” a menționat Ioan Groza. 

De asemenea și prorectorul UBB Cluj a răspuns acuzațiilor, cu mențiunea că îi va acționa în judecată pe cei de la GRAUR pentru acuzații nefondate și atac la imagine. 

Citește și: Ioan Bolovan, reacție la comunicatul celor de la GRAUR: Comisia de etică a decis că acuzațiile de plagiat și autoplagiat nu sunt fondate!

In ceea ce il priveste pe profesorul Radu Oprean, acesta sustine ca:  

“Este vorba despre o carte aparuta in 2003 in care eu am fost solicitat să scriu două capitole. Ceea ce sustine Asociatia GRAUR in portal nu are nici o legătură cu capitolele scrise de mine” a explicat Oprean. 

—–

Asociaţia GRAUR, care a iniţiat Indexul Operelor Plagiate în România ca o formă modernă şi unică în lume, destinată descurajării plagiatului, a identificat 11 nume grele ce ocupă în mod ipocrit funcţii în componenţa şi structurile Con­­siliului Na­ţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Astfel că patru nume importante din mediul academic apar pe o nouă listă neagră a plagiatorilor. Vorbim de prorectorul Ioan Bolovan de la Cluj, Oprean Radu – director al Scolii Doctorale a Universităţii de Medicină şi Far­macie „Iuliu Hatieganu’” şi doi academicieni din cadrul USAMV CLUJ: rectorul Cornel Cătoi  şi Ioan Gorza de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, membru co­respondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti”.

“Conducerea Ministerului Educaţiei ignoră de asemenea faptul că tratarea plagiatului nu presupune, în nici un fel, prezumţia de nevinovăţie şi necesitatea unei decizii a justiţiei. Plagiatul există în momentul în care orice persoană, care ştie citi constată, preluările neconforme.

După declaraţiile scandaloase ale actualului ministru al educaţiei şi ieşirea grotescă la scenă a rectorilor care, prin iniţiativă individuală, au adus atingere gravă principiului autonomiei universitare, asociaţia GRAUR face prima intervenţie frontală împotriva plagiatorilor din structurile de decizie ale Ministerului Educaţiei.

Pentru aceasta, solicităm, în mod ferm şi explicit, înde­păr­ta­rea din componenţa şi structurile Con­­siliului Na­ţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a următoarelor persoane:

 1. Prof.univ.Azamfirei Leonard, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, membru co­res­pondent al Academiei de Ştiinţe Medicale (Index 00027).
 2. Prof. univ. Bolovan Ioan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (Index 00393, 00394, 00402).
 3. Prof.univ.Jurcoane Stefana, prodecan al Facultăţii de Biotehnologii din Universitatea de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (Index 00075).
 4. Prof.univ.Sajin Tudor, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (Index 00249, 00250).
 5. Prof.univ.Dimian Mihai, prorector al Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava (Index 00417).
 6. Prof.univ.Oprean Radu, director al Scolii Doctorale a Universităţii de Medicină şi Far­macie „Iuliu Hatieganu’” Cluj-Napoca (Index 00059).
 7. Prof.univ.Groza Ioan, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, membru co­respondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” (Index 00146).
 8. Prof.univ.Cătoi Cornel, rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti” (Index 00168).
 9. Prof.univ.Popa Valentin, ministrul educaţiei, rectorul Universităţii „Stefan cel Mare” din Suceava (Index 00417, 00418, 00419).
 10. Prof.univ.Antohe Stefan, decan al Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (Index 00112, 00113, 00114, 00385).
 11. Prof.univ.Sinescu Ioanel, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Membru al Academiei Române, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (Index 00086, 00102, 00108, 00397).

 

Considerăm ca ilegal şi imoral ca o persoană, dovedită că a folosit plagiatul ca un mijloc lipsit de integritate pentru promovare şi devenire profesională, să ajungă să decidă într-un organism al statului asupra devenirii profesionale a colegilor săi, mai tineri, pentru care ar trebui să fie exemplu viu”, explică cei de la GRAUR Cluj-Napoca. 

Potrivit acestora, cei patru membrii universitari din Cluj-Napoca trebuie revocaţi din CNATCDU pentru “incompatibilitate de integritate”. De asemenea, cei de la GRAUR au cerut ca procedura să fie publicată în Monitorul Oficial şi într-un comunicat oficial care să fie publicat în structura paginii de internet a Ministerului Educaţiei. 

Iată tabelul cu lucrările plagiate ale celor patru profesori universitari clujeni (click foto pentru dimensiune completă) : 

 

De ce să plece din CNATDCU?

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este un organism consultativ la nivel naţional, care îsi desfăşoară activitatea in conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr.1/2011. Prin funcţiile obţinute de aceştia în CNATDCU, aveau drept de decizie pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior.

 Practic, nişte plagiatori decideau asupra veridicităţii altor lucrări, lucru semnala deja de cei de la GRAUR ca incompatibilitate de integritate.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
 • Acum 15 hours General
  CAPCANA MORTALĂ DE LA CIUCEA: O tânără de 21 de ani a murit , alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au ajuns la spital. NU EXISTĂ SĂPTĂMÂNĂ FĂRĂ ACCIDENTE ÎN ZONĂ
 • Acum 16 hours In vizor
  Judecătorii clujeni au dispus dizolvarea unei firme pe care Elena Udrea o avea împreună cu fosta soție a unui șef din SRI
 • Acum 18 hours Cooltura
  Manifest pentru cultură în Cluj-Napoca: ”Dezvoltarea economică a orașului e în creștere, dar organizațiile culturale sunt la limita supraviețuirii”
 • Acum 18 hours In vizor
  Varză IT à la Cluj. De ce scandalul firmei acuzate c-a stricat Cyberpunk 2077 e mai grav decât crezi
 • Acum 1 day Justitie
  PROBLEME LA ”LIGA LUI MITICĂ”: Se reia procesul RDS/RCS, în care Dumitru Dragomir a scăpat de condamnarea la 4 ani de închisoare
 • Acum 1 day Vocea ta
  Încă unui ”client” al parcării de lux a Spitalului Clinic Județean de Urgență i-a fost ”fracturat” portofelul. LIPSA DE INFORMARE CORECTĂ face victime. Ar putea și conducerea SCJU să iasă din starea de ”miserupism” față de pacienți și aparținători și să INFORMEZE
 • Acum 1 day Jos palaria
  O echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a obţinut locul I la o competiţie în domeniul ingineriei seismice desfăşurată în SUA
 • Acum 1 day Din oras
  Cea mai bună calitate a vieții! Primăria mondernizează 21 de locuri de joacă pentru copii tocmai în vacanța de vară
 • Acum 1 day PubliNews
  Movie Nights revine la Iulius Mall Cluj – Povestea surorilor Williams, primul film care va rula pe marele ecran
 • Acum 1 day Din oras
  Modernizare inutilă: în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru, Primăria a realizat un scuar neumbrit, evitat ziua de trecători
 • Acum 1 day General
  A DAT BUNUL DUMNEZEU și e gata Baza Sportivă ”La Terenuri”. Excelența Sa, Însuși El, Primarul, anunță că poate fi inspectată ”la milimetru”. Așa vom face, dar mai încolo, cât încă nu e proaspăt vopsită
 • Acum 1 day Din oras
  Clujul Verde, Cultural: Stagiunea Operei și Teatrului Național se încheie cu parcul din jur tot în șantier
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE