Justitie

Exclusiv! Gabriela Rîpan a avut parte de o moarte violentă. Ce obiceiuri avea la volan Turdor Cîrje şi de ce Gabriela refuza să îi dea maşina?

La patru luni de la accidentul în care şi-a pierdut viaţa studenta Gabriela Rîpan, procurorul ANDRA LAURA NICOARĂ finalizează dosarul şi îl trimite în judecată pe Tudor Cîrje, autorul accidentului, pentru ucidere din culpă. În prezent, Cîrje Tudor Ştefan se află în stare de libertate, însă mărturiile obţinute de procurorul de caz indică faptul că tânărul i-a provocat o moarte violenta Gabrielei Rîpan. 

Ziar de Cluj vă prezintă în exclusivitate detalii despre relaţia dintre Gabriela Rîpan şi Tudor Cîrje, dar şi firul evenimentelor din noaptea în care tânăra a decedat. 

I. Şoferul depăşit de Cîrje, înainte de accident: Eu circulam cu 40 km/h pentru că era polei, el m-a depăşit cu 150 km/h!

Unul dintre martorii cheie ai tragediei este exact şoferul depăşit, în timp ce circula regulamentar, de către Tudor Ştefan Cîrje. Potrivit acestuia Mercedesul în care se aflau Gabi şi Tudor s-a dezintegrat pur şi simplu în urma impactului cu stâlpul metalic de pe marginea drumului. 

„Conform declaraţiei martorului Luţă Petru-Radu, în data de 21.01.2019, în jurul orelor 02:50 , acesta conducea auto marca VW Golf, cu nr. de înmatriculare EN 0745T pe DN1 E60, dinspre ieşirea de pe autostrada A3 înspre ClujNapoca. Potrivit acestui martor, el circula cu o viteză de aproximativ 40 km/h, fiind condiţii de polei şi gheaţă pe carosabil, când a fost depăşit prin partea stângă, de autoturismul marca Mercedes-Benz cu numărul de înmatriculare B-298-GBR, care a încălcat liniat continua, având viteză foarte mare (150-180 km/h, după aprecierea martorului). În continuare, acesta a reliefat că, ulterior depăşirii, autoturismul marca Mercedes-Benz a intrat în derapaj, ajungând iniţial pe contrasens şi ulterior în şanţul de pe partea sensului de mers Huedin înspre ClujNapoca, lovindu-se de un stâlp metalic. Martorul a arătat că în urma impactului, autoturismul marca Mercedes-Benz s-a dezintegrat”, arata procurorul Andra Laura Nicoara. 

 

II. Gabriela Rîpan a avut parte de o moarte violentă!

Legiştii au ajuns la o concluzie terifiantă: Gabriela Rîpan a avut parte de o moarte violenta, cauzată de impactul autoturismului ei cu aces stalp metalic rămas neclintit. 

„Concluziile raportului de expertiză medico-legală sunt în sensul că moartea victimei Rîpan Gabriela a fost violentă; ea s-a datorat hemoragiei interne şi externe consecutivă fracturilor multiple şi rupturii de aortă toracică cu hemotorace bilateral, survenite în contextul unui politraumatism (traumatism cranio-cerebral cu contuzie cerebrală, traumatism toracic cu contuzii pleuro-pulmonare, ruptură de aortă toracică şi hemotorace bilateral, traumatism abdominal cu contuzii şi dilacerare hepatică, contuzii renale, traumatismul membrelor inferioare cu fractură închisă şi fractură deschisă) prin accident rutier; la examenul necroptic s-au constatat multiple leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire de corpuri dure din interiorul unui autovehicul aflat în deceleraţie bruscă în cadrul unui accident rutier şi pot data din 21.01.2019; între leziunile traumatice şi deces există legătură directă de cauzalitate; sângele recoltat de la cadavru nu conţine alcool etilic; examenul toxicologic general a fost negativ pentru clasele uzuale de droguri; moartea poate data din 21.01.2019”, arata anchetatorii. 

III. Prietena victimei: Gabriela refuza să lase pe altcineva să conducă maşina ei!

Tânăra din Suceava, studentă la o universitate din Cluj-Napoca, era foarte populară printre colegii ei de an. Gabriela Rîpan avea o pasiune pentru machiaje profesionale, motiv pentru care a şi decis să se specializeze pe această ramură. Apropiaţii spun că aceasta era o fată liniştită şi că nu consuma alcool. Potrivit declaraţiei dată de o prietena de-a ei, Gabriela nu permitea nimănui să îi conducă maşina. Mai mult, Tudor Cîrje era cunoscut ca un şofer care conducea foarte periculos.

„Denisa-Iulia, prietena Gabrielei Ripan a subliniat faptul că victima şi inculpatul au mai ieşit în trecut folosind ca mijloc de transport autoturismul Mercedes-Benz CLS 500 4Matic, cu nr. de înmatriculare B-298-GBR, aparţinând victimei dar că aceasta obişnuia să conducă ea, refuzând să încredinţeze maşina altcuiva. Totodată martora a arătat că l-a observat, în alte împrejurări, pe Tudor Cîrje conducând agresiv, plecând de la semafor cu scârţâit de roţi. Nu în ultimul rând, martora a arătat că a aflat despre accident de la martorul P. Bogdan-Cosmin”, mai arata anchetatorii. 

Un alt tânăr care susţine că o cunoştea pe Gabriela Rîpan de aproximativ un an şi jumătate. P. Bogdan-Cosmin a povestit anchetatorilor că în dimineaţa zilei de 21.01.2019, în jurul orei 04:00, se deplasa de la ieşirea de pe autostrada A3, din zona Gilău înspre mun. Cluj-Napoca, cu o viteză de 40-50 km/h fiind îngheţat drumul. În continuare, Bogdan a arătat că a observat locul accidentului (după producerea acestuia), văzând un autoturism marca Mercedes Benz care lovise un stâlp metalic. După ce a dat mai multe ture în zonă să vadă despre ce e vorba, martorul a întrebat un poliţist aflat la faţa locului ce numere avea maşina implicată şi după ce a realizat că o cunoştea pe victimă. Tot Bogdan Cosmin a fost cel care a hotărât imediat să anunţe familia Ripan despre accident. 

IV. Tudor Cirje, despre accident: Nu îmi amintesc nimic, m-am trezit la spital!

Vinovatul de moartea Gabrielei Ripan le-a declarat anchetatorilor că îşi aminteşte cum a mers la locuinţa Gabrielei, apoi a plecat cu aceasta la o plimbare spre Turda şi s-au întors spre Cluj-Napoca pe autostradă. Acesta susţine că nu îşi aminteşte cum s-a petrecut accidentul şi că a crezut că e vorba despre un accident produs cu BMW-ul său, nu cu Mercedesul Gabrielei. Iată ce au consemnat organele de anchetă: 

„Conform declaraţilor date de Cîrje Tudor Ştefan în calitate de suspect şi ulterior inculpat, în seara zilei de 20.01.2019, orele 23:00, acesta s-a întâlnit cu victima la domiciliul acesteia, de unde au pornit în plimbare prin Cluj-Napoca, cu autoturismul marca Mercedes-Benz, cu nr. de înmatriculare B-298-GBR, condus de către victimă. În continuare inculpatul a arătat că au pornit înspre mun. Turda, iar la întoarcere au ales ruta prin Feleac şi nu pe autostradă, conducând inculpatul. Acesta a arătat că nu îşi mai aminteşte alte împrejurări ulterioare, până când s-a trezit în spital, unde a crezut iniţial că este vorba despre un accident petrecut cu autoturismul inculpatului, un autovehciul marca BMW. La întrebarea avocatului persoanelor vătămate, inculpatul a răspuns că a mai condus autoturismul victimei şi cu alte ocazii, fără a le putea preciza cu exactitate. De asemenea, fiind întrebat dacă s-a întâlnit cu martorul Pop Cosmin-Sorin în dimineaţa zilei de 21.01.2019, acesta a răspuns că după mai multe discuţii cu martorul, şi-a adus aminte că s-au întâlnit în benzinăria Petrom, de pe Calea Turzii, oferind mai multe detalii despre această întâlnire, inclusiv faptul că inculpatul a fost cel care a condus autoturismul marca Mercedes-Benz, cu nr. B-298-GBR. Nu în ultimul rând, fiind întrebat dacă înainte de accident a luat steroizi sau anabolizante, inculpatul a răspuns că, fiind sportiv şi lucrând în domeniul fitness, a consumat mai multe suplimente nutritive precum proteină, aminoacizi, creatină, vitamine sub formă de pastile etc.”, se arata in filele dosarului. 

 

La trimiterea în judecată s-au constituit părţi civile tatăl, mama, fratele şi bunica Gabrielei Rîpan, care au cerut despagubiri de la asiguratorul City Insurence în cuantum total de 1,7 milioane de euro. 

Faţă de Tudor Cîrje s-a dispus clasarea pentru infracţiunea de conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, dat fiind că analizele IML Cluj au arătat că tânărul nu s-a urcat la volan băut sau drogat. În urma accidentului, Tudor Cîrje are un picior amputat. Sursele susţin ca inclusiv la audieri era adus pe braţe. 

Pentru infracţiunea de ucidere din culpă, Tudor Cîrje riscă închisoare de la 2 la 7 ani. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *