Justitie

Exclusiv! Juristul de la Salina Turda, despre care Ziar de Cluj a scris că a fost executat politic, și-a recâștigat funcția (Soluția pe scurt)

Alexandru Biro, turdeanul care a ocupat funcția de jurist al Salinei Turda, a fost executat politic anul trecut, prin metodele clasice implementate de primarul pesedist Cristian Matei. Bărbatul a dat în judecată societatea care printr-un raport comandat la o firmă de casă a primarului a stabilit că nu se merita ca Salina Turda să aibă un jurist cu un salar de 3-4 mii de lei și a câștigat anularea deciziei de concediere. Ca să înțelegeți interesele politice din Turda trebuie să vă precizăm că după ce s-a stabilit că Salina Turda nu își ”permite” să țină un jurist, s-a decis contractarea de servicii ale unei case de avocatură din București, pentru a reprezenta societatea în litigiile aflate pe rol, avocații din capitală fiind plătiți în medie, lunar cu aproximativ 7.000 de lei – dublu costurile unui salar de angajat pe funcția de jurist. 

Execuție politică anunțată la beție

Cristian Matei, primarul Turzii, s-a prezentat la microrevelionul cu angajații Salinei Turda, organizat la Sarea-n Bucate, în anul în care a câștigat alegerile. Pesedistul a luat microfonul și politizând cheful angajaților s-a apucat să amenințe participanții, mai ales cei pe care el îi considera ”în altă tabără”. Concret, primarul Turzii a lansat mesajul că Salina Turda îi aparține și că va controla în totalitate acea instituție, ca și cum ar fi una dintre afacerile sale clădite pe concesiuni de la vechii primari. Fiind cunoscut pentru temperamentul coleric la băutură, cei spre care Matei și-a îndreptat amenințările nu l-au luat în seamă. Însă Matei și-a văzut de drum și a continuat cu planul concedierilor într-o manieră paranoică. Potrivit surselor Ziar de Cluj, unul dintre cei amenințați, deși nu făcea parte dintr-un partid politic și nu era pe o funcție executivă, era exact juristul Salinei Turda, Alexandru Biro, cel care a câștigat mai multe procese prin care Salina a obținut sume considerabile. 

Iar cum amenințările lui Matei nu au fost doar la adresa lui ci și la adresa directoarei Simona Baciu și a consilierului de marketing Adrian Soporan, Ziar de Cluj a vrut să verifice dacă aceștia mai fac parte din societatea care administrează găina de aur: Salina Turda. Surpiză: niciunul dintre cei trei nu mai era angajat la Salina Turda. 
Prima a fost directoarea Salinei, Simona Baciu, fiind revocată din funcție prin ședința Consiliului de Administrație al Salinei Turda. Apoi același Consiliu de Administrație a decis modificarea organigramei prin desființarea compartimentelor Marketing și Juridic, adică s-au scăpat de ceilalți doi care ”deranjau”: Adrian Soporan (celui căruia i s-a cerut demisia și a plecat înainte să fie executat) și Alexandru Biro, juristul care a refuzat să dea crezare zvonurilor și a rămas în continuare să apere interesele societății. 
Important de menționat este faptul că primarul Cristian Matei a condus Consiliul de Administație al Salinei Turda, iar ulterior și-a pus oameni de încredere: partenerul de afaceri al băiatului său – Filip Mihai Dragoș și Apahidean Dorin, administratorul public al Primăriei Turda, a cărui fată a luat-o sub aripă în Biroul Mass-Media. 
Juristul revocat de la Salina a contestat în instanță decizia, la fel și colega acestuia din Departamentul Juridic al societății. Potrivit actelor de la dosar, Alexandru Biro susține că i s-a comunicat desființarea Departamentului Juridic înainte de aprobarea organigramei. Adică nici măcar nu era o decizie luată în Consiliul de Administație. 

După ce s-a văzut scăpat și de juristul ”incomod” de la Salina Turda, societatea a realizat subit că are nevoie de consultață lunară la prețul dublu față de salariul lui Alexandru Biro. Juristul i-a dat în judecată și a contestat decizia de concediere.  

„(…)în timp ce mă aflam în preaviz, societatea a contractat servicii juridice de la SCA Toader și Asociații cu un abonament  lunar de 7000 lei probabil existând și alte comisioane/onorarii. Tot în aceași perioadă  societatea a contractat și un expert  extern pe achiziții publice de la societatea Mibo  Consult Trust SRL  cu un abonament  lunar de 4000 lei plus deplasări cu avionul, cazare, masă, etc. La un simplu  calcul reiese clar o suma lunara de cel puțin 11000 lei, în timp ce  întreg compartimentului juridic  i se alocau 8372 lei brut aproximativ 4630 lei net, din care  4556 (aproximativ 2630 net) lei brut subsemnatului si  3816 lei brut ( aproximativ 2200 lei net) colegei mele din cadrul compartimentului Juridic Felezeu Ioana Emilia. La un simplu calcul matematic se vede clar faptul că în prezent valoarea costurile privind   consultanța juridică cât și ceea pe achiziții este mult mai mare. Externalizarea serviciilor nu poate fi justificată prin contractarea acestora  cu caracter lunar , în contextul în care anterior se afirmase că nu mai este necesară consultarea regulată în cadrul societății. Modul concret în care societatea acționează, apelând la serviciile lunare ale unor specialiști în domeniul juridic, trădează faptul că desființarea a fost una pur formală, și nu efectivă. Imediat după desființarea postului pe care activam, s-au mărit toate salariile angajațiilor din societate, motive care duc la concluzia că societatea își permitea aceste salarii”, se arată la dosar. 

La o simpla verificare pe SICAP, se poate observa că Salina Turda a bătut palma cu casa de avocatură de la București, cărora le plătește inclusiv cazare, transport și onorariu lunar, asta în ciuda raportului comandat de la Arc Consulting SRL în care se zice că un jurist nu ar avea de lucru la Salina Turda. 

Citește și: Executații de la Salina Turda. Juristul Salinei Turda, concediat pentru niște avocați din București. Cum l-a ”pregătit” Matei pe jurist înainte să-l execute: „O să am eu grijă de tine” 

Culmea, cu toate serviciile de lux de la capitală, Salina Turda a pierdut procesul cu fostul ei jurist și este obligată să îi achite salariile din perioada în care acesta a fost concediat pe nedrept și să îl reintegreze pe funcție. 

„Admite în parte apelul declarat de reclamantul Biro Alexandru împotriva sentinţei civile nr. 1228 din 13.07.2020 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosar nr. 3269/117/2019, pe care o schimbă în parte în sensul că admite în parte cererea de chemare în judecată, dispune anularea deciziei de concediere nr.113/23.08.2019, reintegrarea reclamantului pe postul deţinut anterior şi obligă pârâta să plătească reclamantului despăgubiri egale cu valoarea salariilor indexate, majorate şi reactualizate şi a celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat în calitate de salariat, de la data concedierii şi până la data reintegrării pe postul deţinut anterior, cu dobânda legală aferentă acestor drepturi de la scadenţă până la plata efectivă. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate”, se arată în sentința dată de Curtea de Apel Cluj. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *